RSS

Вюн

Вюн е планета, на която валят киселинни дъждове. Дълго време светът е обитаван от заможното и благородническо семейство Малреаукс. Вискаунт Малреаукс обаче извършил забранен генетичен експеримент. Експериментът довел до смъртоносна психоза. В резултат на психозата повечето от членовете на семейство Малреаукс са убити. По време на Войните на клонингите граф Дуку използва като временна база дома на семейство Малреаукс.

На Вюн, Дарт Вейдър построил тайна крепост. Крепостта е подвижна и силно защитена. В нея Вейдър има лични покои. По-късно планетата служи за главен щаб на имперския екзекутор Седрис. Седрис събрал елитни сили от джедаи преминали към тъмната страна на Силата. Един от тези джедаи е Кам Солусар. Люк Скайуокър обаче върнал Солусар към светлата страна на Силата (28г.). Скоро след това имперските сили пленили трима от племето Исанна. Пленниците били закарани на Вюн и затворени. Затворниците трябва да се използват като материал за създаването на клонинги на Палпатин. Тримата от Исанна били замразени в карбонит, за да изчакат построяването на клонираща лаборатория в тайната крепост. Люк Скайуокър победил имперските сили, но не успял да  освободи затворниците от карбонита.

След тези събития на Вюн се установили култисти. Култистите почитат Черния господар на Сит Марка Рагнос. Поклонниците на Рагнос черпят енергия от постройка останала от времето на ситския лорд. Джедаите на Новата република, Кайл Катарн и Джейдън Кор открили и прогонили култистите. Години след това джедайският историк Тион намерил доказателства, че в тайната крепост Дарт Вейдър държал меча на Оби-Уан Кеноби. Анакин Соло, Тахири Вейла, Улдир Лочет и Икрит отишли до Вюн, за да намерят изгубения холокрон на майстор джедай Асли Крисман. Холокронът бил откраднат от Орлок.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.