RSS

Датомир

Датомир е малка планета. Тя има три континента, широк океан и четири луни. Датомир е разположена в сектора Куели. Планетата има разнообразен терен розови савани, планини, пустини и гори. В горите има осемдесет метрови дървета. На Датомир се срещат лози, които раждат плодовете хуота. Най-често срещаните животни са летящите влечуги, гризачите, дългите червеи, рибата бура и ранкорите. Полуинтелигентните двукраки влечуги живеят в пустините. Те се наричат сините пустинни хора.

Първите хора на Датомир са производители на оръжия. Те са заточени на планетата от джедайския орден. Няколко поколения по-късно рицарката джедай Алиа е заточена на Датомир. Тя започнала да обучава заточениците, които усещат Силата. След това Алиа нейните ученици и техните потомци се научили да опитомяват дивите ранкори. Усещащите Силата жени се нарекли вещиците на Датомир. Това са жени, които яздят ранкори. Вещиците живеят разделени на кланове. По-късно клановете Пееща планина, Обезумялата река и Падналата мъгла се обединили и се нарекли нощни сестри. При нощните сестри както и при вещиците жените управляват, а мъжете са роби. Мъжете се използват за всякаква работа и размножаване.

Около 382г. пр.Имп. двукилометровия кораб „Чу’унтор” паднал на Датомир. Корабът е използван за обучение на джедаи. Джедаите изпратили група от майстори джедаи, която да измъкне кораба. Групата обаче е отблъсната от нощните сестри.

След провъзгласяването на Галактическата империя имперските сили построили корабостроителници около Датомир. Император Палпатин разбрал за нощните сестри. Той наредил корабостроителниците да бъдат разрушени, за да не могат нощните сестри да напуснат планетата. По това време водачка на нощните сестри е Джетзерион. В 26г. Хан Соло играл сабак с военачалника Омог. От Омог, Хан спечелил Датомир. След това планетата била опустошена и завладяна от военачалника Зсиндж. В 37г. Бракис (бивш ученик на Люк Скайуокър) основал новия орден на нощните сестри. Бракис създал новия орден във великия каньон на Датомир.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.