RSS

Мустафар

Мустафар е млада планета. Тя прилича на луна защото е разположена между два газови гиганта. Планетата има нестабилна орбита. Мустафар е привличан ту към по-близкия гигант Джестефад ту към по-далечния гигант Лефрани. Това постоянно привличане загрява вътрешността на планетата. Затова на Мустафар има постоянна геологична активност.

Планетата се намира във външните светове. Мустафар е вулканичен свят където лавата е безценен ресурс. Повърхността на планетата е покрита с планини, от които изригват вулкани и лава. Лавата се събира в огромни реки. Небето на Мустафар е покрито с черни облаци от пепел и дим. Интензивната геологична активност на планетата е предимство, защото Мустафар не привлича интереса на никого.

Въпреки адската си природа на Мустафар има живот. Планетата се обитава от същества, които са се приспособили към тези условия. Мустафарианците са два вида. Едните са високи и слаби. Другите са по-ниски и по-яки. Мустафарианците не се интересуват от друго освен от бизнес. Те събират безценни материали и енергия от лавата. Жителите на планетата не взели почти никакво участие в събитията разиграли се в Галактиката.

Единствено Техно съюза решил да експлоатира ресурсите на Мустафар. Служителите на Техно съюза открили уникалните и ценни алотропи. Алотропите се намират в земната кора и мантията на Мустафар. Температурата на лавата достига до осемстотин градуса по Целзий. За да се събират алотропите трябва специална екипировка.

Техно съюза подписал договор с мустафарианците. Мустафарианците получили неща, които ги няма на Мустафар. В замяна мустафарианците помогнали на Техно съюза да построи масивен индустриален комплекс. В комплекса се събират ценните алотропи.

Съоръжението използва електромагнити. С помощта на електромагнитите алотропите излизат на повърхността на реката от лава. След като излязат на повърхността алотропите са загребвани от големи кофи. Кофите се вдигат от дроиди работници или от мустафарианци. След това тези кофи се връщат в индустриалния комплекс. Там алотропите са преработвани и рафинирани. Комплексът е направен от метал, който да издържа на високите температури. Това обаче не е достатъчно. Ето защо индустриалния комплекс е защитен от енергийни щитове. Щитовете пазят комплекса от изригването на лава.

Тези условия направили Мустафар идеално място за сепаратисткия съвет, който управлява Конфедерацията на Независимите Системи. След много поражения Дарт Сидиъс наредил на генерал Гривиъс да изпрати съвета на Мустафар. Там съвета на сепаратистите трябва да чака новите инструкции. Един огромен индустриален комплекс служи за военен щаб на сепаратистките водачи. Неймодиански войници и бойни дроиди охраняват комплекса. Дефлекторни щитове пазят комплекса от враждебната околна среда.

След обявяването си за галактически император Дарт Сидиъс вече няма нужда от сепаратистите. Той наредил на новия си ученик (Дарт Вейдър) да замине за Мустафар и да ги унищожи. След като пристигнал Вейдър влязъл в комплекса и убил членовете на сепаратисткия съвет. Това сложило край на Войните на клонингите.

На фона на изригващите вулкани майстор джедай Оби-Уан Кеноби се сблъскал с Дарт Вейдър. Двамата започнали дуел с лазерни мечове, който се провел в комплекса на Мустафар. По време на битката защитните щитове били деактивирани и комплекса останал беззащитен пред вулканите на планетата.

Един изригнал гейзер от лава изхвърлил парче скала върху платформата където Оби-Уан и Дарт се дуелират. Платформата паднала и потънала в реката от лава. Преди платформата да падне Кеноби и Вейдър скочили от нея върху един близък дроид работник и едно метално парче от платформата. Техния дуел продължил докато не се озовали до черните пясъци на брега на реката от лава.

Оби-Уан победил Дарт и оставил Вейдър да умре на брега. Дарт Сидиъс усетил агонията на Вейдър и пристигнал навреме, за да спаси победения си ученик. Смъртно ранен от лазерния меч и огъня Вейдър бил реконструиран в киборг и облечен в черен, защитен, животоподдържащ костюм.

След като Дарт Вейдър унищожил сепаратисткия съвет Мустафар бил забравен. По-късно джионозианеца Гизор Делсо създал фабрика на планетата. Това привлякло  вниманието на император Палпатин. Той изпратил войници от петстотин и първи легион.  Войниците от легиона превзели Мустафар.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.