RSS

Фелуциа

Фелуциа се намира в сектора Таниум. Тя е четвъртата планета, която обикаля около звездата Феликс. Другите планети от тази звездна система са Кокиа, Брембо, Албата Инг, Фарасу, Ямим, Тсутай и Имей. Около Фелуциа обикалят две луни. Планетата е колонизирана от госамците в 26 982г. пр.Имп. Фелуциа се оказала голямо предизвикателство за колонистите. На планетата има гъбовидни форми на живот и невероятни примитивни растения. По-голямата част от планетата е покрита с гори. Много от формите на живот на Фелуциа са частично прозрачни. Голяма част от растенията на планетата са агресивни и се защитават. Растенията имат остри бодли и изстрелват отровни спори.  Въпреки това госамците развили земеделието. Те построили много канали, с които да напояват нивите си. След това били направени пречиствателни станции. Станциите са разположени на стратегически места така цялата вода на планетата се пречиства. Град Куай Теоу е столица на Фелуциа. Заради своята екзотична природа планетата станала туристическа атракция. Много богати граждани посещавали Фелуциа, за да се любуват на природните красоти.

Други известни градове на планетата са Хар Гау и Нианго. Населението на градовете бавно, но сигурно се увеличавало. Освен тези градове има и няколко по-малки селища където живеят избягали работници. По-късно Фелуциа станала главен свят на Комерческата гилдия.

Когато избухнали Войните на клонингите Фелуциа е една от първите планети нападната от силите на Старата република. Медицинският център в град Нианго е използван за производство на биомолекули. Биомолекулите са отровни. Елитна част от клонинги създадени по програмата ARC унищожила центъра. След това клонингите се изтеглили.

По време на Войните на клонингите много от градовете на Фелуциа оказват съпротива на силите на Старата република. Част от тези градове са разрушени, а жителите им избягали. Въпреки това планетата останала под контрола на Комерческата гилдия. Когато войска на Старата република превзела планетата Кастел, Шу Май (шефка на Комерческата гилдия) дошла на Фелуциа. Когато видяла разрушенията Шу разбрала, че отцепването от Старата република станало на твърде висока цена. Май измислила как да отмъсти ако Фелуциа бъде превзета от войската на Старата република. Естествени отрови били събрани и заредени на важни места в пречиствателните станции. В случай на нужда отровите ще бъдат пуснати във водата и Фелуциа ще стане смъртоносна за републиканските сили.

Понеже Шу е член на сепаратисткия съвет джедаите решили да я заловят. С тази задача се заели джедаите Барис Оффе и Зондър. Те пристигнали на Фелуциа преоблечени като работници. Джедаите не успели да заловят Шу. Те били разкрити и затворени в центъра Нигкое.

Рицарката джедай Аайла Секура заедно със силите от триста двадесет и седми корпус отишла да освободи Барис и Зондър. Аайла отишла до Фелуциа със звездния разрушител „Безстрашен”. След това Секура и войската от клонинги превзели планетата. Клонингите и Аайла освободили Оффе и Зондър. Шу успяла да избяга.

Планът на Май да отрови водата на Фелуциа се провалил. Чрез компютъра рицарката джедай Екриа открила къде са разположени отровите. След това на тези места е изпратена охрана, за да не може никой да ги пусне.

След това Аайла и клонингът командир Блай заедно с няколко клонинги издирват сепаратистките сили, които се криели сред дивата растителност. По време на издирването е издадена заповед шестдесет и шест (идентифицираща джедаите за предатели) Блай и войниците му убили Секура. Клонингът лейтенант Гал убил Барис Оффе. По-късно били убити джедаите Зондър, Екриа и Дрейк Ло’ган.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.