RSS

Утапау

Утапау е разположен в сектора Тараба. Планетата е открита от Старата република около 6000г. пр.Имп. Дълго време Утапау стоял настрани от конфликтите в Галактиката и поддържал политика на неутралитет. Едва в последните няколко десетилетия интересът към планетата се засилил. Това се дължи на факта, че във водата на Утапау са открити ценни микроелементи. Микроелементите подобряват здравето и удължават живота.

Подземен океан покрива цялата планета. Неговите приливи и отливи зависят от деветте луни, които са разположени около Утапау. Движението на океана предизвиква чести земетресения. От тези земетресения в сушата на планетата са се оформили огромни и дълбоки падини. Освен това Утапау има множество кратери. Повърхността на планетата е суха и пустинна, но по дъната на кратерите има езерца. Много от кратерите, които се намират на малките континенти на Утапау са населени. Там има градове, които продължават и в  съседните на кратерите пещери.

На планетата има две раси. Това са утайците и пауанците. Дълго време тези раси живеели отделно една от друга без никакъв контакт помежду си. Утайците живеели в долните нива на земната кора. Пауанците живеели на повърхността. Климатът на Утапау обаче се променил. Вследствие на тази промяна се появили супер силни ветрове. Ветровете унищожили всичко на повърхността. Пауанците се принудили да слязат по-надолу в земната кора. Тогава пауанците за пръв път срещнали утайците. Двете раси установили мир и си сътрудничат.

По време на Войните на клонингите Утапау служи като операционна база на сепаратисткия съвет. Съвета включва търговски и комерчески босове, които управляват Конфедерацията на Независимите Системи. Сепаратистките водачи подчинили коренното население, което започнало да изпълнява техните заповеди.

След като не успял да отвлече канцлер Палпатин, генерал Гривиъс се върнал на Утапау. За команден център на Търговската Федерация служи команден кораб, който е кацнал в един от градовете.

Града се намира в един от кратерите на планетата. В кораба има хиляди дроиди (бойни дроиди, супер бойни дроиди, ракообразни дроиди и дроиди за засада), които са готови да защитават водачите си.

Председателя на системата Утапау изпратил молба за помощ, която достигнала до една елитна част от клонинги. Гривиъс изпратил сепаратисткия съвет на друга планета. Генерала обаче останал на Утапау.

Съветът на джедаите изпратил Оби-Уан Кеноби с една армия от клонинги на Утапау с надеждата да хванат Гривиъс и да сложат край на Войните на клонингите.

Оби-Уан пристигнал на планетата и се свързал с председателя Тион Медон. Медон  тайно информирал джедая за действията на Гривиъс и Кеноби отпътувал за едно от нивата на разположения в кратера град. Оби-Уан се придвижил до нивото на гърба на гущера Бога. Когато достигнал целта си джедая бил подкрепен от клонингите, които започнали битка с дроидите. В сражението се включила и войска от жителите на планетата.

Гривиъс бил убит, но малко след това Палпатин обявил джедаите за врагове. Клонингите атакували Кеноби. След това те окупирали Утапау и се справили с бунтуващото се местно население.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.