RSS

Рилот

Планетата Рилот е разположена близо до планетата Татуин. Рилот е покрита с планини. Планетата се върти много бавно около оста си и около своето слънце. Това довело до там, че едната страна на Рилот винаги е обърната към слънцето. От другата страна на планетата е вечен здрач. Страната, от която е здрачът е обитаема. Бурите в атмосферата на Рилот разпространяват топлината от слънчевата зона в зоната където е здрача.

Планетата е родният свят на расата туилек. Представителите на расата туилек са хуманоиди. Те имат две опашки на главите си. Опашките, които приличат на пипала израстват от техните черепи. Туилеките наричат тези опашки леку. Чрез опашките те могат да комуникират помежду си. Населението на Рилот използва вятъра за производство на енергия. Туилеките живеят в мрежа от пещери. Там те отглеждат кулик, фунги и рикритс (неща, които се използват за храна). На планетата има примитивна индустрия. От Рилот се изнася подправката рил и жени. Жените от расата туилек са търсени в цялата Галактика, защото са много добри танцьорки. Обществото на туилеките е разделено на кланове. Лидерите на най-влиятелните кланове съставили съвет от петима души. Този съвет управлява Рилот. Ако един от членовете на съвета умре останалите четирима отиват в пустинята Ярките земи. Там те чакат докато кланът избере нов лидер на мястото на починалия.

„Галактична екзотика” корпорация от Рилот посадила овощни градини на планетата Белсавис. След провъзгласяването на Галактическата империя на Рилот е настанен малък имперски гарнизон. Целта на войските от гарнизона е да се борят с контрабандата на планетата. Таркин командвал имперския гарнизон на Рилот. Биб Фортуна е един от най-големите контрабандисти на подправката рил. Освен това Биб е търговец на роби. Заради своята дейност Фортуна е осъден на смърт. Биб обаче избягал от Рилот.

От родния свят на туилеките произлезли личности оставили името си в галактическата история. Един от тях е рицарят джедай Тот Донеета. Други известни личности са могъщата рицарка джедай Аайла Секура, Биб Фортуна (дворцовия управител на Джаба Хътянина), Тол Свиврон (един от конструкторите на Звездата на смъртта) и танцьорката Ула.

По време на Новата република, Свирепия ескадрон отишъл на Рилот. От там силите на ескадрона взели рил кор. След това учените на Новата република смесили рил кора с бакта и създали лек за вируса критос.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.