RSS

Аайла Секура

Аайла Секура има атлетично телосложение и екзотична красота. Секура е състрадателна, интелигентна и импулсивна. Аайла има добро чувство за хумор. Тя е от расата туилек. Секура е родена във влиятелния клан Рилот. Тя е ученичка на майстор джедай Куинлан Вос. Аайла е способна с лазерния меч, но предпочита да го използва за защита. Както повечето представители на своята раса Секура предпочита хитростта пред насилието.

Съветът на джедаите възложил на Вос и Аайла да разкрият, кой стои зад контрабандния трафик на глитерил (комбиниран наркотик). Разследването ги отвело до контрабандистката луна Нар Шада. Там двамата попаднали в капан и загубили паметта си. Пол Секура (чичо на Аайла и наркобарон) направил племенницата си своя робиня. Той я отвел на Рилот. По този начин Пол искал да се предпази от намесата на джедаите в неговите дела. Куинлан не успял да открие ученичката си. Аайла лишена от задръжките на джедайския кодекс била обзета от гняв. Тя убила чичо си. Ужасена от това Секура избягала от Рилот и се скрила от преследващите я джедаи.

Секура обвинила Куинлан за своите действия. Тя попаднала под влиянието на Волфе Карко (джедай преминал към тъмната страна на Силата). Карко е затворен в стазис на луната Кифекс. Обладана от неговата тъмна сила Аайла освободила Волфе от стазиса. След това на Кифекс дошъл Вос. Под влиянието на Карко, Секура атакувала Куинлан. Вос обаче успял да я отблъсне. Куинлан победил Волфе. След това Аайла си възвърнала паметта и разбрала колко много се е отдалечила от пътя на джедая.

Снимка: Аайла Секура Съветът на джедаите решил Секура и Куинлан да се разделят докато се възстановят от досега си с тъмната страна на Силата. Аайла все още е ученичка и е поверена на майстор джедай Толме (бившият учител на Вос). Под негово ръководство Секура преминала изпитанията и станала рицарка джедай. Малко след това се появяват първите сведения за ситите. По това време Аайла действа извън джедайския храм на Корускант.

По времето на кризата със сепаратистите Секура е една от двестате джедаи отишли на отдалечения свят Джионозис. Там те трябва да спасят пленените Оби-Уан Кеноби, Падме Амидала и Анакин Скайуокър. Джедаите спасили пленниците, но попаднали в капан. Започнала битка между тях и сепаратистките дроиди. По време на битката Аайла оцеляла, но била обградена от джионозиански войски. Внезапното подкрепление на армия от клонинги помогнало на джедаите да спечелят. Секура повела отряд клонинги и ги вкарала в центъра на боя. Битката на Джионозис сложила началото на Войните на клонингите. По време на Войните на клонингите Секура е генерал.

Седмица след битката на Джионозис, Аайла и Иленик Ит’кла се маскирали като контрабандисти. Друг път Секура се представя за механик на име Джайза. С тези маскировки Аайла се надява да открие Куинлан. Прикритието на нейния бивш учител е много добро и тя трудно успяла да го намери. Все пак Секура намерила Вос. Той се представял за наемник под името Карто Вос. Вос е двоен агент (той се прави, че помага на сепаратистите, а всъщност събира сведения за Старата република) Аайла останала изненадана от факта, че животът в отдалечените части на Галактиката много е променил Куинлан. Вос се тормози от това, че не успял да предвиди капана на Джионозис. На планетата загинали стотици джедаи.

Секура използва данните събрани от Куинлан и предупредила съвета на джедаите за сепаратистка атака над планетата Камино. По време на битката Аайла пилотира изтребител и участва в защитата на Камино.

След като минали четири месеца от началото на Войните на клонингите, Секура заедно с група джедаи е изпратена на планетата Хипори. Джедаите и тяхната войска от клонинги трябва да помогнат на майстор джедай Даакман Барек, за да унищожи фабрика за дроиди. Мисията на Хипори се провалила. Орбитални мини унищожили по-голямата част от корабите на джедаите. Оцелелите се приземили на планетата, но били заобиколени от хиляди бойни дроиди. Дроидите били предвождани от генерал Гривиъс. По време на битката си с Гривиъс, Аайла е ранена.

Въпреки че Войните на клонингите са битка между Старата република и Конфедерацията на Независимите Системи (официалното име на сепаратистите), джедаите знаят, че зад този конфликт стоят ситските лордове. За съжаление съветът на джедаите не може да разбере докъде се простира ситското влияние. Куинлан лека полека започнал да се доближава до истината. Той се опитал да се добере до Дарт Сидиъс (Черен господар на Сит и автор на Войните на клонингите). Сидиъс успял не само да заблуди Вос, но и да засили тъмната страна на Силата в Куинлан.

Аайла се шокирала когато научила, че Куинлан е обърнал гръб на джедаите и се е присъединил към Конфедерацията на Независимите Системи. Секура изпаднала в психически срив. Само приятелството на Аайла с други джедаи й помогнало да преодолее този проблем. Голяма заслуга за възстановяването на Аайла изиграл джедая Кит Фисто. Според някои освен приятелство между Фисто и Секура има още нещо. Доказателство обаче, че Аайла и Кит са гаджета няма.

Малко след това Аайла е изпратена да разследва конфедеративни набези върху републикански търговски пътища. Следите водят към Деварон. Секура минала под прикритие и се представила под името Туулаа Донийта (дъщеря на туилекски транспортен барон). Това позволило на Аайла да спечели доверието на сенаторката Виен’сай Малок. Оказало се, че сенаторката е позволила на конфедеративните войски да си направят скрита база в планината. Малок наела и ловеца на глави Аура Синг. Работата на Синг е да премахне всеки, който разбере истината.

Аайла използвала джедайската техника да се промъква незабелязано и избегнала група гладни куари, които чакали в засада. След това Секура започнала дуел със Синг. По време на дуела Аайла проникнала в съзнанието на Аура. Обезумялата Синг изгубила контрол и Секура успяла да я одраска по бузата с лазерния си меч. С това одраскване Аайла отрязала импланта, който позволява на Аура да черпи сили от страха на своя противник. Синг загубила битката, но Секура не я убила. Вместо това Аайла предала Аура на местните власти.

Благодарение на мисията на Деварон, Секура разкрила тайната конфедеративна база. Конфедеративните сили били победени с една изненадваща атака на джедаи и клонинги.

След катастрофирането на бойни кораби на планетата Онор, Аайла получила нова задача. Секура и командир Блай отишли на планетата. Катастрофата разпръснала отровни течности, които унищожили екологията на Онор. Аайла има за задача да намери данните и да установи от какъв произход е този химикал. Ногрите (местните жители на Онор) взели данните, които били затворени в контейнер, и ги скрили в древния храм на планетата си.

На Онор, Аайла открила Куинлан, които също търси контейнера с данните. Двамата действали заедно, за да преодолеят древните защити на храма. Вос казал на Секура, че изпълнява много важна мисия за граф Дуку (водачът на сепаратистите). Куинлан казал, че ако занесе данните на графа, Дуку ще вярва на Вос безрезервно и от това джедаите също ще спечелят. Аайла обаче има заповеди и не иска да даде контейнера на Куинлан. Така се стигнало до дуел между двамата.

По време на двубоя Секура е шокирана от това как Вос се отдал на гнева си. Куинлан изглеждал готов да убие Аайла. Тогава Секура хвърлила оръжието си и казала на Вос, че ако иска контейнера трябва да я убие. Куинлан се замислил, а това дало нужното време на командир Блай да стреля по Вос. Куинлан се строполил, а Аайла довършила своята мисия. Тя се върнала в Старата република с контейнера, но се питала на коя страна е Вос.

Използвайки информация предоставена от Куинлан майстор джедай Толме отишъл на Анзат. Там Толме трябва да търси преминалия на тъмната страна на Силата Сора Булк. Аайла помогнала на Толме като му предоставила подчинените си клонинги. Тя минала под прикритие и се представяла като механик на име Джайза. Търсенето ги довело до планетата Салюками. На тази планета сепаратистите проектирали своя армия от клонинги.

Джедаите Опо Ранцисис и Куинлан заедно с войска от клонинги обсадили Салюками. Обсадата продължила пет месеца. След това силите на Старата република атакували единствения град на Салюками. Целта е да не позволят на армията от моргукаи да бъде използвана и в други битки. По време на пет месечната обсада на Салюками, Аайла осигурявала подкрепа на сухопътните войски. Тя била Син лидер. Когато клонингите нахлули в крепостта на врага Секура изиграла важна роля в унищожаването на сградата.

След това Аайла и Блай били изпратени на спасителна мисия на планетата Фелуциа. В тази мисия към тях се присъединил падуана (ученика) Екриа. Целта на мисията е да се освободят джедаите Зандар и Барис Оффе. Те били пленени от сепаратистките войски. След като освободили Зандар и Барис, Аайла трябва да предотврати плана на Комерческата гилдия да отрови планетата. Секура предотвратила отравянето на Фелуциа.

След това задачата на Аайла е да ликвидира последната съпротива на сепаратистките войски. Докато Секура воюва със сепаратистките сили Палпатин (канцлер на Старата република) се свързал с командир Блай и му наредил да изпълни заповед шестдесет и шест. Тази заповед идентифицира джедаите като предатели. Когато една фелуцианска птичка отклонила вниманието на Аайла, командир Блай и неговите клонинги убили Секура.

Tags: , , , , , ,

петък, май 21st, 2010 at 20:09 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.