RSS

Харуун Кал

Войните на клонингите предизвикали местни конфликти и породили агресия на много светове. На Харуун Кал обаче гражданската война била ужасяваща.

Харуун Кал е единствената планета в системата Ал’Хар. Безбройните вулкани на Харуун Кал отделят отровен газ, който се събира на облаци. Въпреки че не е много гостоприемен светът е населен. Населението живее в джунгли изпълнени с разпространяващи болести насекоми и паразити. На планетата има човекоподобни, но после дошли и хора.

Местните се наричат корунаи. Не е известно как корунаите са пристигнали и са се заселили в джунглите. Джедайския съвет изучил корунайските родове и предположил, че корунаите са потомци на екипаж от джедайски космически кораб. Тази теория дала отговор на въпроса защо корунаите имат връзка със Силата. Това умение е нужно, защото джунглата е опасна за съществата, които не могат да усетят опасностите. Корунаите изпитват уважение към джунглата и екологията. Това се отразило върху културата и представите за справедливост на корунаите. Те са номади и обществото им е разделено на родове.

Екзотичните гори на Харуун Кал имат атрактивни ресурси и планетата е основен източник за някои продукти в Галактиката. Скоро на планетата започнали да пристигат същества от други планети. Възникнал конфликт между корунаите и пристигащите от чуждите светове. Местните мразят натрапниците, а пришълците също не обичат корунаите.

Пелег Бол е единственото постоянно селище на балауаи (така местните наричат чужденците). Селището станало център на единственото правителство на Харуун Кал. Когато избухнали Войните на клонингите правителството подкрепило Конфедерацията на Независимите Системи, защото не искало Старата република да прави проучване на взаимоотношенията между местните и чужденците. Конфедерацията на Независимите Системи обещала да въоръжи балауайската милиция, в замяна сепаратистите искат да използват летището в Пелег Бол.

Старата република иска да има контрол над Харуун Кал, понеже планетата има важно стратегическо значение. Войските обаче били заети с разрастващата се война и съветът на джедаите изпратил един джедай, който да обучи местните и да ги превърне в бойци. Това е майсторката джедай Депа Билаба. Тя завинаги останала белязана от преживяното на планетата.

Войната на Харуун Кал била лична. Годините на кръвопролития между корунаите и балауаите довели до ужасяващи отмъщения и агресия, които били забранени от джедайския кодекс. Депа разбрала, че стриктните правила на Корускант не са от значение сред хаоса на джунглата. Билаба обърнала гръб на кодекса и започнала да действа като намери за добре. Така неусетно Депа преминала на тъмната страна на Силата.

Тревожните сведения, че Билаба е виновна за смъртта на цивилни накарали майстор джедай Мейс Уинду да проучи нещата. Той отишъл на Харуун Кал (неговата родна планета). Докато търсел Депа, за да я върне на Корускант, Мейс видял отблизо реалностите на войната. Въпреки желанието да се отдаде на яростта и битката Уинду останал верен на джедайския кодекс. Мейс се изправил срещу Билаба. Уинду поставил Депа в кома.

Мейс напуснал Харуун Кал без да наруши джедайските правила, но въпросите, които се породили в него го тормозели до края на дните му.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.