RSS

Раксус Прайм

Раксус Прайм се намира във външните светове и е пример за планета отровена от индустрията. Повърхността на Раксус Прайм е покрита със смет и отпадъци. Те се трупали безброй поколения и образували цели планини. Въпреки това много корпорации искат да сложат ръка на планетата. За тях важи древната максима „Боклукът за едни е съкровище за други”. Тези компании провеждат операции за използване на отпадъците. Корпорациите търсят и годни машини.

Старите космически кораби, разпръснати сред останалия боклук, превръщат повърхността в индустриално гробище. Разбитата екосистема прави планетата едно от най-опасните места в Галактиката. Атмосферата е гореща, а вонящата мъгла ограничава видимостта. Съществуват доказателства за опити да бъде колонизиран Раксус Прайм. Такова доказателство е система от канализация, която е построена от неизвестни видове, които се опитали да източат индустриалните отпадъци.

Сиенарските Флотски Системи, водещи производители на космически кораби, притежават рафинерия на планетата. Рафинериите продължават да тровят въздуха. Няколко вида населяват Раксус Прайм. Джавасите водят интензивни операции за прочистване на боклука.

Няколко години след като напуснал джедайския съвет граф Дуку отишъл на Раксус Прайм. Там той използвал комуникационната станция, за да произнесе първата си сепаратистка реч. Това предаване било записано и се превърнало в старта на сепаратисткото движение.

На Раксус Прайм има база на Конфедерацията на Независимите Системи. Сепаратистите се надяват да открият оръжие, което да използват срещу Старата република. След появата на армията от клонинги граф Дуку се оттеглил на Раксус Прайм, за да продължи със следващата фаза от Войните на клонингите. Десет годишния Боба Фет се срещнал с Дуку на планетата. Боба е един от малцината, които знаят, че графа и Дарт Тиранъс са един и същ човек. Когато рицарят джедай Глин Бети заедно с войска от клонинги нападнал Раксус Прайм Фет избягал. На планетата се провела битка между сепаратистките дроиди и армията на Старата република.

След Войните на клонингите Галактическата империя обявила  Раксус Прайм за свое владение. Джедаят Каздан Паратус избягал на планетата, за да се спаси от имперските сили. С помощта на Силата от боклуците Каздан построил макет на джедайския храм. От боклуци джедаят направил изображения на джедаите от джедайския съвет. Странните създания на Раксус Прайм разрушили тези конструкции. Анакин Старкилър (ученикът на Дарт Вейдър) срещнал Паратус на планетата.

По-късно имперските сили прогонили джавасите, родианците и другите събирачи на боклук от Раксус Прайм. Империята построила корабостроителница в орбитата на планетата. С помощта на гигантско рудно оръдие имперските сили стопили боклука на Раксус Прайм. Стопения боклук е използван за направата на имперски звездни разрушители.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.