RSS

Джионозис

Джионозис е планета с астероидни пояси. Тя се намира на по-малко от парсек от Татуин. Джионозис е суров, каменист свят отвъд границите на Старата република. Планетата е покрита с плата, пустини и полигони. Скалите и небето са в червен цвят. Понякога на Джионозис има радиационни бури. В атмосферата често има плътна мъгла. Мъглата създава мрак подобен на нощ. Мъглата може да не се разсейва седмици наред. Заради това много създания на Джионозис излъчват собствена светлина.

На пръв поглед изглежда, че планетата е необитаема. Съществата, които населяват планетата са се приспособили към лошите условия. Най-напредналата форма на живот са джионозианците. Те са инсектоиди, които са разделени на касти. Конструкциите на сградите им имат органичен вид. В тези сгради джионозианците развиват кошерите си. Обикновено сградите на джионозинаците са във форма на островръхи кули. Джионозианците отглеждат създания, които отделят необработен материал. Джионозианците смесват този материал с каменен прах и оформят каменна паста. С тази паста те строят кошерите си.

Има два основни типа джионозианци търтей без крила, които са работници и аристокрация, която има крила. Аристократите са и войници. Войниците осигуряват сигурността на кошера. Всички джионозианци имат здрав хитинов екзоскелет и говорят на странен език.

Около Джионозис има астероидни пояси. От астероидите джионозианците събират метал. В астероидите са разположени сензори. Благодарение на тях джионозианците разбират кога някой приближава Джионозис.

Въпреки че са добри бойци джионозианците нямат постоянна армия. Те имат фабрики за дроиди, за да произвеждат армии за интересите на платежоспособни купувачи като Търговската Федерация и Техно съюза. Макар и да не са много умни джионозианците са се специализирали в използването на механични конструкции и имат едни от най-големите фабрични концерни в Галактиката.

Суровите условия за живот на Джионозис, заедно със структурата на джионозианското общество оформили жестокия характер на джионозианците. Техните прости умове приемат бруталното насилие като забавление. Джионозианците се събират на арените за екзекуции, за да гледат как жертвите се сблъскват с уродливи създания.

Леярните за дроиди както и отдалеченото местоположение на Джионозис направили планетата идеално място за среща на сепаратистите. Погъл Малкия (ерцхерцог на Джионозис) бил домакин на една такава среща. На нея комерческите барони предоставили силите си на граф Дуку. Сепаратистите били готови за война, но плановете им са разкрити от джедая Оби-Уан Кеноби.

Той докладвал на джедайския съвет, но бил взет за заложник. Силите на джедайския орден били разпръснати из Галактиката, за да потушават различните конфликти. Въпреки това двеста джедаи кацнали на Джионозис. Междувременно Оби-Уан трябвало да бъде екзекутиран заедно с Анакин Скайуокър и Падме Амидала. Тримата се изправили срещу три чудовища, докато пристигнат подкрепленията от джедаи.

Джедаите лесно се справили с джионозианците, но не могли да спрат многобройните дроиди. Дроидите се включили в боя и убили много джедаи. Накрая, когато всичко изглеждало загубено, пристигнала армия от клонинги на Старата република. С пристигането на тази войска започнала първата битка от Войните на клонингите. Армията на Старата република победила сепаратистките сили на Джионозис.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.