RSS

Набу

Набу се намира в сектора Чомел. Тя е колонизирана от хора дошли от планетата Гризмалт. Набу е идиличен свят разположен във външните светове. Планетата е обитавана от две раси (хора и гунгани). Хората са мирни жители, а гунганите са интелигентни хуманоиди. Когато хората за пръв път срещнали гунганите между двете раси възникнало напрежение. То продължило хилядолетия. Набу има много езера, зелени хълмове и възвишения. Селищата са красиви, а речните градове са построени в класически архитектурен стил с много зелени площи. Подводните селища на гунганите са изградени от хидростатични балони.

Геологически Набу е уникален свят. Планетата има ядро от вода. В ядрото живеят най-различни уникални създания. Огромните планински вериги в ядрото имат много пещери и мрежи от тунели. Това е причината за многото езера, които са на повърхността на Набу. Дълбочината на езерата достига до ядрото на планетата.

Гунганите използват тези мрежи от пещери, но дори техните пътувания стигат само до началото на ядрото на планетата. Те не смеят да преминават през самото ядро заради огромните морски чудовища, които живеят там.

Когато сенатът на Старата република наложил данъци върху далечните търговски пътища, Търговската Федерация в знак на протест блокирала Набу. Много бойни кораби обградили планетата и спрели доставките за нея. Управниците на Набу (кралица Амидала и Сио Байбъл) са пленени от дроидите на Търговската Федерация.

Джедаите изпратени от канцлера Валорум освободили кралица Амидала и тя отпътувала за Корускант, за да помоли сената за помощ. За съжаление дори сенатор Палпатин (представителя на  Набу в сената) не могъл да се пребори с бюрократичните процедури наложени от Търговската Федерация.

Виждайки неспособността на сената да действа Амидала поела нещата в собствените си ръце. Тя се върнала на Набу и потърсила помощ от гунганите. Заедно двата народа освободили планетата от окупацията на Търговската Федерация. След нашествието на войските на Търговската Федерация напрежението между хората и гунганите изчезнало.

За да запазят екологичното равновесие и да намалят населението на Гунга сити (главният гунгански град) гунганите и хората от Набу решили да колонизират Охма Д’ун (една от трите луни на Набу). На луната е създадена нова колония. По време на Войните на клонингите Охма Д’ун е нападната от сепаратистки сили. Сепаратистите откраднали химическо оръжие. Част от химикалите сепаратистите използвали срещу гунганите. Вследствие на това много гунгани умрели. След това сепаратистите напуснали Охма Д’ун.

Все пак Набу не пострадала от Войните на клонингите. Планетата останала мирна и непокътната. Когато е провъзгласена Галактическата империя кралица Апайлана (младата владетелка на Набу) тихо недоволства. Когато недоволството на Апайлана станало по-голямо Империята изпратила елитния петстотин и първи легион да отстрани кралицата и да окупира Набу.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.