RSS

Ондерон

Ондерон е свят намиращ се в система със същото име. Планетата се върти около жълто слънце и има четири луни с менящи се орбити. Най-близката луна е Дксун. Тя е дом на безброй кръвожадни създания, които мигрират до повърхността на Ондерон по време на летния сезон от лунната година. Тогава атмосферите на двата свята се пресичат.

Хората на Ондерон постепенно изграждат защита срещу зверовете и накрая се появил огромният ограден от стени град Изиз.

В 4382г. пр.Имп. преминалия на тъмната страна на Силата джедай Фридън Над донесъл ситската магия на Ондерон. Тези, които му се противопоставяли били изгонвани извън Изиз. Там изгнаниците се обединили и опитомили зверовете на име Дксун. Тези хора останали в историята с името звероездачи. Хиляди от тези ездачи създали свои кралства и дълго време се биели, за да превземат Изиз.

В 3984г. пр.Имп. Ондерон е открит от Старата република. Била изпратена делегация от джедаи, която включвала и Улик Кел-Дрома. Делегацията трябвало да постигне мир между кралица Аманоа (владетелка на Изиз) и звероездачите. След смъртта на Аманоа нейната дъщеря Галия седнала на трона заедно с Орон Кира (водач на звероездачите). Така е постигнат мир (3982г. пр.Имп.). В 3981г. пр.Имп. избухнал бунт, в който участвали фанатични последователи на Фрийдън Над. Бунтът обаче е потушен с помощта на джедаите.

По това време Сатал Кето и неговата братовчедка Алийма дошли на Ондерон, за да научат тайните на ситската магия. Те създали сектата Крат и се укрепили в системата Императрица Тета. След надисткия бунт е създаден постоянен джедайски пост. За построяването на поста са използвани материали от останките на древния кораб на Над.

По време на Ситската война, Черния господар на Сит, Екзар Кун наредил на мандоларианците да превземат Ондерон. След яростна битка те са победени от войските на Орон Кира и капитан Ваникус от републиканската флота. Оцелелите мандалорианци отлетели за луната Дксун.

В 28г. „Хилядолетния сокол” се приземил на Ондерон, за да бъдат поправени щетите понесени от битката с имперския флагман „Затъмнение II”. Страхувайки се за сина си Анакин принцеса Лея се скрила в безопасната къща на Модон Кира. По пътя към манастира Шатуун клонинга на Палпатин открил сина на Лея. Клонингът на императора се опитал да всели духа на Палпатин в тялото на детето, но бил спрян от Емпатоджейос Бранд.

По-късно лидерите на Новата република отишли в крепостта на Модон Кира и възстановили галактическото правителство. Правителството е ръководено от Мон Мотма, а Лея Органа е втора по ранг и нейна заместничка.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.