RSS

Осус

Осус е свят богат на джедайска история. Планетата се намира в системата Адега в сектора Аурил. Осус се върти в орбита във формата на осмица около двете адегански слънца.

В древни времена планетата била важна джедайска крепост, център за изследвания и учение. Дори се твърди, че орденът на джедаите е възникнал на Осус. Планетата някога била покрита с много градове и наземни защити. Летището Кноса се намирало близо до скалистите планини. Сред забележителностите са голямата джедайска библиотека и спокойните градини на Тапа. Стените на каньона все още са покрити със стенописи, а някои древни сгради все още стоят включително библиотеката и една джедайска стая за медитация.

В 4982г. пр.Имп. майстор джедай Уру обучил Одан-Ур на Осус. По-късно Одан-Ур построил голямата джедайска библиотека. В 3982г. пр.Имп. майстор джедай Водо-Сиос Баас стоял начело на тренировъчен център. Сред неговите ученици били Номи Сънрайдър, Шоанеб Кулу, Тит Карк, Куррл Ток и Дейс Диат. По време на Ситската война Екзар Кун посетил Осус и успял да привлече двадесет рицари джедаи за своята кауза. Преди да си тръгне Кун убил Одан-Ур и успял да открадне един ситски артефакт. По-късно един от осуските джедай бил изпратен с една флота до близката система Крон Клустар, за да защити обсадената станция „Кемпекс IX”. Флотата била унищожена когато Клустар се превърнал в свръхнова звезда. Вълната от това избухване заплашила да унищожи Осус. Била издадена заповед за евакуация на планетата и доколкото е възможно били събрани древни реликви. В същото време Кун и Улик Кел-Дрома се появили с армиите си, за да разграбят каквото могат преди да дойде вълната. Кун започнал дуел с майстор джедай Оод Бнар. Джедая с цената на всичко пазел тайната на най-ранните светлинни мечове.

През времето на дуела Улик се изправил срещу брат си Кей и го убил. След това Улик е изпълнен с ужас и съжаление. Повечето джедай напуснали планетата преди вълната. Накрая взривната вълна изгорила повърхността на Осус. Някои от джедаите заедно със семействата си се скрили в големите пещери на планетата и оцелели. Техните потомци се превърнали в Исанна (племе от войни шамани, които използват Силата, за да направляват примитивните си оръжия).

Около 800г. пр.Имп. при археологически разкопки е намерен светлинен меч на десет хиляди години. По-късно Вима-Да-Бода подарила меча на Лея Органа Соло. В 28г. Люк Скайуокър открил племето Исанна. Скайуокър и Солусар се били със силите на тъмния екзекутор Седрис. Когато Скайуокър решил да тръгва в Новата република правели планове да изпратят археологически експедиции, които да изследват руините на Осус.

Малко след това на планетата кацнали имперски войници, за да заловят три от лидерите на Исанна. Телата на исанците трябвало да бъдат използвани като първичен материал за създаването на нови клонинги на Палпатин. Скайуокър и неговите ученици последвали похитителите и ги победили на Вюн. Джаедаите обаче не успели да освободят исанците от карбонитения им затвор.

В 41г. (по време на една тайна мисия на Борба Брайм) Скайуокър и Тенел Ка заявили, че се нуждаят от коруски скъпоценни камъни, за да отворят едно съкровище намиращо се на Осус.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.