RSS

Кесъл

Кратки данни: Кесъл е негостоприемен и неприятен свят с изобилие от уникална блестяща подправка. Кесъл се намира във външните светове. На планетата са построени фабрики за въздух, които създали тънък слой атмосфера. Това направило възможен живота на Кесъл. Мините намиращи се на Кесъл са разположени дълбоко под повърхността на планетата. Когато Кесъл е в ръцете на Империята, имперските затворници са принуждавани да работят непрекъснато в тъмните мини. Там те често стават жертва на енергийните паяци и други опасни създания. По-късно затворниците са заменени от дроиди.

Основни сведения: Кесъл е елипсовидна планета, червена на цвят, намираща се близо до световете Фвисвинг и Онор. Кесъл е всеизвестен с уникалната си блестяща подправка, която предизвиква телепатична връзка. Освен това подправката се използва като психотропно и терапевтично лекарство. Когато е провъзгласена Галактическата империя имперските сили поели контрола над всички фабрики и мини на Кесъл. Планетата станала имперски затвор. Затворниците работят в мините и изкопават блестящата подправка. Условията в мините са ужасни затворниците работят в пълен мрак, за да събират влакната на подправката. Лошият въздух, повредени кислородни маски, внезапно пропадане на галерията и опасността да се загубиш в многобройните галерии не са всички опасности за затворниците. Можеш да попаднеш на енергиен паяк. Паяците създават подправката като плетат своите паяжини. Докато някой затворник събира паяжината, може да бъде пронизан от енергиен паяк. Паякът изсмуква цялата енергия на жертвата си.

Когато не е в тъмните мини затворникът може понякога да види звездите. Кесъл има една огромна луна и един забележим град наречен Кесендра. Повърхността на планетата е необитаема покрита със солни полета. Фабриките произвеждащи атмосфера отделят големи количества азот, кислород и въглероден диоксид в небето, за да направят въздуха годен за дишане. Въпреки работата на фабриките всеки, който пътува по повърхността на Кесъл трябва да носи маска, за да оцелее. Планетата е населена от няколко опасни създания.

Приближаването до Кесъл също е опасно, тъй като планетата се намира до спираловидно разположени черни дупки наречени Моу.

Докато Кесъл е под контрола на Империята, планетата е главен център за контрабандистите, които търгуват с подправка. Корумпирани имперски служители позволявали на престъпни организации като Черно слънце или Хътяните да вземат част от подправката. Безразсъдни контрабандисти също отиват, за да крадат подправка. Един от контрабандистите е Хан Соло. „Обиколката на Кесъл” са кесълски кораби превозващи подправка, които летят близо до черните дупки. Соло също извършил такава обиколка и то за рекордно време (по-малко от дванадесет парсека).

Така имперския затвор на Кесъл попаднал в ръцете на Морут Дул. Дул преди това управлявал рибетския затвор. По-късно членове на Свирепия ескадрон нападнали Кесъл, за да освободят гангстерите от престъпната организация Черно слънце. Новата република изпратила тези престъпници на Корускант, за да извършват саботажи. Свирепия ескадрон неутрализирал защитата на Кесъл, докато лейтенант Пейдж и неговите командоси подготвяли площадката за кацане. След това войските на Новата република спасила шестнадесет от най-опасните престъпници в Галактиката.

Няколко години по-късно Дул е свален от власт. Управлението на мините поел Ландо Калризиян. Той незабавно подменил работниците с дроиди. Ландо управлявал заедно със съдружника си Ниен Нънб. Кесълската луна, която някога била база на имперския гарнизон и флота на Дул, е разрушена от Слънчева мелница.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.