RSS

Мон Каламари

Кратки данни: Мон Каламари е воден свят. Расите, който живеят на него са монкаламарианци и куаренци. По принцип планетата е мирна. Мон Кал (другото име на Мон Каламари) е покрит от синьозелени морета. Двете местни раси населяват огромни градове плуващи върху водата. Монкаламарианците живеят в плитчините, а куаренците в по-дълбоките части. Океаните на Мон Кал са пълни с живот от безвредните дребни рибки до опасни хищници като краканата. В началото на Галактическата гражданска война Мон Каламари обявил неутралитет. Когато имперските войски нападнали планетата монкаламарианците се присъединили към Бунтовническия съюз.

Основни сведения: Повече от двадесет и пет билиона жители наричат Мон Каламари свой дом. Първоначално планетата преживяла противопоставянето между монкаламарианци и куаренци. Монкаламарианците напреднали в технологиите, а куаренците останали примитивни диваци. Конфликтът между двата вида често е придружен от насилие. Агресивните куаренци ненавиждали странните си съседи и често ги атакували от дълбините. Монкаламарианците отблъсквали нападенията, но не знаели как да накарат куаренците да спрат.

Накрая монкаламарианците направили смел експеримент. Те отделили куаренски деца от родителите им. След това монкаламарианците отгледали децата като свои. По този начин монкаламарианците успели да променят куаренското общество и цивилизовали куаренците от дълбините. Новите поколения куаренци не искали да воюват със съседите. Промяната в отношенията между монкаламарианците и куаренците оказала благотворно влияние върху планетата. Куаренците са добри миньори. Те извадили ценни суровини от дъното на океана. Монкаламарианците се грижели за строежа на космически кораби. Те били мечтатели с поглед отправен към звездите. Куаренците разчитали на океана.

Почти цялата планета е покрита с вода. Единствената суша са дребни островчета и големите плуващи върху водата градове. Монкаламарианците и куаренците живеят заедно в градовете. Сред най-известните градове са Домът на рифовете, Коралови дълбини, Кий-Пиру, Кораловия град, Хойеркий и градът Чудна пяна. Архитектурата на градовете има органичен вид отличаващ се със заоблени ръбове.

Има градове, които се намират на океанското дъно. Там се добива сурова руда, която е използвана в конструкциите на градовете намиращи се на повърхността на водата. Куаренците добиват рудата, защото могат да дишат във водата и в атмосферата. Вечната история на планетата се пази от високоинтелигентни дълги около метър двуполови мекотели. Те споделят знанията си с всеки, който иска да научи нещо. Монкаламарианските морета са пълни с опасни хищници като краканата, която има крайници с двойни щипки. Рядката първична перла също се намира на морското дъно. Интересни са и огромните морски червей, които използват Силата, за да привличат планктона към устата си. В древни времена на планетата е живял и крабмамута. Той имал десет крака и черупка.

Когато Старата република открила Мон Каламари, Комерческата гилдия проявила най-голям интерес. Минералните ресурси на планетата са много атрактивни и скоро съветът на Мон Каламари се изпълнил с хора на Комерческата гилдия. Оказало се, че по-голяма част от управляващите са куаренци (верни на Комерческата гилдия). Те спрели космическата програма на Мон Каламари.  Куаренците представлявали Мон Каламари в сената на Старата република.

В началото на Войните на клонингите на Мон Каламари започнала гражданска война. Куаренският сенатор Тикъс искал планетата да попадне в ръцете на сепаратистите. Сенатор Тундра Долмея (друг куаренец) е лоялен на Старата република. Той обаче не могъл да удържи сепаратистките симпатии на всички куаренци. Появила се Куаренската изолационистка лига. Тя била радикално движение, което искало да прочисти океаните от всякакво републиканско присъствие. Местните монкаламариански рицари джедаи се заели да спрат движението. Съветът на джедаите изпратил джедая Кит Фисто, който да помогне на джедаите и заедно с тях да защити Мон Каламари от сепаратистите.

В крайна сметка монкаламарианския съвет бил реформиран. Тези, които симпатизират на сепаратистите са отстранени. В сената Мон Каламари щял да бъде представен от монкаламарианци и куаренци. След провъзгласяването на Галактическата империя настъпил мир.

Император Палпатин обаче решил да пороби монкаламарианците. Той изпратил имперски войски, които да превземат планетата и да завладеят корабостроителниците на Мон Каламари. За да покажат сила имперските кораби унищожили три от големите градове. Знае се, че куаренецът Сегър Телъс помогнал на имперските сили. Империята успяла да окупира планетата. Много монкаламарианци били поробени. Част от монкаламарианците станали прислужници на висши имперски военачалници. Други монкаламарианци работели за имперската военна машина. Монкаламарианците и куаренците се обединили и започнали борба с имперските сили. След кратка окупация имперските сили били прогонени от Мон Каламари. После монкаламарианските звездни кораби от пътнически станали бойни. Доковете за строеж на кораби (намиращи се в орбитата на Мон Каламари и единствената й луна) станали ценен източник за Бунтовническия съюз.

След битката на Ендор, Мон Каламари станал един от привилегированите членове на Новата република. Мон Каламари се насладил на няколко годишен мир. Защитата на планетата е възложена на монкаламарианските сили (състоящи се от монкаламарианци и куаренци).

В 28г. клонингът на Палпатин използвал опустошителите на светове. Те атакували южните територии на Мон Каламари. По време на атаката са разрушени по-голямата част от градовете Кий-Пиро и Хойеркий. Пристанищния град Хикахи също е сериозно засегнат. Вследствие пораженията на Хикахи се намалило производството на звездни кораби. За щастие с помощта на Люк Скайуокър опустошителите на светове са победени.

Година по-късно принцеса Лея Органа Соло посетила адмирал Акбар в дома му. Домът се намира в парк от морски дървета. Целта на посещението на Лея е да измъкне адмирала от изгнанието, което той си е самоналожил. Мон Каламари е нападнат и от  имперския адмирал Даала. Нейните звездни разрушители унищожили Града на рифовете. Минали години преди планетата да се възстанови.

По време на войната срещу Юзан Вон и последвалия колапс на Новата република, Мон Каламари се превърнал в седалище на новосформирания Галактически съюз.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.