RSS

Корелиа

Кратки данни: Корелиа е свят покрит с хълмове, гъсти гори, равнини и големи морета. Планетата е най-известна със своите корабостроителници. Те  произвеждат големи, бързи и мощни кораби. Корелиа е родина на много талантливи пилоти. От тази планета са произлезли и много пирати, които нападали близките търговски пътища. Въпреки че е индустриализиран свят, корелианските площадки за производство на кораби се намират в орбита около планетата. Благодарение на това природата на Корелиа е непокътната. Планетата има малко градско население, защото голяма част от хората живеят в малките градове или имат собствени ферми. На планетата живее корелианската пясъчна пантера. Тя е звяр с отровни нокти.

Основни сведения: Корелиа се намира в Корелианскиа сектор и Корелианската система, планетата обикаля около звездата Корел. В същата система има още четири обитаеми свята. Всички планети в системата са известни като Петимата братя, а самата Корелиа е наричана по-големия брат. Другите четири планети са: Драл, Селониа, Тралус и Талус. Всичките пет свята са едни от първите членове на Старата република. Въпреки това Корелиа следва своите интереси даже това да е за сметка на Старата република. Целия Корелиански сектор яростно отстоява независимата си политика. Корелиа се управлява от диктат, а целия сектор има сенатор в сената на Старата република.

Интересно е, че на Корелиа има останки от много древна култура. Колкото и странно да изглежда всичките пет планети са пътували през космоса, за да достигнат до сегашните си орбити. Освен това има странен артефакт известен като Централната станция. Централната станция е древно устройство, което е позволило планетите да пътуват през космоса. Някои изследователи приемат, че една точка близо до станцията е използвана от древната култура, за да премести петте планети в Корелианскиа сектор.

Корелиа е красив свят, на който има гори, полета и морета. Въпреки индустрията си и голямото влияние в политиката Корелиа не е урбанизирана като планетата Корускант. (столица на Старата република). Корелианците се гордеят с полетата си и чистите пясъчни плажове. Тази чистота се дължи на това, че всички корабостроителници са извън орбитата на Корелиа. Големите корабни компании като Корелианската Инженерна Корпорация произвеждат много известни кораби. Такива са корелианските корвети, републиканските крайцери и товарните кораби от серията YT.

Континентите на Корелиа се мият от два огромни океана. Океаните са източен и западен. Корелиа е привлекателен свят. Планетата е осеяна със стопанства и градове като Бела Вистал. Многобройни хълмове, големи полета и поляни с острица покриват по-голямата част от Корелиа. Животът на планетата е многообразен като се започне от корелианския морски лъч и се стигне до опасните пясъчни пантери. На Корелиа живеят три раси. Това са хора, дроли и селонианци. Населението на Корелиа е около петнадесет милиарда. Туристическа атракции са златните заливи и столичния град Коронет. Столицата е с най-многобройно население. Тя има златни плажове, сравнително малко сгради и търговски центрове, които са разделени от паркове и големи площади. Едно от най-посещаваните места в Коронет е Трежър Шип Роу. Това е базар където могат да се видят електрически гоблени на най-различни култури. Покрай златните плажове са разположени и градовете Бела Вистал и Тайрена. Управлението е концентрирано в дом Корона. Коронет е мирен град. Изключение са малкото екстремистки организации като антиизвънземната Човешка лига. Извън градовете има много села, селца и ферми, които се занимават със земеделие.

Преди Галактическата гражданска война Коронет е пазар за различни вкусове и е изпълнен с всякакви раси. За нещастие конфликтът между Бунтовническия съюз и Империята довел до изолация на Корелиа, което причинило рязък спад в търговията. До битката на Ендор пазарищата са изоставени.

Въпреки че хора, дроли и селонианци обитават цялата планета, голяма част от селонианците живеят под земята. Те имат огромна мрежа от тунели, които са построени хиляди години преди провъзгласяването на Галактическата империя. Може би тунелите съществуват и преди Старата република. Най-интересното е, че къщите, които се намират в тунелите имат огромни устройства. Устройствата са използвани, за да се премести Корелиа от нейната стара орбита. Предишното местоположение на планетата остава неизвестно.

Корелианската система е богата. Тя може да си позволи да има собствена флота и собствени сили за сигурност. По времето на Старата република, Корелианскиа сектор има свои закони. Законите в сектора са различни от тези в Старата република. Корелианските сили за сигурност останали непокътнати и след провъзгласяването на Империята.

Когато се появило движението на сепаратистите (3г. пр.Имп.) водено от граф Дуку Корелиа обявила неутралитет. Когато се гласувал закона за създаване на армия на Старата република корелианскиа сенатор (Гарм Бел Иблис) не гласувал. Гарм се надява да запази Корелиа неутрална. Планетата обаче не останала неутрална и се включила във Войните на клонингите.

Когато е провъзгласена Империята, Корелиа изпитва още по-голямо недоверие към императора. Въпреки това жителите на планетата не подкрепили бунтовниците. Бунтовниците били обединени в Бунтовническия съюз. Корабостроителниците на Корелиа попаднали под контрола на имперската флота. Много корелианци станали служители на Империята.

Галактическата гражданска война прекъснала търговията. Това довело до края на независимата корелианска политика. Корелианските сили за сигурност били унищожени.

Гарм изчезнал от сената и започнал своя война срещу Империята. Много корелианци се присъединили към бунтовниците. Бунтовниците започнали да печелят все повече победи над Империята. Това дало възможност на Корелиа да засили търговията си.

След битката на Ендор, Корелиа позволила на имперските сили да се изтеглят безпрепятствено от планетата. Корелианскиат диктат, който провеждал проимперска политика бил свален от власт.

Новата република (наследник на Бунтовническия съюз) поставила нов лидер начело на Корелиа. Това е генерал губернатор Микамбърлъкто. Той се опитал да въведе ред в управлението. Много от хората, които служели на Империята са недоволни от неговото управление.

В 36г. Лея Органа Соло (президент на Новата република) отишла на Корелиа. Лея иска да реши някои проблеми в сектора. При нейното посещение внезапно избухнал бунт, който останал в историята като Корелианскиа инцидент. Тогава Трейкън Сал-Соло поискал Корелиа да бъде независима от Новата република. Бунтът е потушен от силите на Новата република и флота на Бакура.

Сакоран Триад чиято сила нараснала след оттеглянето на имперските войски извършил преврат в сектора, защото искал независимост на Корелиа. Триад поел контрола над Централната станция. Той искал да насочи няколко далечни звезди към планетите, за да се изпълнят исканията му. Този опит за независимост е провален от силите на Новата република и силите на Бакура. Те са подкрепени от младите джедаи Джейна, Джейсън и Анакин Соло.

Корелиа обаче продължава да иска независимост. След войната срещу Юзан Вон и Рояковата война, Новата република се разпаднала и се появил Галактическия съюз (наследник на Новата република). Галактическия съюз решил да обедини всички военни сили. На всяка планета войските трябва да се подчиняват на военното командване на Галактическия съюз. Корелиа отказала да се подчини на това решение. Трейкън Сал-Соло (корелианскиа лидер) казал, че Галактическия съюз е направил много малко за Корелиа. Трейкън казал, че Корелиа вече няма да е член на Галактическия съюз. Галактическия съюз отвърнал, че Корелиа е взела всичко, което може от членството си в съюза, а в замяна не е дала нищо. Напрежението между Корелиа и Галактическия съюз нараснало защото Джейсън Соло (командващ силите на Галактическия съюз) обявил всички корелианци живеещи на Корускант (столица на Галактическия съюз) за терористи. Джейсън казал, че корелианците или трябва да напуснат планетата или ще бъдат арестувани. Избухнала Корелианската криза.

Години преди този конфликт Сал-Соло създал две флоти от военни кораби. Корабите били построени в тайни корабостроителници. Корабостроителниците били в астероидния куп Кирис. Трейкън се надява, че с тези нови военни кораби ще може да окаже натиск върху Галактическия съюз. В отговор силите на Галактическия съюз отишли да блокират Корелианската система. Те се надяват да изпреварят разгръщането на корелианската флота. Силите на Галактическия съюз стигнали до планетата Тралус. Там се провела малка битка, в която силите на Галактическия съюз са отблъснати.

В крайна сметка се стигнало до патова ситуация. Корелианската криза довела до това, че много планети включително и Ботауи поискали да се отделят от Галактическия съюз. Тези отделили се планети се присъединили към Корелиа и създали Конфедерация. Конфедерацията е насочена срещу Галактическия съюз.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.