RSS

Кашиуук

Кратки данни: Кашиуук е покрит с огромни дървета наречени урошур. Планетата е разположена в стратегически квадрант на Галактиката. Кашиуук е най-известен с това, че е дом на уукитата. Дърветата покриващи планетата представляват цяла екосистема. Урошур са високи няколко километра. Дърветата могат да се вплитат едно в друго и така се оформя едно по-здраво дърво. Клоните на урошур са така силно преплетени, че оформят естествени люлки. Под земята и близо до корените на дърветата живеят опасни създания. Те не са виждали слънце от хилядолетия. Уукитата обитават горните части на дърветата. Градовете на уукитата представляват сложни комплекси. Те са построени върху клоните и стеблата на дърветата. Въпреки че изглеждат примитивни селищата на уукитата имат площадки за кацане на космически кораби, хотели, заведения и други неща характерни за градовете. В градовете живеят милиони уукита. Уукитата разделили горите на седем вертикални нива.

Основни сведения: Градовете на уукитата са впечатляващи. Един такъв град наречен Руукроро е дълъг повече от километър. Целият град е построен върху дебела около метър платформа изградена от странен гъбест материал. Руукроро както и другите градове на уукитата има сгради, които рядко надвишават височината на дърветата. Градът има и платформа за кацане направена от дебел клон. Други известни градове са Качиро (крайбрежен град в архипелага Уауат), Кепитеночан, Тикиана (град, който изнася компютърни технологии), Окикути и Ченачучан.  Във всички села и градове домовете на управляващите уукита са построени директно върху дърветата. Къщите на младите уукита обикновено са разположени на върха на най-високите дървета. Лиани кшу растат между дърветата. Те са толкова здрави, че не могат да бъдат прерязани дори с бластер. Затова лианите кшу се използват като въжета за лифтове. За да осветяват селищата си уукитата отглеждат светещи насекоми (наречени фосфорни мухи). Светлинните прожектори, които могат да се видят в селищата привличат местните птици кроис (високо ценена от уукитата храна). Има животни като рогатия катар, петкракия кекрг ро, мелези на банти и многокраките суреги.  Въпреки че вида на техните селища е примитивен уукитата имат модерна технология и в повечето от градовете на Кашиуук могат да кацат звездни кораби.

По времето на Старата република уукитата поддържат добри търговски връзки с корелианците и алдераанците. В 3г. пр.Имп. сенатор Уаруа е представител на уукитата в сената. По време на Войните на клонингите дроидите на сепаратистите нападнали Кашиуук. Сепаратистките сили искат да завладеят планетата. За да защити Кашиуук Старата република изпратила армия от клонинги под ръководството на майстор джедай Йода. Войската на Старата република победила сепаратистките сили.

Малко след тази победа джедаите били обявени за врагове на Старата република. Клонингите окупирали Кашиуук. Все пак Йода се измъкнал от планетата с помощта на уукитата Тарфул и Чубака. По-късно Старата република била унищожена и на нейно място се появила Галактическата империя. Имперските войски поробили уукитата. Империята изселила голяма част от уукитата и ги продала като роби.

След битката на Ендор (22г.) уукитата са освободени. Когато се установила Новата република популацията на уукитата е възстановена. Кашиуук влязъл в състава на Новата република. Керитар е представител на уукитата в съвета на Новата република. По време на кампанията на върховния адмирал Траун (27г.), бременната Лея Органа Соло се укрила на Кашиуук. Там тя е открита от отряд ногри, който направил неуспешен опит да я залови.

В 41г. нападателен отряд воден от, преминалия на тъмната страна на Силата, Зек и нощната сестра Тамит Кай нападнала Кашиуук. Целта на атаката е фабрика за компютърни части, в която се намират кодовете за курса на корабите на Новата република. Освен тези кодове там са и разпознавателните сигнали за корабите. За да успеят нападателите използвали холографски маски, които ги правели да приличат на уукита. По този начин нападателите изключили орбиталната защита на Кашиуук. Града, в който се намира компютърната фабрика е атакуван от Тай-бомбери. Преди бомберите да бъдат отблъснати, Зек и неговите войници успели да заловят няколко млади рицари джедаи в дебрите на гората.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.