RSS

Дагоба

Кратки данни: Дагоба е мистериозна блатиста планета. Тя е разположена в сектора Слуис. Дагоба се намира във външните светове. Планетата е отдалечена на петдесет хиляди светлинни години от ядрото на Галактиката. Опитите за колонизация на Дагоба се провалили. Планетата няма никакви технологии и градове, има само растения и диви животни. Дагоба е мрачен и примитивен свят. Срещат се животни като брадавичестия бял паяк, хищната драконова змия и летящите блатарки. Огромни чепати дървета, криволичещи поточета и гъсти талази мъгла покриват планетата. Дагоба е дом на майстор джедай Йода и място където Люк Скайуокър станал рицар джедай.

Основни сведения: По време на Старата република е изпратена изследователска експедиция до Дагоба. Тя се ръководи от Халка Фоур-Ден. Експедицията често е атакувана от опасните създания, които живеят в блатата на планетата. След тринадесет седмици Халка изпратил сигнал за помощ. Помощта обаче дошла твърде късно. Информацията, която събрали изследователите е открита. Обаче нямало никаква следа от Халка и изследователския екип.

В първата година на Империята изследователят Кеог Бурн решил да изследва Дагоба. Бурн направил стандартните изследвания, но след това напуснал планетата. Той написал, че не си струва Дагоба да се колонизира. От изследователи като Халка и Кеог идват имената на флората и фауната на планетата.

Най-голямата забележителност на Дагоба е голямото разнообразие от животински видове. Освен опасните зверове като блатния плужек и драконовата змия. Планетата е населена от светещи ленивци и пъстроцветни юба птици (известни с тяхното успокояващо чуруликане). Преобладаващия вид на Дагоба са чепатите дървета. Те представляват странен организъм, започващ живота си като огромно паяковидно създание. Създанието е известно като брадавичест бял паяк. Когато са млади брадавичестите бели паяци населяват блатата. Те ловуват и се хранят от съществата живеещи в тях. Накрая всеки паяк се трансформира в огромно криво чепато дърво. След известно време паяците се вкореняват окончателно. Чепатите дървета са дом за много други създания. Такива създания са блатарките и насекомите касапи, които изплитат огромни мрежи между дърветата.

В 7г. пр.Имп. група джедаи от планетата Бпфаш преминали към тъмната страна на Силата. Майстори джедаи отишли да спрат преминалите на тъмната страна на Силата джедаи. Един от джедайте преминал на тъмната страна на Силата кацнал на Дагоба. Корабът на джедая е пилотиран от контрабандиста Джори Кардас. Майстор джедай Йода започнал битка с джедая преминал на тъмната страна на Силата. Йода победил противника си. Единствената следа, която останала от преминалия на тъмната страна на Силата джедай е тъмна пещера. Пещерата е разположена под едно огромно дърво. В нея все още господства енергията на тъмната страна на Силата.

Такова преминаване на тъмни енергии има и преди. На планетата Тринта  духът на преминалия на тъмната страна на Силата джедай Халагад Вентор останал в блатиста пещера. На древните ситски светове като Корибан и Руусан също има концентрация на енергия на тъмната страна на Силата. Такова събиране на енергия на тъмната страна на Силата има и на Явин IV.

Когато е провъзгласена Империята, Йода решил, че Дагоба е най-подходящото място, за да се скрие. Той се надява, че енергията на тъмната страна на Силата от пещерата ще неутрализира енергията на светлата страна, която Йода излъчва. Майсторът джедай си построил дом до една лагуна. Къщата на Йода е построена от кал. В своя дом джедая си приготвя храна от растенията на Дагоба. Йода готви на огън. На огъня джедая прави своята любима яхния от корени. Решението на Йода да се скрие на Дагоба е правилно. Дори Вейдър и императора не могли да усетят присъствието на стария джедай, защото то се скривало от излъчването на пещерата.

Пещерата показва видения. В 21г. на Дагоба кацнал Люк Скайуокър. Той е обучаван за джедай от Йода. По време на обучението Люк влязъл в пещерата. Там Скайуокър видял видение на Дарт Вейдър.

Видението нападнало Люк. Скайуокър и нападателя започнали дуел с лазерни мечове. Люк обезглавил видението на Вейдър. Когато главата паднала маската на Дарт неочаквано избухнала. След експлозията се открило, че зад маската е главата на Люк. Това видение показало възможното бъдеще на Скайуокър.

В 27г. Люк отново посетил пещерата. Тогава Скайуокър видял една от възможностите на миналото. Люк се озовал отново на баржата на Джаба. Тогава Скайуокър открил, че на баржата има имперски агент. Имперският агент усеща Силата. По-късно Скайуокър разбрал, че агента се казва Мара Джейд.

Люк продължил да пази в тайна точното местоположение на планетата. Скайуокър унищожава всяка информация за Дагоба, която се появи в базата данни на Новата република.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.