RSS

Дантуин

Кратки данни: Дантуин е изолиран и непокътнат свят. Планетата е покрита от тучни пасища и огромни океани. Дантуин е слабо населен. Само няколко номадски племена наречени дантари населяват бреговата ивица. Заради местоположението си планетата е избрана за база на Бунтовническия съюз. За нещастие бунтовниците станали непредпазливи и една имперска разузнавателна сонда ги засякла. След като разбрали, че Империята знае тайната им база бунтовниците за един ден напуснали Дантуин.

Основни сведения: Преобладаващите цветове на планетата са маслиненозелено, кафяво и синьо. Планетата е покрита със степи, савани и лавандула. Срещат се и няколко дървесни вида. На Дантуин няма индустрия и никакви технологични постройки, но има голямо разнообразие от животински видове. Планетата има две луни. По клоните на дърветата често се появяват балоноподобни израстъци. Те са пукани от трънливите израстъци на дървото. След като са спукани балоноподобните израстъци падат на земята, където обикновено са храна за хищните охлюви. На планетата има и гущери. Космати хуманоиди известни като дантари мигрират по бреговата ивица на малобройни групи.

Дантуин е колонизиран преди хиляди години. Появили се изолирани семейни имения. Колонистите се занимават със земеделие. Около четири хиляди години преди провъзгласяването на Галактическата империя корпорацията Аратач построила космодрум, за да контролира вноса на стоки. По това време майстор джедай Водо-Сиос Баас открил тренировъчен център на Дантуин. В този център той обучавал Екзар Кун, Крадо и Силвър. Центъра за обучение бил унищожен от ситския лорд Дарт Малак.

В 3г. пр.Имп. сепаратистите нападнали Дантуин. Целта им е да попречат на силите на Старата република да блокират планетата Муунлинист. Майстор джедай Мейс Уинду заедно с войска от клонинги разбил силите на сепаратистите.

По време на Галактическата гражданска война, Бунтовническият съюз построил база на Дантуин. Бунтовниците избрали тази планета заради нейната отдалеченост. Въпреки това бунтовническата база е открита от имперска сонда. За един ден бунтовниците напуснали планетата.

В 29г. жители от разрушената планета Еол Ша дошли на Дантуин. Майстор джедай Люк Скайуокър казал на колонистите, че това е техният нов дом. Малко по-късно Дантуин е завзет от войската на имперския адмирал Натаси Даала.

Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката те стигнали до Дантуин. Силите на Юзан Вон преследват жителите от планетата Дубрилион. Жителите на Дубрилион кацнали на Дантуин. Юзан Вон изпратили войска, която да залови жителите на Дубрилион.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.