RSS

Алдераан

Кратки данни: Алдераан е мирен и идиличен свят, който служи като душа на Галактиката. Планетата има обширни поляни и чисто синьо небе. Алдераан е богат на уникални видове. От този свят дошли политици като Бейл Антилис и Бейл Органа. Планетата е дом на принцеса Лея Органа. Хората населяващи Алдераан са пристрастени към науката и културата. Обществото им почива на екологични принципи. Благодарение на тях природата на планетата е запазена непокътната. За съжаление този рай е погълнат от мрака на Империята. Планетата е разрушена, за да се демонстрира силата на първата Звезда на смъртта.

Основни сведения: Алдераан е разположен във вътрешните светове. Планетата е център на политика, наука и култура. Алдераанските космически кораби използват много от най-важните търговски пътища в Галактиката. Жители от Алдераан живеят на много други планети. Планетата е дом на алдераанския университет. В университета различни учени изказвали свободно мнението си и водели спорове. Алдераан няма луни. Този свят е център на изкуство, наука и култура в продължение на хиляди години. Алдераан е непокътнат и красив, а местните жители обработват земята и не правят опити да променят или разрушават планетата. На Алдераан има много фермери. Градовете на планетата се вписват в околната среда.  Повече от осем хиляди подвида трева покриват огромните поля. Има творци, които засаждат различни видове треви с различни цветове и по този начин създават живи произведения на изкуството. Художниците са известни с това, че рисували огромни картини на местния пейзаж. Светът е дом на много създания, като транти и нерфи. Алдераан няма океани, но има полярно море обградено от ледници, хиляди езера и малки поточета. Една от най-впечатляващите гледки на планетата са земите на замъците, които представляват изоставени градове направени от отдавна изчезнал вид наречен килики.

Въпреки че управлението на Алдераан е демократично в домът Органа има кралско семейство. Семейство Органа управлява от столицата Алдера. Столицата се състои от нежно извити здания, които блестят в бяло. Те формират красив и тънък мост между тревите и облаците на Алдераан. Семейство Органа взема и дейно участие в управлението на Старата република. Алдераан участва в кървавите Войни на клонингите. Вследствие на това участие на планетата били разрушени сгради и ферми. За да не се допускат подобни разрушения Бейл Органа (лидер на Алдераан) забранил всякакви оръжия. След края на Войните на клонингите населението избрало курс на неутралитет. Всички оръжия били натоварени на огромния звезден кораб „Нов шанс”. Управниците на Алдераан програмирали космическия кораб така, че да пътува постоянно в хиперпространството докато не бъде повикан от съвета на старейшините. Времето на мир оказало благоприятно влияние върху планетата. Алдераан станал известен като „живия център на Вселената”.

Когато император Палпатин застанал начело на управлението на Галактиката, Алдераан решил да му се противопостави. Сенатор Бейл Органа започнал да помага на Бунтовническия съюз, който се борел за възстановяването на Републиката. Органа се съюзил с мощни имперски сенатори (като Мон Мотма и Гарм Бел Иблис), за да може по-успешно да противодейства на Палпатин. Бейл се мъчи да убеди алдераанците да преосмислят неутралитета си и да се приготвят за война с Империята. По същото време неговата осиновена дъщеря (принцеса Лея Органа) е избрана за сенатор. Тя започнала да изпълнява тайни мисии на бунтовниците и в крайна сметка успяла да се сдобие със секретните планове на Звездата на смъртта. За жалост Великия моф Таркин, в опита си да посее семената на страха в цялата Галактика, използвал Звездата на смъртта и разрушил Алдераан. Вероятно това е най-голямото зверство и трагедия по времето на Галактическата гражданска война. Лея била пленничка на Таркин. От Звездата на смъртта принцесата наблюдавала как планетата изчезнала. Всичко което останало от Алдераан е гробището (огромно астероидно поле). Много от оцелелите алдераанци отиват в гробището, за да покажат уважение към покойниците и за да посетят разрушената си планета.

Разрушаването на Алдераан било шок за Галактиката. Много планети, които до този момент били неутрални в Галактическата гражданска война решили да вземат страна в конфликта. Някои от тях ужасени от имперската бруталност подкрепили Империята. Те се надяват, че няма да ги сполети съдбата на Алдераан. Други светове, които са засегнати от разрушаването на Алдераан подкрепили открито или тайно Бунтовническия съюз. Много алдераанци оцелели след разрушаването се присъединили към бунтовниците. Други станали фанатични привърженици на Империята. Тези алдераанци казвали, че ако Алдераан не се е противопоставял на императора е нямало да бъде разрушен. Алдераанци стреляли с йонното оръдие, което било в бунтовническата база на планетата Хот. Част от оцелелите алдераанци решили да запазят неутралитета си. Те били транспортирани до планетата Ню Алдераан.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.