RSS

Татуин

Кратки данни: Татуин е суров и пустинен свят. Планетата обикаля около две слънца. В системата на Татуин има два газови гиганта. Те са наречени Адриана и Охан. На пустинния свят планините и скалните каньони са единственото разнообразие в морето от дюни. Дните на Татуин са горещи, а нощите студени. Въздухът на планетата е сух, а почвата твърда. Татуин се намира във Външния ръб на Галактиката. Планетата е далече от централната власт дори Търговската Федерация няма представители на Татуин. На планетата живели Анакин Скайуокър, Оби-Уан Кеноби, Джаба Хътянина и Люк Скайуокър. Анакин бил роб на Татуин. Той живеел в град Мос Еспа. Там го открил майстор джедай Куай-Гон Джин. Татуин изиграва главна роля в Галактическата гражданска война. Планетата има много малко градове и слаба промишленост. По-голямата част от населението живее в малки ферми. Фермите са разпръснати в пустинята. Единственото летище с по-голямо значение се намира в град Мос Айсли. Планетата привлича контрабандисти, престъпници, ловци на глави, крадци и убийци. Татуин е пълен с опасности като пясъчните хора и хищните краатски дракони.

Основни сведения: Пустинния свят е разположен в сектора Арканис. Въпреки че се намира далеч от главните галактически пътища, Татуин заема стратегическо място, защото е център на няколко хиперпространствени маршрута. Резултатът от това е, че планетата е място, за което са водени много звездни битки между гангстери и контрабандисти. Като резултат от  тези битки повърхността на планетата е покрита с отломки от космически кораби. По-голямата част от отломките са прибрани от джавасите. Другата част от отломките са погребани от пясъчните червей, които пълзят по повърхността на планетата. Накрая се решило, че всеки кораб, който спира на Татуин ще плаща такса за престоя си.

Местните раси на Татуин са пясъчните хора и джавасите. Животинският свят е многообразен и включва същества като банти, деубаци, пясъчни плъхове, пясъчна муха, костотрошачи, пясъчна змия, скални личинки, оперен гущер (гущер с пера), пясъчен танцьор, тунелен червей. Среща се и опасния Сарлак. За този животински вид се знае, че смила плячката си в продължение на хиляда години. Планетата е дом и на страшния краатски дракон. Той е най-страшното животно в този сектор на Галактиката.

Като цяло Татуин е негостоприемен свят. Повърхността на Татуин отразява светлината на двете слънца. Заради това в началото изследователите помислили този свят за трето слънце. Въпреки това необичайни магнитни завихряния в планетарна орбита, взаимодействащи със силните магнитни полета на самата планета, успяват да изместят обичайния вятър и атмосферна концентрация. По този начин се създава малка зона на относителна прохлада. Точно тази зона е гъсто населена от хора. В тази зона температурата не превишава четиридесет и три градуса. В началото на колонизирането на Татуин заселниците се надявали да развият доходоносен миньорски бизнес. Те искали да печелят от рудата, която е скрита под пясъците. Рудата обаче се оказала негодна. Тогава част от миньорите напуснали планетата. Други обаче не могли да напуснат. Тези, които останали си построили ферми за влага. Източници на вода има и в пустинята. Обикновено това е подземна влага. Когато Хътяните дошли на планетата те развили своя незаконен бизнес. Благодарение на Хътяните търговията на Татуин се засилила. Джавасите, пясъчните хора както и другите форми на живот се прехранват с лика или деб деб. Тези растения виреят в някои от оазисите. Растението хуба също е основна част от храната на пясъчните хора и джавасите. Растителния свят включва острица и цветята фонел. Татуин е изпълнен с дълбоки каньони и обширни пясъчни морета. Понякога странни мъгли покриват дюните и скалите.

Официалната столица на Татуин е град Бестин. Градът се намира на двеста километра западно от Мос Айсли. Други градове са Мос Еспа, Мос Тайк, Мос Ента Анкърхед, Арнтоут, Мотеста и Уайфар.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.