RSS

Хот

Кратки данни: Хот е изолиран снежен свят намиращ се в най-далечния край на познатата Галактика. Населяван е от малко животински видове между, които свирепата снежна уампа и тонтонът. Планетата е опасно място за живеене. През деня температурата на Хот достига до минус тридесет и два градуса по Целзий. А през нощта температурата на планетата е минус шестдесет градуса по Целзий. Планетата е покрита от сняг и лед, а метеоритите често се разбиват в повърхността на Хот. Въпреки тези трудности Бунтовническия съюз избрал този свят, за да построи база „Ехо”. За нещастие имперска сонда открива бунтовниците и това довело до битката на Хот.

Основни сведения: Хот е шестата планета от едноименната система. Представлява свят покрит от снежни полета, огромни глетчери и ледени каньони. На различни места обаче има вулканични пукнатини. Те изхвърлят камъни минерали и пара в снежните полета на Хот. В някои от планините на планетата се наблюдава геологична активност. Екваторът на планетата е пукнатина, която достига стотици метри дълбочина. Вътре се намира рядката подправка бял сън. Пиратът Раскар се опитал да вземе от подправката, но бил преследван от драконов плужек.

На Хот има океан. Заради студа повърхността на океана е замръзнала. Планетата е доста далеч от студеното си слънце, но около нея обикалят три луни. Трите луни предизвикват приливи и отливи в океана. Замръзналата повърхност на океана се разцепва и струи вода се изпращат към въздуха на Хот. Студът веднага замразява тези струи и се оформят внушителни ледени колони. Планетата се намира близо до астероидния пояс на системата Хот. Затова на планетата Хот се наблюдава засилена метеоритна активност. В 21г. Бунтовническия съюз построил базата „Ехо” на снежния свят.

Животинския свят на Хот има два известни представителя. Това са тонтона и снежната уампа. Тонтоните могат да бъдат опитомени и са използвани от бунтовниците, докато базата на Хот съществува. Тонтонът е двукрако създание, което оцелява хранейки се с дребни животни, гъби, мъх и лишей. Тонтоните са стадни животни, които се скупчват нагъсто през мразовитите нощи на Хот. За разлика от тях снежната уампа е самотен ловец. Всяка уампа има своя територия, която постоянно обхожда издирвайки тонтони. Уампата обикновено се храни с тонтони. Други животни са снежните мишки и снежните прасета.

Въпреки суровите условия планетата има голяма природна красота. Една от най-впечатляващите гледки са замръзналите ледени гейзери и ледените пещери. Дълбок каньон дълъг около хиляда километра е разположен в южното полукълбо на планетата. Дъното на каньона е запълнено с вода. Водата е в течно състояние поради огромното налягане на двете срещуположни скали. Известен брой айсберги се намират във водата. Срещат се малко водорасли и снежни червеи, които бавно пълзят в дълбините на каньона. Червеите оставят в леда малки дупки.

По време на разузнавателна мисия изтребителят на бунтовника Люк Скайуокър е хванат във вихъра на трансгалактическо астероидно тяло. Вследствие на вихъра Люк попаднал на ледената планета Хот. Скайуокър е спасен от Фрижа и нейния баща. Те всъщност са два хуманоидни дроида. След това Люк се свързал с командването на Бунтовническия съюз. Той казал, че на Хот може да се построи бунтовническа база.

Хан Соло, Чубака и Скайуокър разузнали из планетата. Те открили контрабандисти водени от Салмак. Бунтовническите сили принудили контрабандистите да отлетят от Хот. След това Бунтовническият съюз построил база „Ехо” на планетата. Малко по-късно тя е открита от имперска сонда. Последвала битката на Хот, в която имперските войски разрушили базата „Ехо”. След това Империята построила своя база на планетата, която просъществувала няколко години. В 30г. е изпратена експедиция на планетата за лов на уампи. Ловците убиват уампите заради техните ценни лапи. За жалост уампите разрушили кораба на експедицията и групата намерила убежище в изоставената база „Ехо”. Люк Скайуокър и Калиста успели да спасят ловците.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.