RSS

Явин IV

Кратки данни: Явин IV е луна намираща се на орбита около газовия гигант Явин. По време на битката с първата Звезда на смъртта на Явин IV има бунтовническа база. Първоначално луната е обитавана от Черния господар на Сит Нага Садоу и неговите слуги. След време слугите на Садоу се превърнали в смъртоносни войни известни като масаси. Масасите построили големи дворци и храмове в джунглите на Явин IV. Накрая те потънали в забрава. На тази луна става въздигането, а след това и падането на  Екзар Кун. На Явин IV се срещат свирепите нощни зверове. Там е и джедайската академия на Люк Скайуокър.

Основни сведения: Четвъртата луна на Явин е горещ и горист свят с четири главни континента разделени от шест океана. Океаните са свързани и образуват един огромен океан. Континентите се казват Старлофт, Суивън, Кус и Уейтин. Явин IV е млад свят с геотермична активност. В гъстите джунгли се намират вулканични планини и дълбоки реки. Срещат се и лилавите дървета наречени масаси. Има влажен и сух сезон.

Понеже Явин IV обикаля около газовия гигант Явин има два различни вида нощ. Когато Явин IV се отдалечи от слънцето, но гледа към Явин нощта е светла (прилича на здрач). Когато Явин IV се отдалечи от слънцето, но газовия гигант закрие слънцето тогава нощта е тъмна. Въртенето на Явин IV е такова, че веднъж на няколко месеца има много дълги тъмни нощи. Когато това стане температурите падат. Вследствие на това падане на температурите се появяват хаотични бури, които беснеят по повърхността на луната. След бурите понякога се появяват красиви дъги. Дъгите се виждат когато слънцето се издигне зад газовия гигант Явин и светлината му се отрази от ледените кристали в атмосферата.

Флората на Явин IV включва усилващи усещанията храсти със сини листа, пълзящи увивни растения, пъстроцветни орхидеи, бодливи храсти и експлодиращи гъби.

Животът в джунглите е разнообразен. Той е представен от видове като симианци (полуинтелигентни създания наречени уламандри), гъбести саламандри, лилави скачащи паяци, явинските руниипи, гущероподобни раци, плуващи раци, шептящи птици, птици влечуги, жилещи гущери, кристални змии, бронирани змиорки, стреснати гущери, пълзящи риби, гарваноподобни суинтарилски плъхове, листни въшки, паякоподобни удушвачи, бръмбари пирани, пчели и летящи двуглави влечуги създадени по времето на Екзар Кун.

В 4972г. пр.Имп. Черния господар на Сит Нага Садоу пристигнал на Явин IV със своите последователи, за да практикува алхимията на тъмната страна на Силата. Нага накарал своите последователи да му издигнат огромни храмове. В тях той практикува ситската магия. Садоу скрил звездния си кораб и алхимичното си оборудване зад ситския храм на огъня. С помощта на алхимията Нага създал много чудовища. Черния господар на Сит експериментирал и върху част от масасите. Вследствие на експериментите тези масаси се превърнали в уродливи чудовища. Масасите защитават обществото на Садоу на Явин IV. Масасите използвали тъмната страна на Силата, за да увеличават мощта на древните си оръжия. Масасите станали пазители на ситските храмове.

Когато Екзар Кун дошъл на Явин IV той поробил масасите и ги принудил да построят нови храмове. Храмовете станали център на ситската мощ. Един храм е посветен на Кун. Той бил построен в центъра на спокойно езеро. Езерото се намира в дълбините на джунглата. Храмът е изграден от коруски скъпоценни камъни. Пред храма има обсидианова статуя на Кун. По време на Ситската война, Екзар довел двадесет рицари джедаи на Явин IV. Той ги заразил със злите духове на древните сити. Кун им наредил да унищожат своите учители джедаи и в Галактиката настъпило голямо изтребване на джедаи. Скоро обаче на Явин IV дошли стотици джедаи, за да спрат Кун. Изправен срещу този джедайски легион, Екзар заповядал на масаските нощни зверове да се скрият в изолатор и да чакат враговете в засада. След това той започнал да прилага плановете си за действие. Кун знаел, че не може да победи силите на джедаите и пожертвал хиляди масаси, за да въплъти духа си в стените на храма. Освен това Екзар оставил нощен звяр, за да пази неговия храм. През това време джедаите навлезли в джунглата на Явин IV. Те разрушили повърхността на луната и унищожили останалите масаси. Скоро след това приключила и Ситската война. Преди краха си Екзар Кун пленил децата на масасите във вътрешността на странен златен глобус. Няколко отчаяни масаси пътували до Явин VIII, за да потърсят помощ от музикалните хора. Майстор джедай Икрит открил глобуса под двореца на уламандрите. Глобусът останал там докато някой не дойде, за да разруши проклятието.

За хилядолетия Явин IV е игнориран. По време на Войните на клонингите малцина джедаи и сити знаят за Явин IV. Асаж Вентрес започнала дуел с Анакин Скайуокър на Явин IV. По време на дуела Асаж завела Анакин до ситските храмове.

Години по-късно Бунтовническия съюз построил база в изоставените храмове. Под командването на генерал Ян Додона бунтовническите инженери разчистили древните останки и ги направили годни за живот. Бил построен турболифт и са издигнати наблюдателни кули. По заповед на Додона близкия храм на храстите със сини листа е запечатан. Причината за затварянето му се крие в енергиен кристал, които бунтовниците открили в храма. В кристала има грешни духове.

Сулuстианския натуралист Друун Унх, въпреки големите си задължения към Бунтовническия съюз, намерил време да изучава Явин IV. Той направил каталог на много от растителните и животинските видове. Освен това Унх кръстил много от масаските храмове. Кръстените от него храмове са храма на храстите със сини листа, двореца на уламандрите и великия храм. Малко по-късно първата Звезда на смъртта открила тайната база на бунта. Бунтовниците атакували бойната станция с изтребители. Звездата на смъртта е унищожена от Люк Скайуокър. По време на битката имперския пилот Куорл се разбил с Тай-файтера си в джунглите на Явин IV. Друг Тай-файтер убил Друун Унх. След битката при Явин, Империята блокирала Явин IV и атакувала бунтовническата база. По време на атаката Тай-бомбер се разбил в джунглите на луната и събудил масаски нощен звяр. Звярът, който може да използва Силата като щит срещу енергийни оръжия, унищожил голяма част от бунтовническата база. Накрая чудовището е укротено от Люк Скайуокър. След това създанието се качило на бунтовнически кораб и отлетяло от луната, за да търси своите предишни господари. Малко след това бунтовниците също напуснали Явин IV.

В 29г. Люк Скайуокър използва великия храм. Там той основал джедайска академия. В същото време духът на Кун се пробудил. Той почти убил Люк, но с помощта на своите ученици Скайуокър унищожил духа на Екзар. Една година по-късно академията е атакувана от флота на адмирал Даала. След дълга битка силите на Даала са сразени, а нейният суперзвездоразрушител „Рицарски чук” е унищожен.

В 40г. Анакин Соло започва обучение в джедайската академия. Той открил мистериозна златна сфера скрита под двореца на уламандрите. Джейсън и Джейна Соло били хванати от пилота Куорл. Пилотът живеел в джунглите на Явин IV.

Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката те стигнали до Явин IV. Юзан Вон разрушили големите храмове построени от масасите.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.