RSS

Явин

Кратки данни: Явин е яркооранжев чудовищен гигант заобиколен от няколко луни, включително и легендарната Явин IV. Планетата е най-известна с историческата битка при Явин. По време на тази битка шепа бунтовнически пилоти успели да разрушат първата Звезда на смъртта. В 41г. Ландо Калризиян построил блестящата станция „Джемдайвър” в орбитата на Явин. Ландо натрупал малко богатство, като събирал безценните коруски скъпоценни камъни, които се намират в сърцевината на планетата.

Основни сведения: Явин е с обиколка двеста хиляди километра в диаметър и се намира в най- външната част на едноименната система. Дузини луни обикалят в орбита около гиганта включително и Явин IV. Отразената светлина на звездите в системата придава такъв вид на Явин все едно той блести.

Атмосферата на планетата е слой дебел около шестедесет и пет хиляди километра. Атмосферата е изградена от водород и хелий и ветровете често надвишават скоростта от шестотин километра в час. Отвъд горния атмосферен слой живеят няколко летящи създания наподобяващи балони с газ. Създанията се размножават веднъж на сто години. Повечето от тях не са хищници и се хранят с летящи водорасли, но два от видовете (летяща акула и летяща сепия) се хранят с други животни. Металното ядро на Явин е обградено от плътна обвивка от замръзнала течност. Течността се намира под голямо налягане. Много видове като двуизмерните „пълзящи” живеят в тази замръзнала обвивка при налягане, което би пръснало всяка друга форма на живот. Налягането е толкова голямо, че водорода, въглерода и металите се свързват заедно и образуват квантови кристали. Кристалите са наречени коруски скъпоценни камъни. Скъпоценните камъни на Явин са най-твърдата субстанция в Галактиката.

Корпорацията Дамеринд (огромен консорциум от търговци на скъпоценности) била вербувана от Империята, за да доставя коруски скъпоценни камъни от Явин. Корпорацията построила станция, която да събира камъните. Станцията събирала скъпоценни камъни докато компанията Дамеринд не банкрутирала. Непосредствено след битката при Явин в орбита около планетата е построена имперска станция. Целта на станцията е да анализира загубите от разрушаването на Звездата на смъртта. В 29г. войските на Новата република се изправили срещу Слънчевата мелница на адмирал Даала. Те натикали мелницата в ядрото на Явин. Скоро след това Слънчевата мелница е спасена от джедая Кип Дурон. Една година по-късно след жестока битка при Явин IV суперзвездоразрушителя „Рицарски чук” се разбил на Явин.

В 41г. Ландо Калризиян построил станцията „Джемдайвър” в атмосферата на Явин, за да събира коруски скъпоценни камъни. Станцията работела, като пускала квантова гмуркаща се камбана през енергиен проход. Камбаната стигала чак до ядрото на Явин. Там можели да се открият най-големите скъпоценни камъни. Джейсън и Джейна Соло били отвлечени от станцията по време на нападение.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.