RSS

Хилядолетния сокол

Кратки данни: „Хилядолетния сокол” е легендарен кораб. Той допринесъл за някои от най-големите победи на Бунтовническия съюз над Империята. „Хилядолетния сокол” има форма на чиния. Пилотската кабина на кораба е цилиндрична. „Хилядолетния сокол” е силно модифициран корелиански товарен кораб собственост на Хан Соло. Соло и неговия партньор ууки подобрили ,,Хилядолетния сокол” с нови сензори, оръжия и щитове. Това направило ,,Хилядолетния сокол” най-добрия контрабандистки кораб. Когато Хан Соло и уукито се присъединили към Бунтовническия съюз, корабът се оказал от жизнено важно значение за успеха на бунтовниците в борбата им срещу Империята. ,,Хилядолетния сокол” служил добре на Съюза на бунтовниците. „Хилядолетния сокол” бил използван при спасяването на принцеса Лея от първата Звезда на смъртта, осигурил прикритие за Люк Скайуокър в битката при Явин и влязъл до реактора на втората Звезда на смъртта, за да я унищожи.

Основни сведения: YT-1300 или по известен като „Хилядолетния сокол” е направен от Корелианската инженерна корпорация. Въпреки външния си вид ,,Хилядолетния сокол” е един от най-известните кораби в Галактиката. Макар, че често има много механични повреди ,,Хилядолетния сокол” може да достигне до пета надсветлинна скорост, за да избяга от повечето изтребители. Благодарение на петата надсветлинна скорост „Хилядолетния сокол”, успява да премине през най-опасните астероидни полета. Повечето от миналото на кораба е неизвестно. ,,Хилядолетния сокол” периодично сменя собственика си преди да попадне в ръцете на авантюриста и картоиграча Ландо Калризиян. Ландо пътува с кораба до системата Рафа, колана на Осеон и звездните пещери на ТонБока. Калризиян направил контрабандни тайници в „Хилядолетния сокол”. Тайниците не могат да бъдат сканирани. По това време кораба има чифт бластерни оръдия. Ландо и Вулфи Раа (дроидът на Калризиян) направили по-силни дефлекторните щитове на „Хилядолетния сокол”. Ландо загубил кораба модернизира кораба на сабак.

Новия и последен собственик се оказал Хан Соло,  който спечелил в играта на сабак. Кораба нарочно има разнебитена външност, което позволява на Соло и Калризиян  да измамват както  Империята така и някой клиенти по време на честите им контрабандистки акции. Все пак Хан продължил да модифицира „Хилядолетния сокол”. Соло подобрил бронята, оръжията и увеличил скоростта на кораба. Хан сложил хипердвигател Novaldex и щитови генератори Nordoxicon. Тези части Соло откраднал от корабостроителниците Куат Драйв. Благодарение на хипердвигателя „Хилядолетния сокол е два пъти по-бърз от имперските кораби.

Хан сложил и високочувствителни сензори за засичане на вражески кораби. Освен това „Хилядолетния сокол” има мощни станции за смущения. Те помагат на кораба по време на битка. Соло сложил и нови оръдия на кораба. Огневите възможности на „Хилядолетния сокол” включват две лазерни кули, две системи за изстрелване на ракети и подвижно лазерно оръдие. Лазерното оръдие е разположено в долната част на корпуса.

Всички главни системи са разположени близо до пилотската кабина на „Хилядолетния сокол”. Главният компютър на кораба е Hanx-Wargel SuperFlow IV. Вътрешността на „Хилядолетния сокол” е обсипана с механични превключватели. Освен това в кораба има игрална маса. Там може да се играят холографски игри. „Хилядолетния сокол” има вана с бакта и хибернационна капсула. Капсулата служи за спешни медицински процедури или за съхраняване на живи товари.

Заради своите забележителни способности ,,Хилядолетния сокол” е избран да води атаката срещу втората Звезда на смъртта. Пилотите Ландо Калризиян и Ниен Нънб управлявали кораба с голямо умение. Те преодолели множеството изтребители. Въпреки че „Хилядолетния сокол” получил няколко директни попадения, пилотите успели да закарат кораба във вътрешността на Звездата на смъртта. Използвайки сензорите на „Хилядолетния сокол”, Ландо открил главния реактор, по който изстрелял целия си арсенал и причинил унищожението на бойната станция.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.