RSS

Спасителна капсула

Кратки данни: Спасителната капсула се използва когато космическия кораб трябва да се изостави. Даже ако космическия кораб няма никаква енергия спасителната капсула може да излети. Има капсули, които се използват и за междузвездно пътуване, но те са изключение. Когато капсулата излети тя започва да събира информация за близките планети. След това спасителната капсула се насочва към най-близката годна за живот планета. Когато наближи повърхността на планетата капсулата се приземява безопасно. Капсулите се използват само от живи същества, а не от дроиди. Въпреки това Арту Диту и Трипио използвали спасителна капсула и напуснали кораба „Тантив IV”.

Основни сведения: Спасителни капсули има на почти всички космически кораби. Капсулите са с различна големина. Някои спасителни капсули побират само един пътник, а други носят над дванадесет пътници. Капсулата лети пет километра през цялото това време тя излъчва сигнали. Целта на сигналите е някой да намери капсулата. Вътрешността на спасителната капсула е проста. По принцип капсулата може да се използва само няколко часа. Стандартната спасителна капсула има елементарно устройство за пилотиране и кушетки. Ако има планета наблизо капсулата се насочва към нея.

Сензорите на капсулата събират данни за атмосферата, радиацията и гравитацията на близките планети. Компютрите в спасителната капсула обработват събраната информация. След това те насочват капсулата към най-близката годна за живот планета. За да се приземи безопасно спасителната капсула има специални двигатели за приземяване и парашут.

В капсулата има храна и седемдесет и четири литра вода. Освен това в спасителната капсула има медицински пакети, дузина сигнални ракети, шест кислородни маски, сигнален фар, комуникатори, ловен бластер и комуникационно приемно-предавателно устройство. Капсула, която може да носи осем пътници има храна и кислород за две седмици. Обикновено спасителната капсула струва хиляда и двеста кредита и тежи пет тона.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.