RSS

Б-уинг

Кратки данни: Б-уингът е един от най-тежко въоръжените изтребители на Бунтовническия съюз. Изтребителят играе решаваща роля в битката на Ендор. Б-уингът представлява едно дълго крило с двойка стабилизатори. Изтребителя има цилиндрична кабина. В центъра на корпуса са разположени двигателите на Б-уинга. Под двигателя има двойка лазерни оръдия. Общо изтребителят има три йонни оръдия, три лазерни оръдия и две установки за изстрелване на протонни торпеда. Кабината е заобиколена от уникална жиростабилизираща система, която позволява на пилота да остава неподвижен, даже когато останалата част от кораба се върти.

Основни сведения: Изтребителят е създаден от командир Акбар с помощта на верпински корабостроители. Верпинците снабдили Б-уинга с уникалната жиростабилизираща система. Системата стабилизира изтребителя. Жиростабилизиращата система обаче е много трудна за поддръжка. Б-уингът е един от най-маневрените изтребители в Галактиката. Първоначално бунтовниците построили един Б-уинг, който да бъде като пробен модел. Той е изпратен на изпитателна мисия около Йонкор IX, където трябвало да унищожи всички Тай-файтери. Б-уингът успял и бунтовниците поръчали пълен ескадрон от тези изтребители.

Главната причина за успеха на Б-уинга е неговата адаптивност. Осемте въртящи се поставки за оръдия са сменяеми. Това дава възможност на механиците от Бунтовническия съюз лесно да реконфигурират набора от оръдия на всеки кораб. Реконфигурацията се извършва според претенциите на пилота и изискванията на мисията. Невероятните резултати на Б-уинга изиграли роля в повишаването на Акбар. Той станал адмирал и повел бунтовническата флота в атака срещу втората Звезда на смъртта.

Заради своето тежко въоръжение главната задача на Б-уинга е да атакува по-големи имперски кораби. Понякога Б-уингът се използва за атака срещу орбитални или наземни бази. Изтребителя служи и за ескорт на ескадрилите от Х-уинги и У-уинги.

Поради специфичния си дизайн и множеството си оръжия Б-уингът е много труден за управление. Само най-добрите пилоти могат да го пилотират. Сред най-добрите пилоти са няколко сулустианци включително Тен Нъмб. Б-уингите изиграли голяма роля в битката на Ендор и десанта на Корускант. Изтребителите успели да унищожат личната крепост на Дарт Вейдър в имперската столица.

След битката на Ендор, Акбар създал подобрен Б-уинг наречен Б-уинг\Е2. Моделът има удължен команден модул, в който има място за стрелец точно зад пилота. Добавянето на стрелец освободило пилота от голяма част от типичните му задачи, което дало на кораба по-голяма ефективност. Изтребителят е по-издръжлив и бърз от оригинала, но е по-малко маневрен заради по-голямата кабина.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.