RSS

А-уинг

Кратки данни: А-уингът е най-бързият изтребител по време на Галактическата гражданска война. Той е използван от бунтовниците за мисии от типа „удряй и бягай”. А-уингът е снабден с две странично разположени бластерни оръдия, двойка ракетни установки, две лазерни оръдия на всяко крило има и слаб дефлекторен щит. Въпреки щита изтребителя е много уязвим за вражеския огън. А-уинга е използван за светкавични нападения. В битката на Ендор участва една ескадрила А-уинги. Ескадрилата е наречена Зелената ескадрила. По време на битката на Ендор един А-уинг се разбил в мостика на суперразрушителя „Екзекутор”.

Основни сведения: А-уингът е тайно построен преди битката на Ендор. Малкият клиновиден изтребител се превърнал в най-важното нововъведение в бунтовническата флота. Той е създаден от генерал Ян Додона и инженер Уалъкс Блисъкс. А-уинга е по-бърз от всеки кораб на имперската флота. Бързината на А-уинга се дължи на двойката двигатели Novaldex J-77. Към това са прибавени мощни екраниращи системи, които позволяват на пилота да заслепи врага преди атака. Ракетните установки са разположени в предната част на А-уинга. Лазерните оръдия се въртят под ъгъл от шестдесет градуса. При някои модели А-уинг лазерните оръдия могат да се въртят във всички посоки. Изтребителя има мощни сензори. Те позволяват на А-уинга да стреля по други изтребители. Сензорите на изтребителя обаче са опасни. Когато А-уингът се приближи към голям вражески кораб вражите артилеристи веднага разпознават сензорите на изтребителя. Така враговете веднага започват да стрелят по А-уинга. Макар да са създадени за ескорт А-уингите се използвали главно за мисии от типа „удряй и бягай”. Изтребителите атакуват вражески бази или космически кораби.

За нещастие въпреки своята скорост и маневреност А-уингът е много уязвим в близък бой. Позицията на кабината и слабите щитове излагат пилота на директен вражески огън. Бунтовниците, които пилотират А-уинг трябва да разчитат на неговата маневреност и способност да избяга от преследвачите.

А-уингът има и други недостатъци. Тъй като управлението му е много чувствително, малко пилоти могат да се справят с него. Заради високата скорост само най-добрите пилоти могат да улучват целта с оръдията. Бунтовниците нямали пълен ескадрон от А-уинги, тъй като  корабите са трудни за поддръжка. Изтребителя няма място за астромеханичен дроид.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.