RSS

У- уинг

Кратки данни: У-уингът е един от най-издръжливите и сигурни изтребители в Галактиката. Той е създаден за близки битки. У-уингите могат да се използват не само като ескорт, но и като бомбардировачи. Основните им оръжия са двойка лазерни оръдия и едно въртящо се йонно оръдие. Освен тях У-уинга има установки за изстрелване на протонни торпеда, протонни бомби и ударни ракети. Кабината на бунтовническия спидер е почти същата като кабината на У-уинга. Това ускорява обучението на нови пилоти.  Най- масовото използване на У-уинги е преди битката при Явин, след нея те са почти напълно заменени от Х-уинги и Б-уинги.

Основни сведения: У-уинга е построен от корпорацията Коенсайър. Той станал прочут по време на Войните на клонингите. У-уингът е по-добър от останалите изтребители в Старата република. Изтребителя е направен за бомбардировач. У-уингите доказали своята ефективност когато бомбардирали Гуори. След това изтребителите успешно защитили медицинския център на Калида. В тези времена най-голяма популярност придобили Сенчестия ескадрон и Ловуващия ескадрон. И двата ескадрона са съставени от У-уинги.

Когато избухнала Галактическата гражданска война У-уингите са основните изтребители на бунтовниците. Изтребителите участват в битките на Внас, Дуро и Орд Бинир. При обсадата на Анк Ки’Шар пилотите на У-уинги успели да спасят хиляди животи. Бунтовническите пилоти разбили имперските Тай-бомбери. Въпреки че е най-стария изтребител У-уинга се превърнал и в най- впечатляващия кораб на Бунтовническия съюз. Изтребителя служил много добре в битката при Явин и дори в битката на Ендор.

У-уингът е дълъг шестнадесет метра и има двойка двигатели. Той е мултифункционален кораб, защото може да служи като изтребител и бомбардировач. У-уингът може да се бие с други изтребители в битка един на един. У-уингът обаче е и чудесен бомбардировач. Тези изтребители понасят доста преки удари, но за сметка на това имат малка скорост и товароподемност. Корабът е бавен и безшумен. В по-късните години много от У-уингите са заменени от Х-уинги и Б-уинги. Все пак не всички У-уинги са заменени.

За щастие У-уингът може лесно да бъде модифициран в много варианти. У-уинга започнал да се използва за нападения над имперски конвои. Бунтовническите механици често лишават У-уингите от тежката броня и генераторите преди да атакуват имперски конвои. Друг път подготвят кораба за бомбардировач, като му добавят по-мощни щитове и увеличават товароподемността на корабите. У-уингите започнали да се използват за разузнаване. Някои от У-уингите започнали да извършват куриерски услуги. У-уингът, който служи за куриер има само йонно оръдие. Лазерните оръдия са свалени. На мястото на лазерните оръдия е поставян багажа, който трябва да се пренася. Куриерските У-уинги имат специални устройства за по-бързо разтоварване. На някои У-уинги са поставени кабини, които се отделят. Така в случаи на нужда кабините се превръщат в спасителни капсули. Коенсайър и космическото управление Рендили направили У-уинг, който да събира екипаж от четири души. Тези изтребители обаче се срещат рядко. У-уингите могат да служат като ескорт на дипломатически мисии и като патрули на широк периметър. Например У-уинг BTL-A4 (LP) Longprobe е сонда за далечни проучвания. Този кораб има по-слаби щитове, допълнителни провизии, дублиращи навигационни компютри, по-мощни сензори и специализиран навигационен компютър. Всичко това се управлява от системата за летене Subpro NH-7. Освен това BTL-A4 (LP) Longprobe може да лети три седмици без да презарежда с гориво. Този изтребител може да носи до осемдесет килограма товар. BTL-A4 (LP) Longprobe има хипердвигател.

Независимо от специфичната конфигурация на изтребителя всеки У-уинг има три основни компонента. Първият компонент е бронираната кабина. Кабината има формата на клин. Тя е закрепена към централната тръба на изтребителя. В нея се намират пилота, насочващите системи, оръжейния контрол и животоподдържащите системи. Малък джоистик в кабината позволява на пилота да мести изтребителя при паркиране. Втората част е мощностния генератор Novaldex и хипердвигателя Коенсайър R 300 H. Те се намират в предната секция, която представлява подсилена централна тръба започваща от кабината. За тази тръба са прикачени кръстосани крила, които поддържат мощностни криогенетични клетки (Тиодин 03-R). Клетките свързват кораба с двойката големи йонноструйни подсветлинни двигатели Коенсайър R 200. Двигателите Коенсайър R 200 движат изтребителя в космоса. Тези двигатели обаче могат да работят и в атмосферата. У-уингът в атмосферата се движи с хиляда километра в час.

Първоначално У-уингът има два пилота. Единия пилот гледа напред, а другия пилот гледа назад. Вторият пилот служи като артилерист. Бунтовническия съюз има два вида У-уинги. Единият У-уинг е едноместния BTL-A4. Този У-уинг има по-здрава броня.  Другият У-уинг е двуместния BTL-S3. При двуместния У-уинг вторият пилот управлява йонното оръдие. В случай на повреда и двамата пилоти могат да катапултират. Такава система за катапултиране има и в Х-уингите. Модела BTL-S3 може да носи до сто и десет килограма товар. Товарът обаче трябва да се събере в четири кубични метра. Ако не участва в битки BTL-S3 може да изкара една седмица без да презарежда с гориво. Модела BTL-S3 няма хипердвигател.

От кабината пилота контролира двойка предни лазерни оръдия, двойка изстрелващи установки на протонните торпеда и едно йонно оръдие. Лазерните оръдия са главните оръжия на У-уинга. Оръдията са Taim & Bak КХ5. Тези оръдия могат да стрелят заедно или поотделно. Някои У-уинги имат оръдия Taim & Bak IX4. Оръдията се зареждат директно от генератора Novaldex. У-уинга е снабден и с автоматично йонно оръдие закрепено на покрива на кабината. Йонното оръдие е модел ArMek SW-4. Изстрелващите установки на протонни торпеда са модел Arakyd FlexTube. У-уинга може да изстрелва от две до четири торпеда. Модела BTL-S3 може да пуска протонни бомби.

Насочването на оръжията на У-уинга се извършва от компютър Fabritech ANc-2.7. Компютърът получава информация от многобройни сензори. Пилотът на У-уинга има прицелваща маска. Маската помага на пилота да постигне по-голяма точност при високи скорости. У-уинга има дефлекторен щит Чемпат.

При У-уинга BTL-S3 в гнездо зад кабината се намира астромеханичен дроид Арту или Арфор. Дроидът наблюдава целия полет, навигацията, мощностните и енергийните системи. Той може да контролира стрелбата, да ремонтира кораба по време на полет и да пренасочва енергията при нужда. Но най-вече Арту съхранява няколко координати за хиперпространствен скок, за да осигури бързо бягство.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.