RSS

Х-уинг

Кратки данни: Х-уингът е основен изтребител на Бунтовническия съюз и най-добрия едноместен изтребител, който е произвеждан някога. Х-уинга носи това име заради двойните си крила, които образуват „Х” по време на битка. Това разположение на крилата осигурява по-голямо огнево поле на пилота. Изтребителят има четири издължени лазерни оръдия, две установки за изстрелване на протонни торпеда, дефлекторни щитове, хипердвигатели и астромеханичен дроид. Х-уингът е избран от Люк Скайуокър и е използван от младия джедай за унищожението на първата Звезда на смъртта.

Основни сведения: Т-65 Х-уинг е последния кораб конструиран от Инком корпорейшън, преди компанията да бъде национализирана от Империята. Разгневен и обиден от тези действия на имперските сили, шефът на компанията наредил да бъдат направени дефектни изтребители. С помощта на бунтовническа група командоси създателите на Х-уинга избягали от Инком и се присъединили към Бунтовническия съюз. Бегълците от компанията носят със себе си плановете и прототипите на новия изтребител. Това е голям удар по Империята, защото осигурил първото голямо технологично предимство за бунтовниците. Те започват да произвеждат Х-уинги. Въпреки малкото произведени бройки Х-уингът се доказал като един от най-ефективните в Галактиката. След това изтребителят станал основно оръжие в бунтовническата флота.

Х-уингът е дълъг дванадесет метра и половина. Освен това изтребителя има животоподдържаща система. Х-уинга има компенсатори на ускорителите. Тези компенсатори дават на изтребителя голяма скорост. Ако не води бойни действия Х-уинга може една седмица да не презарежда с гориво и кислород. Към изтребителя могат да бъдат прикрепени допълнителни резервоари с гориво и кислород. Зад кабината на пилота е разположено товарното отделение. То е голямо два кубични метра. В товарното отделение се намират неща за оцеляване на пилота и предмети необходими за поправка на изтребителя. Х-уинга може да носи до сто и десет килограма товар.

В случай на авария пилота на Х-уинга може да катапултира. Всички системи на изтребителя се управляват от компютър Torplex Rq8.Y. Х-уингът се движи в атмосферата с помощта на адаптора RDA. В атмосферата изтребителя може да се движи с хиляда и петдесет километра в час. По времето на Новата република Х-уинга развива скорост от хиляда и триста километра в час. За да преминава в хиперпространството изтребителя използва хипермотиватора GBk-585.

Причината за успеха на Т-65 Х-уинг се крие в необичайния дизайн на крилата. Двойните криле остават слепени по време на нормален полет, но могат да се отворят по време на битка или когато корабът навлезе в атмосферата. Когато крилата се отворят те образуват буквата „Х”. Това увеличава огневото поле на пилота. Всяко крило има изключително мощно лазерно оръдие Taim & Bak IХ4, което може да стреля самостоятелно, едновременно, по двойки или във всякаква друга комбинация. По времето на Новата република на Х-уинга са поставени други по-мощни оръдия.

Оръжейните системи на изтребителя включват две установки за изстрелване на протонни торпеда Крупкс МG 7. Установките са разположени близо до средата на шасито. Всяка от установките има по три торпеда идентични с тези, който Люк изстрелва в охладителната шахта, за да унищожи първата Звезда на смъртта. Общо Х-уингът има шест протонни торпеда. За да порази целта по-точно пилотът на изтребителя използва прицелващ компютър. На по-новите модели Х-уинги са махнати установките за изстрелване на торпеда. Все пак по време на Галактическата гражданска война изтребителя почти няма нови модели. Единствените два нови модела на Х-уинг са Т-65В и Т-65С-А2.

Стандартния изтребител има мини. Мините служат, за да объркат вражеските сензори. Малко след като се пуснат мините стават на парчета. Тези парчета объркват сензорите на враговете. Освен това парчетата помагат ако врагът изстреля торпедо. Торпедото ще се взриви в парчетата на мината, а Х-уинга ще остане невредим.

Друг успех на дизайна на Х-уинга е използването на система за контрол почти идентична на тази в Т-16 скайхопер и подобна на спидерите. Повечето от пилотите на Бунтовническия съюз идвали от различните гранични светове, където придобивали първите си пилотски умения на евтиния и издръжлив скайхопер. Заради тази прилика пилоти като Люк, Бигз Дарклайтър и Джек Поркинз лесно се приспособили към новите си кораби.

Както много други изтребители Х-уингът се нуждае само от един пилот. Въпреки това в специално гнездо зад кабината се намира астромеханичен дроид Арту, който функционира като втори пилот. Освен това по време на полет и битка дроидът отговаря за навигацията, контрола на пораженията и особеностите на полета. Когато се налага Арту може да пилотира изтребителя. Всички дроиди прикачени към Х-уинга знаят до десет координати за скок в хиперпространството. Тези координати се използват когато корабът се нуждае от бързо бягство.

Едно от най-големите преимущества на Х-уинга е неговата издръжливост. Изтребителят има подсилена титаниева броня и дефлекторен щит Чемпат. Освен тях Х-уинга има генератори на дефлекторен щит, подсилени от специална стомана. Предпазен по този начин, изтребителят може да издържи на няколко преки попадения без да понесе сериозни щети. По-малките повреди причинени от вражеския огън обикновено се поправят за минути от дроида. Дори в случай на голяма повреда пилота може да катапултира.

Заедно с всичките си други преимущества Х-уингът притежава мощния силов генератор Novaldex 04-Z. Генераторът зарежда щитовете и оръжията на кораба по време на битка. Novaldex 04-Z има енергийни клетки. Клетките са разположени в задната част на изтребителя. Енергийните клетки могат да се презареждат. Макар, че не е толкова бърз и маневрен като основният си опонент Тай-файтера, Х-уинга има животоподдържащи системи и респектиращ хипердвигател Коенсайър R 300 H.

Ескадроните от Х-уинги се различават по цветните ленти на крилата. Изтребителят на Люк е известен като Червен пет (заради петте червени линии на крилата). След битката при Явин, Люк предложил той и Уедж Антилийз (единствените оцелели членове на Червения ескадрон) да преименуват групата си на Свирепия ескадрон. Скоро след това името станало синоним на смелост и умение.

След провъзгласяването на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз) започнала подмяна на изтребителите. Постепенно Х-уингите са изместени от изтребители А-9 Вигилан и Е-уинги. Тогава Инком корпорейшън произвела нов модел Х-уинг. Това е изтребителя Т-65АС4. Т-65АС4 може да носи до сто и петдесет килограма товар. Освен това модела Т-65АС4 достига до голяма подсветлинна скорост. Неговата скорост е сравнима само със скоростта на А-уинга.

По-старите Х-уинги са модифицирани и се използват за разузнаване. Изтребителите, които служат за разузнаване са снабдени с механизъм за саморазрушаване. Механизма започва да действа постепенно. Първо се унищожава информацията в компютъра на кораба. След това се разрушава астромеханичния дроид. После пилота бива умъртвен със смъртоносна инжекция. Накрая целия изтребител се взривява. Експлозията е толкова мощна, че може да повреди друг кораб, който е близо до саморазрушилия се изтребител.

В 35г. Инком корпорейшън направила нов модел на Х-уинга. Това е изтребителя Т-65DА-1. Новият модел има съвременна компютърна система. Тази система прави излишен астромеханичния дроид. Затова Т-65DА-1 няма гнездо за астромеханичен дроид. Генерал Уедж Антилийз е впечатлен от новия изтребител. Уедж препоръчал всички стари Х-уинги да бъдат обновени.

Модела Т-65DA-1 обаче пострадал при саботаж. Терористи внедрили експлозив в компютърната система. Когато се задействала системата много кораби били унищожени. Това наложило да се промени компютърната система.

След време Инком корпорейшън създала нов модел на Х-уинга. Това е модела ХJ. ХJ има три установки за изстрелване на торпеда. Изтребителя има по-дебела броня, развива по-голяма скорост и е по-маневрен. ХJ се използва от джедаите от новия джедайски орден.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.