RSS

Корелиански корвет

Кратки данни: Корелианскиа корвет се използва от бунтовниците за специални мисии. Персоналния корвет на принцеса Лея, „Тантив IV” е въоръжен с шест турболазерни оръдия и има много подсилени щитове, но се оказал безпомощен срещу имперските звездни разрушители. „Тантив IV“ е заловен от имперските сили командвани от Дарт Вейдър. След като Лея била пленена, Вейдър заповядал кораба да се унищожи.

Основни сведения: Корелианскиа корвет е стандартен мултифункционален кораб, произведен по най-модерните стандарти на Корелианската инженерна корпорация. Той има широк диапазон на действие (пътнически лайнер, кораб за ескорт, кораб за пренасяне на войници и кораб за пренасяне на товари). Понякога корелианскиа корвет служи за военен кораб. Той е така построен, че лесно може да се модифицира. Примерно ако е бил кораб за товари не е проблем да стане кораб за ескорт. Корелианскиа корвет има хипердвигател. Освен това корабът е по-добре въоръжен отколкото изглежда. Ето защо пиратите обикновено не нападат корелиански корвет. Корелианските пирати си купували такива кораби. Пиратите ги предпочитали, защото са бързи, добре въоръжени и издръжливи. Пиратите използвали корелиански корвети, за да нападат други кораби, да пренасят контрабандни стоки и да извършват други престъпления. Пиратите нарекли корелианскиа корвет  „измъкващия се от блокади“. Причината за това странно име се крие в това, че кораба лесно избягвал от имперските сили.

Корелианскиа корвет обаче има един голям недостатък. Неговият основен слънчев стабилизатор е поставен директно над главния реактор. Ако слънчевия стабилизатор бъде взривен то това може да причини претоварване на реактора. В тази ситуация капитанът на кораба трябва да спре реактора. От това спиране корелианскиа корвет става неподвижен.

След като разбрал за преимуществата на кораба, Бунтовническият съюз поръчал няколко  корелиански корвети за своята флота. Корветите често са използвани за тайни операции и с времето станали популярни като бунтовнически „измъкващи се от блокади“ кораби.

Кралският двор на Алдераан също купил  един корвет. Той се казва „Тантив IV“. Когато е на него принцеса Лея твърди, че изпълнява дипломатически мисии. В действителност „Тантив IV“ е неделима част от бунтовническата борба срещу Империята. На кораба се намирали откраднатите секретни планове на първата Звезда на смъртта. Един имперски звезден разрушител засякъл бунтовнически съобщения до „Тантив IV”. Звездният разрушител открил огън по корелианскиа корвет. След това звездният разрушител заловил „Тантив IV”. Лея скрила плановете в Арту Диту малко преди имперските щурмоваци да нахлуят на „Тантив IV“.

Щурмоваците превзели кораба. Те търсели откраднатите планове на Звездата на смъртта. Щурмоваците не намерили плановете. Имперските сили обаче пленили Лея. След това „Тантив IV” е разрушен. Било оповестено, че кораба, с който пътува принцесата е попаднал на астероидна буря. След като принцесата е освободена от имперски плен истината излязла наяве.

Както повечето корелиански корвети, използвани за военни цели, „Тантив IV“ има няколко турболазерни оръдия и много добри щитови генератори. По-добре въоръжените корелиански корвети имат няколко дузини оръдейни кули, подсилена здравина на бронята, допълнителни щитове и енергийни генератори.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.