RSS

Тай-дроид

Въпреки че Войните на клонингите доказали превъзходството на живия пилот над дроида, имперските инженери искали да произведат идеалния изтребител. По време на разцвета на Империята нуждата от машини без пилоти е малка. След битката на Ендор имперските военни решили да пазят живота на пилотите си.

Така идеята за изтребител управляван от дроид отново излязла на преден план. Вместо да създават чисто нов изтребител, Сиенарските Флотски Системи използвали за основа стандартния Тай-файтер. На мястото на пилота сиенарските дизайнери адаптирали дроидски мозък. Така се появил Тай-дроида (TIE/D). Той прилича на стандартните изтребители. Тай-дроида има засилена броня, двойка лазерни оръдия и соларни правоъгълни панели.

Мозъците на дроидите могат да бъдат програмирани с нови тактики и маневри. Дроидите обаче  не могат да взимат спонтанни решения и да импровизират. В резултат на това пилотите от Новата република ги победили.

Тай-дроиди са използвани в битката на Мон Каламари. Там имперските опустошители на светове причинили ужасни разрушения на Мон Каламари. Заводите за производство на Тай-дроиди били заедно с опустошителите на светове. Когато опустошителите на светове са унищожени, по-голямата част от Тай-дроидите също са разрушени.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.