RSS

Тай-интерцептор

Кратки данни: Тай-интерцепторът е най-добрия изтребител в имперския арсенал. По-бърз, по-маневрен и по-добре въоръжен от оригиналния Тай-файтер и експерименталния Тай-адвансед х1. Тай-интерцепторът разполага с революционни йонни двигатели и с четири бластерни оръдия разположени по крилата. В директен бой Тай-интерцептора превъзхожда всички други изтребители с изключение на А-уинг. Тай-интерцепторът няма тежка броня, хипердвигатели и животоподдържащи системи. Тай-интерцептори участвали в битката на Ендор.

Основни сведения: Като повечето Тай-изтребители, Тай-интерцептора е развит на основата на по-ранния Тай-файтер. Тай-интерцептора е направен от Сиенарските Флотски Системи. За да направят интерцептора инженерите от Сиенарските Флотски Системи използвали основата на Тай-адвансед х1. Интерцептора има стандартна кабина, соларни крила и двойка йонни двигатели. Крилата на интерцептора имат форма на кинжал и двигателната система е драстично променена, за да се увеличи скоростта. В добавка Тай-интерцептора разполага с революционен йонно лъчев прожектор, който позволява на пилота да извършва маневри невъзможни за другите изтребители. Ускорителите на кораба могат да се управляват индивидуално. Те служат за контрол и баланс при изключително сложни маневри.

За разлика от другите изтребители Тай-интерцептора има четири лазерни оръдия, разположени на върха на всяко крило. Тази подредба предоставя широко поле за обстрел. Пилотът е подпомогнат от развит насочващ компютър. За нещастие корабът експлодира при пряко попадение, защото  няма силна броня и дефлекторни щитове. По тази причина пилотите на интерцептори разчитат на своята маневреност и многобройност по време на бой. Те също носят специални костюми и трябва да са близо до големи кораби и космически станции. По време на Галактическата гражданска война на почти всеки звезден разрушител има по една ескадрила (дванадесет) Тай-интерцептора.

След битката при Явин, имперските стратези решили да заменят всички Тай-файтери с Тай-интерцептори. Но до смъртта на императора само двадесет процента от имперските изтребители са Тай-интерцептори. След стопяването на имперските запаси започнал недостиг на изтребители. Тогава върховния адмирал Траун разбрал, че Империята повече не може да гледа на интерцепторите като на кораби за еднократна употреба. По негова заповед на Тай-интерцепторите са сложени дефлекторни щитове.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.