RSS

Тай-файтер

Кратки данни: Първият модел на Тай-файтера се появил в последните години на Старата република. Той бил изработен от Републиканските Сиенарски Системи. По-късно канцлер Палпатин (лидер на Старата република) се провъзгласил за император. Той наредил Тай-файтерите да станат основните изтребители в имперската флота. Тай-файтерите са бързо подвижни еднопилотни изтребители. Те имат малка сферична кабина, разположена между чифт големи крила снабдени със соларни панели. Тай-файтерът използва двойка йонни двигатели и основното му предимство е скоростта. За да се усили бързината и да се намали тежестта изтребителят е лишен от животоподдържащи системи, дефлекторен щит и  хипердвигатели. Тай-файтера е въоръжен с чифт стандартни лазерни оръдия. Масово произвежданите Тай-файтери разчитат на големия си брой, за да победят врага.

Основни сведения: Подобрен от Сиенарските Флотски Системи (новото име на Републиканските Сиенарски Системи), космическия специален изтребител TIE/Ln е използван от Империята, през по-голямата част от времетраенето на Галактическата гражданска война. Той е един от най-маневрените и ефективни кораби. Името TIE/Ln идва от двойката йонни двигатели. Те са създадени от Републиканските Сиенарски Системи за изтребители по-късно познати като T.I.E. (двойка йонни двигатели). Двигателната конфигурация на TIE изисква много малко гориво, но дава на изтребителя невероятна скорост и маневреност. Позволявайки му да надмине основната част от бунтовническите кораби с изключение на А-уинг.

Тъй като разчита главно на скоростта си, всеки аспект от конструкцията на Тай-файтера е свързан с намаляването на неговото тегло. За да се увеличи скоростта са премахнати тежките щитове, генератори и дебелата броня. Така Тай-файтерът е бърз, но може да бъде лесно взривен от чужд обстрел. Едно пряко попадение е достатъчно, за да бъде унищожен изтребителя. За сметка на това малката кабина и усилената маневреност на кораба го правят труден за улучване.

За да се намали още повече теглото са премахнати хипердвигателите и животоподдържащите системи. Тай-файтера е снабден с малко провизии, които могат да стигнат на пилота за два дни. Изтребителя изисква презареждане с гориво на всеки няколко часа. Всички тези ограничения правят Тай-файтерите годни за действия на малки разстояния. Изтребителите трябва да разчитат на базите си. Обикновено това са звезден разрушител, орбитална космическа станция или планетен хангар. Пилотите на файтерите, които често са смятани за самоубийци от другите войници, носели костюм оборудван с въздушни резервоари и противогаз.

Енергийната консумация и мощностните генератори са конструирани за максимална ефективност. По-голямата част от кораба се състои от специални крила. Крилата събират слънчева радиация и  препращат енергията към масивни генератори и множество батерии. Енергията попада и в йонните двигатели. Там тя се преобразува от топлинна в реактивна. Вследствие на това Тай-файтерът се движи. Изтребителят има двойка лазерни оръдия, които са разположени отпред. Те  се захранват от отделни генератори, които са разположени под командното помещение.

Интериорът на кабината е прост. Пилотът е пристегнат с колани към малко високочувствително и противошоково кресло. Защитен е от антипулсационно и антигравитационно поле. Краката на пилота са в контролни ниши. От нишите се регулират маневрите и скоростта. Ръчна командна ниша пред пилота контролира лазерите, насочващия компютър и навигацията. Тази ниша регулира фините настройки на скоростта и управлението. Изтребителя е изключително чувствителен към пилотските заповеди. Обикновено неопитните пилоти се затрудняват при използването на ръчната ниша, когато трябва да маневрират и да стрелят. Някой неопитен пилот може да изгуби контрол над изтребителя по време на сложни маневри. След което да се озове запокитен в космоса. Само ветераните могат да използват без проблем всички възможности на кораба.

Империята винаги използва Тай-файтери, за да има числено преимущество над противника.

Твърди се, че на всеки унищожен Тай-файтер изникват хиляда нови. Такива изтребители има във всеки имперски пост. От малките планетарни бази до огромните космически станции. Седемдесет и два изтребителя от типа Тай има във всеки звезден разрушител. Тези изтребители са разделени в шест ескадрили. Всяка ескадрила има дванадесет изтребителя. Освен това всяка ескадрила има три ята. Едно ято има четири изтребителя. В първата Звезда на смъртта има седем хиляди и двеста изтребителя от типа Тай. По време на апогея на Империята, Сиенарските Флотски Системи масово произвеждали Тай-файтери, като бройката достигала до няколко хиляди годишно.

След завършването на имперската академия кадетите са пращани в ескадрилите, където много от тях загубили живота си. Имперските тактици използват Тай-файтерите като пушечно месо и ги хвърлят срещу бунтовнически, пиратски и неизвестни космически кораби. Изтребителите могат да атакуват и космически станции. Тай-файтерите са натоварени със задачата да конвоират и защитават крайцери, разрушители и планетарни бази от бунтовнически атаки. Тай-файтерите се използват за ескорт на Тай-бомбери и при нападение на планети. Изтребителите са обединени в ескадрили. Една ескадрила наброява дванадесет Тай-файтера, а една пълна ескадра се състои от шест ескадрили.

След успеха на обикновения Тай-файтер, Сиенарските Флотски Системи създали множество модификации на изтребителя. Сред най-успешните модели е Тай-бомбера. Към този успех може да се прибави и Тай-интерцептора (първия наследник на Тай-файтера). Друга модификация е TIE/rs – типичен Тай-файтер снабден с усилени сензорни и комуникационни системи. Той е използван предимно за разузнаване. TIE/rs е последван от Тай-скаута и най-накрая от тежко бронирания Тай-венгард. Друг модел е TIE/fs – той помага в контрола и насочването на далекобойната флотска артилерия. TIE/gt е предназначен за планетарни нападения и е предшественик на Тай-бомбера, а и на по-силния бомбардировач от клас Ятаган. За да се превозват хора, Империята използва модифицирани Тай-бомбери, които служат като совалки. В процеса на развитие на Тай-интерцептора, сиенарските инженери построили прототипа Тай-адвансед х1. Това е кораба използван от Дарт Вейдър в битката при Явин.

Малко преди унищожението на втората Звезда на смъртта Сиенарските Флотски Системи направили Тай-дефендера. Този изтребител има три крила със соларни панели, множество оръжия и хипердвигател. Около шест години след битката на Ендор компанията представила напълно автоматизирания TIE/D. Този изтребител е изцяло контролиран от дроид. Конструкторите на Тай произвеждат дори наземна техника, която да се използва при сухоземни битки. Най-забележителен е Тай-краулерът – малък танк използващ познатата кабина на Тай.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.