RSS

Имперска совалка (клас Страж)

Кратки данни: Имперската совалка от клас Страж има три крила. Две от нейните крила се сгъват. Сиенарските Флотски Системи и Космическите заводи Кигнус разработили и направили совалката от клас Страж. Совалката е по-добре бронирана и по-мощна от совалката от клас Ламбда. Совалката от клас Страж транспортира петдесет и четири щурмоваци, дузина резервни бластерни пушки, шест имперски спидера и боеприпаси. Совалката е въоръжена с осем лазерни оръдия. Четири от оръдията са неподвижни, а другите четири се въртят. Освен това совалката от клас Страж има две ракетни установки, едно йонно оръдие и въртящи се бластерни оръдия. Совалката има екипаж от петима души. Екипажът се състои от един пилот, един помощник пилот (изпълняващ ролята и на сензорен офицер) и трима артилеристи.

Основни сведения: В 18г. совалките от клас Страж са основното средство за десант на войници. Тези совалки са използвани от Империята при различни бойни операции. Въпреки тежката броня и товара совалките от клас Страж са бързи и маневрени. Пилотът на совалката може да стовари шест групи (петдесет и четири) щурмоваци направо на бойното поле. Совалките от клас Страж могат да превозват дванадесет нападателни сухоземни превозни средства. Освен това такава совалка доставя боеприпаси.

По време на битка пилотът на совалката от клас Страж разчита на трима артилеристи. Артилеристите трябва да разчистят мястото където ще кацне совалката. След като стовари войниците, техниката или боеприпасите совалката от клас Страж остава на бойното поле. Тя води прикриващ огън за имперските сухопътни войски.

Освен въоръжението совалката има един спидер използван за разузнаване. Спидерът предава всичко, което вижда. Така той предотвратява евентуална вражеска атака. Спидерът предава събраната информация на сухоземните и въздушните сили.

Дори след битката на Ендор, Империята продължава да произвежда совалки от клас Страж. Голяма част от тези совалки били пленени или продадени на флота на Новата република. В 24г. совалките от клас Страж се използват навсякъде в Галактиката.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.