RSS

Имперска совалка (клас Ламбда)

Кратки данни: Добре въоръжена, товарна и персонална совалка от клас Ламбда. Совалките от клас Ламбда използват дизайна на Т-16 Скайхопер. Те имат три крила и места за двадесет войника. Трите крила дават по-голяма стабилност на совалката. Две от крилата на совалката от клас Ламбда се сгъват. Императорът пътува със совалки от клас Ламбда. Имперският елит също лети на тях. Причината за това е, че совалката е въоръжена с оръдия и има хипердвигатели. Ударната група на Хан Соло използва совалката ,,Тайдириъм” (от клас Ламбда), за да измами имперските сили около Ендор.

Основни сведения: Совалките от клас Ламбда са създадени от Сиенарските Флотски Системи и са предназначени да носят до двадесет пасажери или осемдесет тона товар. Освен в космоса совалката може без проблем да лети и в атмосферата на планетите. За разлика от други имперски транспортни кораби Ламбда има хипердвигател, което позволява на пътниците и товара да бъдат транспортирани между системи и флоти. За защита совалката има две двойни лазерни оръдия разположени отпред. Две двойки лазерни оръдия има сложени на крилата. Освен тях на совалката има две двойни бластерни оръдия, които стоят отпред. Отзад совалката има едно бластерно оръдие и една двойка лазерни оръдия. Военната версия на совалката произведена от Космическите заводи Кигнус има десет лазерни оръдия.

Командния състав на совалката е от четирима имперски войници, но може да включва и двама офицери. Офицерите отговарят за комуникациите и за разпределението на мощността. Совалките са предпочитани от имперския елит, което често превръща огромните товарни помещения в пасажерски.

Малко преди битката на Ендор бунтовниците откраднали имперската совалка „Тайдириъм” (от клас Ламбда). Малка група бунтовнически командоси използват „Тайдириъм”, за да кацнат на Ендор.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.