RSS

Имперски звезден разрушител

Кратки данни: Имперският звезден разрушител е огромен кораб, който формира ядрото на имперската флота. Клиновидната форма на имперския звезден разрушител се появила по времето на Старата република. Той има тежко въоръжение и е обсипан с йонни оръдия и турболазери по цялата си дължина от хиляда и шестотин метра. Корабът има два огромни генератора на дефлекторен щит, които са разположени върху мостика. Щитът пази кораба когато той влезе в битка, освен това разрушителя има десет прехващащи лъча, които помагат при залавянето на вражески кораби. На всеки от звездните разрушители има седемдесет и два Тай-изтребителя (различен модел), девет хиляди и седемстотин войници, двадесет АТ-АТ, тридесет АТ-SТ, множество баржи, десантни совалки и други кораби. Имперския звезден разрушител вдъхва страх.

Основни сведения: Имперския I (първи) клас звезден разрушител е най-известния символ на имперската мощ. Корабът е инженерно чудо направено от корабостроителниците Куат Драйв  (KDY) специално за имперските сили. Първите проекти за масивни и унищожителни звездни кораби възникнали и били развити преди Войните на клонингите. Уалъкс Блисъкс (инженер от Старата република) създал чертежите на звезден разрушител от клас Победа. Със своите деветстотин метра дължина той е най-големия кораб от всички строени дотогава. Звездният разрушител от клас Победа има сто деветдесет и два изтребителя V-уинг, сто деветдесет и два изтребителя Делта-7, тридесет и шест изтребителя ARC-170 и двадесет оръдейни кораба. За нещастие корабите от клас Победа са много бавни. Все пак той има десет турболазерни оръдия, петдесет и две лазерни оръдия, четири установки за изстрелване на торпеда и шест прехващащи лъча. Ранните разрушители били замислени да носят повече от пет хиляди войници, но за съжаление пространството не стигало и те можели да поберат само две хиляди и четиридесет. В хангарите на кораба има и наземна бойна техника.

Звездния разрушител от клас Победа се използва главно за защита или нападение на планети. По-късно ниската скорост на кораба му пречи да побеждава по-бързите бунтовнически кораби.

В началото на Галактическата гражданска война, Лира Уесъкс (дъщеря на Уалъкс Блисъкс) предложила своите чертежи за изграждането на имперски звезден разрушител. Нейното предложение е обмислено от военния елит на Империята. Накрая е взето решение корабостроителниците Куат Драйв да построят кораба.  Те  създали нов звезден разрушител от I (първи) клас Имперски. Най-важната новост в тези разрушители е I-a2b, (соларния йонизиращ реактор). Той е произведен от компанията Сиенарски Флотски Системи (SFS). Това е генератор, който нямал равен на досега произвежданите. Генераторът е като миниатюрно слънце и може да зарежда хипердвигателните системи, оръжията, подсветлинните двигатели, компютрите и животоподдържащите системи на максимум. Въпреки това енергията на генератора е толкова голяма, че остава и енергиен резерв. Реактора е обвит в много здрав кожух, построен от подсилена стомана и карбонит и се намира в долната повърхност на разрушителя.

Лира Уесъкс – създател на имперския звезден разрушител

След като снабдили разрушителите с тези революционни реактори, инженерите от  KDY били натоварени със задачата да въоръжат кораба с огромен брой оръдия. Основната разлика между разрушителите  клас Победа и разрушителите от клас Имперски е в това, че имперските разрушители са по-маневрени. Имперските звездни разрушители са въоръжени с шестдесет  Taim & Bak, хх-9 турболазерни оръдия, всяко оръдие е снабдено с технология за компютърно насочване Le Grange. Имперските разрушители могат да преследват и залавят кораби. Пример за това е хващането на корелианскиа корвет „Тантив IV”. Залавянето на космически кораби става с помощта на шестдесет йонни оръдия модел Borstel NK-7, всяко такова оръдие е способно да обезвреди космически кораб без да му причини поражения по корпуса. След това безпомощните кораби са улавяни от един от десетте прехващащи лъча Phylon Q7 и изтегляни в огромния хангар, който се намира в долната част на разрушителя. Хангара може да побира кораби дълги до сто и петдесет метра.

Основния хангар съдържа запаса от кораби на звездния разрушител. Всеки разрушител носи пълна ескадра от седемдесет и два Тай-изтребителя (различен модел). Стандартното попълнение е от три ескадрили Тай-файтери, две ескадрили Тай-интерцептори и една ескадрила Тай-бомбери. Ескадрилите помагат на разрушителя по време на битка и се използват за защита на периметъра, патрули, разузнаване и нападение на планети. Освен изтребители в хангара има осем имперски совалки клас Ламбда,  дузини космически сонди, няколко въздушни шейни и дванадесет десантни совалки клас Гама.

Имперския разрушител транспортира петнадесет роти щурмоваци, двадесет АТ-АТ, тридесет AT-ST и десантни баржи. Общо всеки разрушител разполага с девет хиляди и седемстотин войници. За гарнизонна служба кораба може да остави осемдесет щурмоваци, десет АТ-АТ, десет АТ-ST и четиридесет Тай-файтера.

Командването на звездния разрушител се намира на мостика. Той е разположен върху огромна командна кула, издигаща се от корпуса на кораба. От мостика се контролира навигацията, оръжейните, нападателните, защитните системи и хиперпространствените скокове. Освен това от мостика се издават заповеди за разположението на войски, изтребители и извършване на тактически маневри. Капитанът на звездния разрушител обикновено може да бъде намерен на мостика. Оттам той наблюдава как офицери, навигатори и специалисти работят в предварително направени дупки в пода на мостика. Върху мостика са разположени чифт огромни генератори на дефлекторния щит на кораба.

За да може да действа звездния разрушител трябва да има четири хиляди петстотин и двадесет офицери и тридесет и две хиляди петстотин шестдесет и пет души екипаж. Голяма част от вътрешността на кораба е заета от помещения за войската и екипажа, има и каюти за гости.

Недостатък на звездните разрушители е липсата на рециклиращи системи. Различни отпадъци и повредена техника се изхвърлят в космоса. Това създава голяма опасност за местните космически пътища .

Няколко месеца преди битката при Явин имперските звездни разрушители станали гръбнака на имперската флота. Със строежа на все повече разрушители от клас Имперски тези от клас Победа били прехвърлени да пазят планети. Много от разрушителите клас Победа били бракувани и продадени на независими сили. Само в сектор Корпоративен има двеста и петдесет разрушители от клас Победа.

Въпреки своите предимства имперския I клас звездни разрушители не се задържа дълго. Броени месеци след унищожението на първата Звезда на смъртта, KDY представили имперски звезден разрушител от II (втори) клас. Новият звезден разрушител има по-здрава броня, по-силен щит, сто турболазерни оръдия и е два пъти по-бърз. След това имперските инженери създали суперзвездоразрушителя. Суперзвездоразрушителите от клас Супер са смятани за най-големия връх в космическото корабостроене. В 28г. обаче Галактиката е тероризирана от грандиозния звездоразрушител от клас Мрачен, който е дълъг седемнадесет хиляди и петстотин метра. Той е десет пъти по-голям от стандартния II клас имперски разрушител. Бронята му е черна.

От обявяването на Галактическата империя до смъртта на императора, имперските корабостроителници построили повече от двадесет и пет хиляди звездни разрушители. Половината от тях стоят в резерв в галактическото ядро, където защитават военни и индустриални комплекси. Много звездоразрушители са пръснати в Галактиката, за да всяват страх и да налагат волята на императора. Най-познатите сектори от космоса се охраняват от ескадри от звездни разрушители. Всяка ескадра е в състав от двадесет и четири звездоразрушителя. Тя поддържа реда в сектора. Обикновено само  присъствието на корабите осигурява мира, но в случай на бунт разрушителите нападат разбунтувалата се планета. След появата на Новата република, върховния адмирал Траун открил, че имперската флота няма командни кораби. Много от имперските I (първи) и II (втори) клас звездни разрушители били унищожени или откраднати. Империята успяла да произведе много малко имперски звездни разрушители, защото не достигали ресурси. За да попълни празнините във флотата, Траун е принуден да възвърне голям брой разрушители от клас Победа. След смъртта на Траун, Империята е уязвена, но продължава да произвежда звездоразрушители. Доказателство за това е появата на новия клас Мрачен.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.