RSS

Бен Скайуокър

Бен Скайуокър е син на Люк Скайуокър и Мара Джейд Скайуокър. Бен се родил малко след битката край Дуро. Той усеща Силата. Синът на Мара и Люк е наречен Бен в памет на Оби-Уан Кеноби (когато Кеноби отишъл в изгнание на планетата Татуин той сменил името Оби-Уан с името Бен). Детето на Люк се родило на борда на звездния разрушител „Странстваща авантюра”. Когато Бен се родил Новата република воювала с Юзан Вон. Бен е разделен от родителите си. Причината за това е, че докато синът им е в безопасност Люк и Мара по-лесно могат да се борят срещу Юзан Вон. Бен е изпратен на планетата Корускант. Там той е под грижите на леля си Лея Органа и чичо си Хан Соло. Когато Юзан Вон превзели Корускант, Бен е укриван на други планети.

В крайна сметка Юзан Вон са победени. Въпреки трудностите свързани с развитието на новия джедайски орден Мара и Люк решили да прекарват повече време с техния син. По време на Рояковата война Бен несъзнателно се сприятелил с буболечки убийци от кошера Горог. Синът на Люк не знае, че по този начин поставил семейството си в опасност. По това време Мара и Скайуокър забелязали, че Бен се чувства добре когато го посещава братовчед му (Джейсън Соло). Люк и Мара помолили Джейсън да се грижи за Бен. С течение на времето Бен започнал да използва Силата. Джейсън станал учител на братовчед си. Бен възприел древната традиция и си пуснал плитка, за да подчертае, че е ученик (падуан). Според правилата на новия джедайски орден това не е нужно, но синът на Люк решил да спази традицията. Бен има невероятна зрителна и слухова памет. След края на Рояковата война Скайуокър продължил да е ученик на Джейсън.

По-късно избухнала Корелианската криза. Планетата Корелиа обявила независимост от Галактическия съюз (наследник на Новата република). Когато Бен е на тринадесет години той отишъл с Джейсън на мисия. Двамата отишли на Корелиа. Целта им е да попречат централната станция да се използва като оръжие. Джейсън е заловен от корелианските сили. Бен продължил изпълнението на мисията сам. Докато е на централната станция Скайуокър открил дроид програмиран от Анакин Соло. Дроидът е програмиран да попречи централната станция да се използва като оръжие. С помощта на дроида Бен програмирал централната станция да не се използва като оръжие. След тази мисия Скайуокър се върнал на Корускант. Бен разбрал, че вече не е дете, а станал мъж. На Корускант, Скайуокър има приятел на име Барит Сай. За съжаление Барит е от Корелиа. Бен е принуден да избира между приятеля си и лоялността си към Галактическия съюз. Скайуокър издал на корускантската полиция къде се крие семейството на Сай.

После Джейсън и Бен отишли на планетата Хапес. Там те разкрили заговор за убийството на Тенел Ка. Виновникът е Дуча Галней. Той се опитал да убие семейството на Тенел Ка. След това Галней направил опит да убие Джейсън и Бен.

На планетата дошли Хан и Лея. Те взели Скайуокър на кораба „Хилядолетния сокол”. Бен арестувал леля си и чичо си. Той смята, че Хан и Лея подкрепят корелианците. Рицарят джедай Зек се опитал да освободи Хан и Лея. Скайуокър обаче ранил Зек. Всички тези действия донесли объркване в ума на Бен. Той все по-често си задава въпроса дали постъпва правилно.

Докато Скайуокър е така объркан Джейсън му възложил тайна мисия. Бен трябва да открие амулета на Калара. Скайуокър не знае, че когато му поставил тази мисия Джейсън е преминал на тъмната страна на Силата. Бен отишъл на ситската планета Зиост. Там тъмната страна на Силата се засилила в Скайуокър. Бен се върнал и казал на Джейсън, че не е сигурен дали тази мисия е правилна. Черната лейди на Сит Лумия (която покварила Джейсън) се ядосала. Тя казала на Джейсън, че Бен не е подходящ за ученик.

Тогава Джейсън поставил нова задача на Скайуокър. Бен трябва да убие Дур Гежън (министър председател на Корелиа). Скайуокър отишъл да изпълни задачата придружен от Джори Лекауф и Лон Шеву. Бен прострелял Гежън в главата. Министър председателя умрял веднага. Лекауф пожертвал живота си, за да могат Скайуокър и Шеву да избягат. Смъртта на Джори разтърсила Бен. Скайуокър и Лекауф били добри приятели. След това Бен отишъл на Корускант. Там той срещнал майка си. Скайуокър разказал на Мара какво е направил. Джейд се изпълнила с гняв към Джейсън.

По време на битката край планетата Каван, Джейсън и Лумия свалили изтребителя на Мара. Корабът паднал на планетата. След това Джейсън убил Джейд. Чрез Силата, Бен почувствал смъртта на майка си. С помощта на Силата, Скайуокър намерил тялото на Мара. Джейсън предложил на Бен да преследва убиеца на Джейд. Двамата отнесли тялото на Мара на Корускант. Джейсън казал, че Кал Омас е убил Мара. Скайуокър се изправил срещу Омас. Кал разбрал, че ако умре има шанс Бен да спре да слуша Джейсън. Затова Омас позволил на Скайуокър да го убие.

След това убийство тъмната страна на Силата в Бен намаляла. Скайуокър започнал да преценява нещата по-трезво. Въпреки това Бен се върнал при Джейсън. Джейсън (който вече се нарича Дарт Каедус) затворил Скайуокър на кораба си „Анакин Соло”. Каедус се надява, че Бен може да стане ситски лорд. Люк обаче проникнал на „Анакин Соло” и освободил сина си. Люк и Джейсън щели да започнат дуел. Бен обаче с виброострие пробол гърба на Каедус. След това баща и син напуснали кораба. Джейсън обаче оцелял.

Скайуокър решил да преследва убиеца на майка си. Бен получил допълнително обучение от галактическата охранителна служба. С помощта на Лон Шеву, Бен получил категорично доказателство, че Джейсън е убил Мара. В същото време Скайуокър помогнал на баща си да преодолее скръбта си към Джейд. Накрая семейство Скайуокър и семейство Соло се събрали, за да спрат Дарт Каедус. Бен станал рицар джедай. Той и Джейна Соло се заели със задачата да открият и убият Джейсън.

След това Бен отишъл на Шеду Мад (скрит джедайски аванпост). Край Шеду Мад пламнала битка защото се появили сили водени от Тахири Вейла (ученичка на Каедус). Скайуокър и Тахири започнали дуел. По време на двубоя Бен изключил меча си. Скайуокър започнал да говори с Вейла. Той мисли, че тя може да се върне към светлата страна на Силата. Бен казал, че ако Тахири се предаде ще върне положението си в джедайския орден. Вейла се съгласила с предложението на Скайуокър.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.