RSS

Калиста

Още от най-ранно детство Калиста усеща Силата. Калиста е родена на водната планета Чад. Майстор джедай Джин Алтис открил Калиста и я взел в джедайския орден.

Джин е учен и специалист по древна история. В своето желание за знания Алтис често не спазва правилата на джедайския орден. Джин е привърженик на възгледите от древни времена. Тогава един майстор джедай обучава по няколко ученици (падуани). Освен това били разрешени браковете между джедаи. Алтис не е като легендарния Куай-Гон Джин. Алтис не пътува между звездите, а си стоял на планетата Корускант. Той натрупал знание и научил нови начини за интерпретиране и комуникиране със Силата. Алтис пътува със своя кораб „Чу’унтор”. Алтис нарекъл кораба си със същото име като на джедайски кораб използван за обучение.

По време на едно пътуване Алтис открил Калиста. Калиста е млада жена, която се труди в отдалечената си семейна ферма. Тя използвала Силата, за да общува с китоподобни същества, които живеят в океаните Чандрей. Китоподобните улеснявали Калиста с нейните задължения във фермата. Алтис разкрил нейния потенциал. Въпреки че според джедайските правила Калиста е твърде стара Джин я взел за своя ученичка.

Алтис закарал Калиста на планетата Беспин. Там тя в ускорен курс усвоила джедайските техники. Калиста се запознала с Джит (друг ученик на Джин). Не след дълго Калиста и Джит се влюбили. Така те нарушили джедайските правила. Калиста си направила светлинен меч. Тя гравирала върху дръжката на меча плуващи пипала. По този начин Калиста показала своята връзка с нейното минало.

Алтис седи в страни от делата на Старата република. Когато обаче избухнали Войните на клонингите, Джин и неговите ученици се присъединили към джедаите на Корускант. Алтис и падуаните му предложили да участват във Войните на клонингите.

По-късно канцлер Палпатин (лидер на Старата република) се провъзгласил за император. Императорът обявил Новия ред. Джедаите били обявени за врагове на Империята. Огромната част от джедаите са унищожени. Десетки млади джедаи избягали на планетата Белсавис. Там ги приютил майстор джедай Плет. Имперското разузнаване обаче открило тази планета. По заповед на императора „Окото на Палпатин” (боен кораб голям колкото луна и едно от първите супероръжия на Империята) трябва да унищожи това джедайско убежище.

Когато „Окото на Палпатин” минал през системата Лунното цвете Небула, Калиста и Джит се опитали да унищожат кораба. Оръжията на бойния кораб обаче се оказали прекалено силни и двамата били убити. Калиста обаче не умряла. Това се дължи на тайното учение на Алтис. Калиста е способна да отделя духа си от тялото. Тя отделила своя дух и го вградила в главния компютър на „Окото на Палпатин”. Заради това вграждане Калиста осуетила смъртоносната мисия на кораба. След това корабът изчезнал от познатите райони на Галактиката.

Ръката на императора Уганда Исмерън използвала своя син Ирек да призове „Окото на Палпатин”. Калиста се раздвижила от своята дрямка. В 30г. Люк Скайуокър и неговите ученици Никос Мар и Крей Мингла се качили на борда на „Окото на Палпатин”. Те търсят начин да унищожат кораба. Чрез Силата, Калиста усетила тяхното присъствие. Калиста не иска тримата да загинат. Тя направила опит да се свърже с Люк. Духът на Калиста обаче не може да се свърже с живите. Съвсем случайно тя успяла да проникне в сънищата на Скайуокър. Обаче това не било достатъчно. От време на време Калиста комуникира с Люк чрез компютърната система. Калиста писала съобщения на мониторите.

Между Люк и Калиста се появила силна връзка. Скайуокър първоначално смятал да унищожи кораба, но се влюбил в Калиста. След това Люк не иска да унищожи „Окото на Палпатин”, за да не убие Калиста. Тя е неговата новооткрита любов и последна връзка с джедаите от Старата република. Междувременно Никос умрял. Крей, която скърби за загубата на своя годеник (Никос Мар) иска да унищожи кораба. В крайна сметка „Окото на Палпатин” е взривен. Люк се измъкнал с помощта на спасителна капсула.

В нея било тялото на Крей Мингла, но Скайуокър усетил в нейното тяло чуждо присъствие. Малко преди „Окото на Палпатин” да се взриви Крей се съгласила духът на Калиста да влезе в нейното тяло. А духът на Крей отишъл в главния компютър на кораба. Мингла умряла, за да може Калиста да живее.

Калиста отново има тяло, но тя разбрала, че не чувства Силата. Калиста вече не е джедай. Тя почувствала, че вече не е същата. Люк направил предложение да възстанови връзката на Калиста със Силата. Двамата пътували през Галактиката към места където струи Силата, за да може Калиста да възстанови връзката си със Силата. Калиста осъществила контакт, но само с тъмната страна на Силата. Тя е джедай от старото поколение и разбрала, че се намира в много опасна ситуация. Калиста обаче била изкушена от тъмната страна на Силата.

Това довело до необикновени способности и до неконтролируема ярост. Калиста се свързала с Люк посредством холограма и го информирала, че се нуждае от пътуване, за да намери себе си. Тя иска да възстанови своята идентичност и да се разграничи от Силата.

Когато Калиста се разхождала из Галактиката пристигнала на планетата Нам Кхориос. Този свят е пропит със Силата. Там има изключителни живи кристали. Калиста медитирала и чрез Силата успяла да докосне живите кристали.

В 31г. Лея Органа (президент на Новата република) отишла на Нам Кхориос. Тя иска да установи търговски отношения със Сети Ашгад (управителя на планетата). Калиста се опитала да предупреди Лея да стои далеч от този свят. Органа отхвърлила предупрежденията и била затворена от Ашгад. Калиста помогнала на Лея и попречила на плановете на Сети. В този момент Люк, който издирва Калиста я открил. Те се погледнали и разбрали, че тяхната връзка няма бъдеще. Калиста останала на Нам Кхориос. Калиста е красива жена.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.