RSS

Кип Дурон

Кип Дурон е роден  в 13г. на планетата Дейр. Планетата се намира в Аноатската система Дурон е искрен и прям. Неговите родители са политически активни. Те осъждат разрушаването на планетата Алдераан от Империята. Заради това една нощ имперски щурмоваци арестували родителите на Кип. Дурон и неговите родители са изпратени в мините на планетата Кесъл. По това време Зет (по-големия брат на Дурон) учи в имперската академия на планетата Карида.

Година след издаването на присъдите родителите на Кип са убити по време на затворнически бунт. Дурон продължил да копае в мините на Кесъл. Там той срещнал Вима-Да-Бода. Бода е рицарка джедай от времето на Старата република. Вима усетила, че Кип има огромен потенциал в Силата. Бода научила Дурон на някои елементарни джедайски техники. Общуването между Кип и Бода не продължило дълго, защото Вима е освободена и напуснала Кесъл.

Осем години Дурон копае в мините, но неговата надежда за свобода не угасва. В 29г. Кип неочаквано се запознал с Хан Соло и уукито Чубака (те били хвърлени в мините от Моргут Дул). Соло и уукито се сприятелили с Кип. Дурон предоставил ценна информация на Хан и Чубака. Чрез Силата, Кип усетил нападение на енергийни паяци. Паяците живеят в мините на Кесъл.

След това нападение Соло и уукито решили да избягат и да вземат Кип с тях. С помощта на имперски товарен кораб тримата избягали. Благодарение на Силата, Дурон успешно превел кораба през черните дупки и бурите на Кесълската система. Техния кораб обаче попаднал на инсталацията Моу. Това е секретна имперска лаборатория (построена по заповед на Великия моф Таркин) за производство на супероръжия. Хан, Чубака и Кип са заловени от имперските сили, които охраняват лабораторията. Потопени в изолираната инсталация имперските служители нямат никаква представа за ставащото в Галактиката.

Докато са затворени в лабораторията Соло се сприятелил с физичката Куи Ксъкс. Хан успял да убеди Куи в тираничната същност на Империята. Соло разрушил десетилетното мозъчно промиване, което империята наложила над Ксъкс. Това възвърнало страстта към живот на Куи. Докато Ксъкс разговаря с Хан, Чубака и Кип измъкнали информация за най-забележителните неща сътворени от имперските учени. Така уукито и Дурон разбрали за супероръжието Слънчева мелница. Една Слънчева мелница била паднала в планетата Явин. После Ксъкс освободила Хан, Чубака и Кип.

Куи Ксъкс

Тримата напуснали инсталацията Моу. Дурон насочил кораба към териториите на Новата република. В същото време Люк Скайуокър направил джедайска академия в един от храмовете на Явин IV. Скайуокър събира ученици от цялата Галактика. Така Кип се озовал на Явин IV. Люк изпробвал силите на Дурон. Скайуокър е изумен от потенциала на Кип. Годините на тежък труд обаче са бреме за Дурон. Той си обещал, че никога няма да бъде слаб. Кип си казал, че вече никой няма да го контролира. Цялата тази решителност подхранила гнева и страха в Дурон. Това го приближило към тъмната страна на Силата.

Първият клас от джедаи, които Люк обучава са събрани от цялата Галактика. Кип е най-силния от учениците, но той е нетърпелив. Дурон е недоволен от бавното обучение на Скайуокър. Незабелязано от Люк зло присъствие навлязло в академията. Това присъствие е духът на Екзар Кун (един от най-могъщите Черни господари на Сит). Духът на Кун живее в храма от хилядолетия. Духът на Екзар решил да поквари джедайската академия. Духът на Кун прошепвал обещания за мощ на Кип. Духът на Екзар започнал тайно да обучава Дурон.

Подмамен от духът на Кун, Кип преминал на тъмната страна на Силата. Дурон решил да стане ситски лорд. Той се изпълнил с желание за мъст. Дурон се сблъскал със Скайуокър. Използвайки тъмната страна на Силата, Кип вкарал Люк в кома. Дурон извадил Слънчевата мелница от газовия гигант Явин. Кип иска да построи още една Слънчева мелница. За да го направи той решил да измъкне цялата информация от мозъка на Куи Ксъкс.

Въоръжен със Слънчевата мелница Дурон стигнал до Карида. Кип изстрелял от Слънчевата мелница торпеда в слънцето на Карида. Това довело до започването на реакция, която може да изпепели планетата. Докато Кип наблюдава реакцията той научил, че неговия брат Зет служи като войник на една от космическите станции около Карида. Дурон опитал да спаси брат си, но не успял. Така Кип убил единствения си жив роднина. Освен това Карида била изпепелена.

Хан Соло гони Дурон, за да го спре. Соло се сблъскал с Кип. В същият момент учениците на Люк победили духа на Екзар Кун. По този начин те освободили Дурон от влиянието на духа. Кип се предал на Соло, а Хан простил на Дурон злодеянията. Въпреки това Галактиката винаги ще помни разрушенията причинени от Кип. Дурон е обзет от чувство за вина и посветил цялата си енергия на джедайския орден.

Кип участвал в много героични мисии и обучил няколко джедаи. Неговите подвизи станали легендарни. Много млади джедаи се възхищават от действията на Дурон. Кип решил да си вземе нов ученик. Това е Мико Реглиа. Мико станал един от първите рицари джедаи от новия джедайски орден.

Дурон и Реглиа формирали ескадрила от Х-уинги. Пилотите в ескадрилата не били джедаи. Ескадрилата е наречена „Дузината и двамата отмъстители”. Задачата на ескадрилата е да брани външните светове от контрабандисти и пирати. Ескадрилата изпълнява задачата си докато нахлули Юзан Вон.

Не желаейки да остане пасивен докато Юзан Вон убиват невинни и превземат планета след планета, Кип иска да вземе джедаи и да отвърне на удара. Скайуокър получил предложението на Дурон. Люк забранил всякакви нападения срещу Юзан Вон, защото тези действия водят към тъмната страна на Силата.

Кип не спазил заповедта на Скайуокър. Дурон последвал собствените си инстинкти. Той разчита на неколцина свои последователи, за да се противопоставят на атаките на Юзан Вон. Дурон казал на Джейна (племенница на Люк), че Юзан Вон конструирали супероръжие, което се намира в останките на Сернпидал. Оказало се, че там няма никакво оръжие. Джейна е вбесена, че Кип я е измамил.

Джейна била обзета от гняв защото нейният брат Анакин бил убит от Юзан Вон. Имало опасност тя да премине към тъмната страна на Силата. След като Юзан Вон превзели планетата Корускант, Дурон помогнал на Джейна да не премине на тъмната страна на Силата. Кип познава тъмната страна на Силата. Той си спомнил за своите агресивни действия. Благодарение на своя опит Дурон помогнал на Джейна. Те работили заедно и съставяли планове как да спрат Юзан Вон. Кип и Джейна развили връзка основана на уважение и грижа. Джейна се влюбила в пилота Джаг Фел.

Докато оказвал помощ на Джейна, Дурон се променил. Кип разбрал, че истинската сила на джедаите е в това да не се подадат на тъмната страна на Силата. Дурон помогнал на Люк да основе нов джедайски съвет. Кип станал член на съвета на джедаите.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.