RSS

Джейсън Соло

Кратки данни: Джейсън Соло е роден в 27г. Негови родители са Хан Соло и Лея Органа Соло. Джейсън е брат на Джейна и Анакин Соло. Още от най-малка възраст Джейсън се сблъскал със смъртоносни опасности. По-късно той е ученик в джедайската академия на Люк Скайуокър. Там Джейсън изучава същността на Силата.

Основни сведения: Джейсън и неговата сестра близначка Джейна са родени в 27г. на планетата Корускант. Те са силни в Силата и между тях има неразделна психична връзка. В първите години за безопасността на Соло се грижи Уинтър. Малко след раждането на Джейсън имперски командоси се опитали да го отвлекат. Опитът се провалил заради него Джейсън първо е скрит на планетата Ню Алдераан. След това Уинтър укрила Соло на планетата Анот. Последвал нов опит за отвличане.

След него Хан и Лея решили, че е по-безопасно ако семейството е заедно. Родителите върнали Джейсън на Корускант. За него се грижели Трипио и Чубака.

Когато е на две години Соло участва в защитата на чичо си (Люк Скайуокър). Кип Дурон (обладан от духа на ситския лорд Екзар Кун) нападнал Скайуокър. Вследствие на тази атака Люк изпаднал в кома. Учениците на Скайуокър не виждат духа на Люк. Джейна и Джейсън обаче виждат духа на чичо си. Джейсън взел светлинния меч на Люк. В същото време Екзар изпратил древни летящи зверове. Зверовете нападнали тялото на Скайуокър. Люк напътствал племенника си. По този начин Джейсън убил древните летящи зверове. Така племенника опазил тялото на чичо си.

Три годишния Джейсън и Джейна се впуснали в приключения. Те се измъкнали от надзора на Трипио и взели един турболифт. Близнаците се насочили към дълбините на Корускант. За щастие Джейсън и Джейна са спрени преди да достигнат опасните дълбини.

Соло е отвлечен и заведен в имперски център за обучение. Там е направен опит Джейсън да премине към тъмната страна на Силата. Опитът се провалил, а той избягал от имперския център. В 32г. Соло е отвлечен от имперския военачалник Хетрир.

На четиринадесет години Джейсън отишъл в джедайската академия на Люк. Академията се намира на Явин IV. Джейсън се сприятелил с Лубака и Тенел Ка. Соло изучава и развива чувствителността си към живата сила. Той много обича природата. Джейсън може инстинктивно да общува с животните. В своята стая Соло има много животни и растения затворени в епруветки.

Докато се обучава за джедай, Джейсън е свидетел на много кризи. Той и неговите приятели се сблъскали с джедаи преминали на тъмната страна на Силата. Джейсън добил голям опит от своите преживявания. Соло обаче не бил готов за кланетата, които дошли.

В 41г. Юзан Вон нахлули в Галактиката. Тяхното нашествие било шок за джедайския орден. В началото на войната срещу Юзан Вон, Джейсън е объркан и обзет от несигурност. Юзан Вон имат органична технология. Те изпитват омраза към джедаите заради техните способности в Силата. Когато войната се разпростряла из Галактиката, Юзан Вон призовали джедаите да се предадат. Юзан Вон казали, че ще спрат нашествието си ако джедаите се предадат. Голяма част от населението в Галактиката е готово да приеме исканията на Юзан Вон.

Докато новия джедайски орден е притиснат от всички страни, Джейсън вярва в призванието на джедаите да защитават Галактиката. Соло мисли, че Силата не е оръжие, което да се използва срещу враговете. Много от джедаите (включително и неговия брат Анакин) използват Силата като оръжие. В апогея на войната срещу Юзан Вон, Джейсън се оттеглил. Той започнал да медитира и да търси отговори.

Когато обаче Анакин повел група джедаи, за да нападнат планетата Миркр, Джейсън се присъединил към групата. Целта на групата е да унищожат клонираща лаборатория на Юзан Вон. В лабораторията Юзан Вон клонират ворнскъри. Ворнскърите са хищници. Те нападат същества, които използват Силата. Джейсън използвал уменията си, за да обедини действията на групата. Въпреки това мисията завършила катастрофално. Юзан Вон убили Анакин, а Джейна успяла да избяга. Джейсън бил пленен от войските на Вергере и Ном Анор (висш военачалник в ранговата йерархия на Юзан Вон).

Соло се събудил и открил, че е потопен в болка. Той бил поставен в кош за мъчения (любим уред за изтезания на Юзан Вон). Негов мъчител е Вергере. Тя прехвърлила в мозъка на Джейсън огромно количество информация за Юзан Вон. Благодарение на своята вътрешна сила Соло успял да се опази от полудяване. Тези изпитания превърнали Джейсън от младеж в мъж.

След изчезването на Соло мнозина в Новата република мислят, че той е мъртъв. Лея обаче не изгубила вяра, че нейния син е жив. След мъченията Джейсън останал на трансформиращ кораб (кораб, който е проектиран да трансформира планети). Соло работел в инкубатор (камера където органичните технологии за трансформация се произвеждат). Симпатията на Джейсън към живите същества изградила силна връзка с дхуриам (вид на ларва от световния мозък). Използвайки дхуриам Соло е способен да комуникира с органичната технология на Юзан Вон. Джейсън използва връзката си с дхуриам, за да избяга от плен. Соло командва офистафс (растения, които образуват жив щит около него), за да избяга. Вегере попречила на неговото бягство. Тя имала план да използва Джейсън, за да спре нашествието на Юзан Вон. Соло и Вергере отишли на Корускант (столица на Новата република). Планетата била завладяна от Юзан Вон. Корускант започнал да се променя. Планетата започнала да се превръща в органичен свят. Джейсън се свързал със световния мозък и му предложил да спре трансформацията. Световният мозък отказал и Корускант се превърнал в джунгла.

Вергере отстранила дхуриам, но Соло открил, че може да усеща Юзан Вон. Джейсън още веднъж бил обграден от войските на Юзан Вон. Той се предал и се съгласил да се присъедини към тях. Соло се превърнал във въплъщение на божество. Ном Анор поискал Джейсън да принесе в жертва своята сестра. По този начин ще се изпълни древно пророчество на Юзан Вон.

За да изпита верността на Соло, Ном Анор заповядал на Джейсън да залови джедая Джанър Рисоде. Когато двамата джедаи се срещнали те моментално се обединили срещу Юзан Вон. Докато Джанър се бие с Юзан Вон, Джейсън разговаря със световния мозък. Световния мозък си спомнил за връзката си със Соло. Джейсън предложил световния мозък да работи против Юзан Вон.

Джанър, Джейсън и Вергере избягали от Юзан Вон. Соло се завърнал в териториите на Новата република. Той бил изморен, но закален. Ръководителите на Новата република му дали почивка, за да се възстанови. Соло обаче се върнал на предната бойна линия. Той отишъл на крайцера „Роулрууст”. Докато се създава Галактическия съюз (наследник на Новата република) Джейсън придружил Люк на мисия в Непознатите райони. Там двамата търсят решение как да се справят с нашествието на Юзан Вон. Джейсън има черна коса и тъмно кафяви очи.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.