RSS

Джейна Соло

Кратки данни: Джейна Соло е родена в 27г. Нейни родители са Хан Соло и Лея Органа Соло. Джейна е сестра на Джейсън и Анакин Соло. Още от най-малка възраст Джейна се сблъскала със смъртоносни опасности. По-късно тя е ученичка в джедайската академия на Люк Скайуокър. Там Джейна изучава същността на Силата.

Основни сведения: Джейна е най-стара от децата на Хан и Лея. Джейна се родила пет минути преди Джейсън и една година преди Анакин. Джейна и Джейсън са родени на планетата Корускант. Няколко години за Джейна се грижи Уинтър. Малко след раждането им имперски командоси се опитали да отвлекат Джейна и Джейсън. Опитът се провалил. Заради него Хан и Лея изпратили Джейна на безопасни планети. Първоначално Джейна е скрита на планетата Ню Алдераан. След това Уинтър укрила Джейна на планетата Анот. Въпреки това последвали нови опити за отвличане. В крайна сметка Хан и Лея върнали дъщеря си на Корускант.

Там Джейна и нейният брат близнак Джейсън са отглеждани от Трипио и Чубака. Лея също се отдала на семейството си. На две годишна възраст Джейна участвала в защитата на чичо си (Люк Скайуокър). Твърдоглавата Соло показала, че е добра в механиката. Джейна може да направи и поправи почти всичко механично. От най-ранна възраст тя разглобява дроиди. Хан е много горд с уменията на дъщеря си. На девет годишна възраст Джейна пилотира кораба „Хилядолетния сокол” и помага на своя баща за по-простите ремонти.

Джейна, Джейсън и техния приятел Лубака били отвлечени от имперските сили. Тримата са заведени в имперски тренировъчен център. В центъра се обучават същества, които усещат Силата. Имперския център обаче обучава учениците си само в тъмната страна на Силата. Джейна, Джейсън и Лубака не се поддали на тъмната страна и успели да избягат от центъра. Малко по-късно ученици от този тренировъчен център се скрили в космическа станция. Станцията има прикриващо поле. Тя се доближила до Корускант и започнала да унищожава корабите на Новата република. Джейна открила как да премахне прикриващото поле. След като прикриващото поле е свалено станцията избягала. В 32г. Джейна е отвлечена от имперския военачалник Хетрир.

Когато станала на четиринадесет години Джейна е способен пилот. Тя отишла в джедайската академия на Люк Скайуокър. Академията се намира на Явин IV. Джейна показала забележителни умения в Силата. Соло се сприятелила с Тенел Ка и Зек. Докато е в академията Джейна, Джейсън, Лубака и Тенел Ка решили да се разходят в джунглите на Явин IV. Така те намерили един повреден Тай-файтер (имперски изтребител). След това четиримата често ходят до мястото където е изтребителя. Джейна поправила Тай-файтера. Освен това Соло сложила на изтребителя хипердрайвер. Джейна и нейните приятели не знаят, че Куорл (пилотът на Тай-файтера) се крие наблизо и ги наблюдава. Когато изтребителят е поправен Куорл пленил Соло и нейния брат. Пилотът ги занесъл навътре в джунглата и ги оставил. Джейсън и неговата сестра са спасени, но Куорл се качил на Тай-файтера си и избягал. Джейна изпълнила различни мисии. След това Соло станала ученичка на Мара Джейд. Между двете се появила силна връзка и Джейна станала много добър пилот и джедай.

В 41г. в Галактиката нахлули Юзан Вон. Соло показала добри пилотски умения в пилотирането на Х-уинг. Тези нейни умения спечелили място на Джейна в легендарния Свиреп ескадрон. Тя пилотира под номер единадесети и получила прякора „Твърдоглавата”. На планетата Итор, Джейна се запознала с Джаг Фел. Фел е съюзник на Новата република. Той лети с чиските защитни сили. Соло усетила привличане между нея и Джаг. Джейна се възхищава от пилотските умения и хладнокръвието на Фел.

Войната срещу Юзан Вон травмирала психиката на Джейна. Соло участва във войната от четиринадесет годишна възраст. Безгрижните дни на приключения отминали и Джейна се сблъскала със смъртта когато загинал Чубака. След смъртта на Чубака се променили и семейните отношения. Това променило характера на Джейна.

Лея вярва, че нейната дъщеря е най-самостоятелна. Джейсън е нерешителен, а буйният Анакин често се хвърля в безразсъдни действия. Джейна точно изпълнява заповедите. Тя преценява действията си. Джейна е буйна, но нейната силна воля я предпазва от безразсъдни действия. Соло често действа според обстановката. Джейна понякога наплясква Джейсън заради неговата нерешителност. Освен това Джейна критикувала Лея, че не е със семейството си.

След смъртта на Анакин и изчезването на Джейсън, Джейна е ядосана и се приближила към тъмната страна на Силата. Прагматизмът на Соло застрашил нейната състрадателност и вяра в ученията на Люк Скайуокър. В тази трудна ситуация на Джейна помогнал Кип Дурон. Дурон е силен джедай, който иска промени в джедайския орден.

Джейна откраднала „Кстар” (космически кораб на Юзан Вон). Тя се насочила към Корускант. Планетата била току-що покорена от Юзан Вон. Джейна спасила джедаите, които били на Корускант. След това тя ги закарала на планетата Хапес. На Хапес, Джейна се натъкнала на бившата кралица майка Та’а Чум. Чум иска Соло да се омъжи за Изолдор (синът на Та’а). Джейна отхвърлила предложението и желанието на Чум не се осъществило.

Соло изследвала „Кстар” и разбрала основните неща за космическата технология на Юзан Вон. Джейна открила начина на придвижване на космическите кораби на Юзан Вон. Соло разучила как да използва технологията на Юзан Вон. Джейна успяла да измами системата за сигурност на Юзан Вон, която разпознава приятели и врагове. След това Соло преименувала кораба на „Мошеник”. Юзан Вон свързали Джейна със своята богиня на лъжата. Репутацията на Соло нараснала. Джейна станала прочута навсякъде в Новата република. Командирите от Новата република се обръщат шеговито към Соло с прякорите „Богинята” и „Великата”.

Джейна лети заедно с Джаг Фел. Двамата участвали в кампаниите на Борелиас, Оброа скай и Ебак IX. Соло и Фел разкрили чувствата си. Въпреки любовта, която изпитват един към друг Джейна и Джаг продължават да участват във войната срещу Юзан Вон. Соло станала лейтенант полковник и лети като ескорт на своите родители. Джейна ги придружава навсякъде из Галактическия съюз (наследник на Новата република). Джейна има черна коса и тъмно кафяви очи.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.