RSS

Гарм Бел Иблис

Кратки данни: Гарм Бел Иблис е роден на планетата Корелиа. Той е един от най-известните бунтовници. Жената и децата на Гарм са убити от имперски щурмоваци. Затова Иблис най-силно мрази Империята. След смъртта на неговото семейство Гарм се присъединил към Мон Мотма и Бейл Органа. Тримата създали Бунтовническия съюз. След смъртта на Бейл, Иблис започнал да се опасява, че Мотма иска да свали император Палпатин и да стане владетелка на Галактиката. Гарм напуснал Бунтовническия съюз. Иблис събрал собствена войска и продължил да воюва срещу Империята. По-късно Гарм участва в управлението на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз).

Основни сведения: Гарм Бел Иблис е сенатор в сената на Старата република. Гарм е сенатор от Корелиа. Когато избухнала кризата със сепаратистите (3г. пр.Имп.) Иблис не подкрепил създаването на армия на Старата република. Въпреки нежеланието на Гарм, Корелиа се включила във Войните на клонингите. Иблис се противопоставял на действията на канцлер Палпатин (лидер на Старата република). Палпатин се провъзгласил за император. Той наредил на имперските сили да ликвидират семейството на Гарм. Имперските щурмоваци убили жената и децата на Иблис. Той наблюдавал тяхната смърт. След тази трагедия Гарм отишъл при Мон Мотма и Бейл Органа. Те помогнали на Иблис да се скрие от имперските сили. Мон, Бейл и Гарм подписали Корелианскиа договор. Договорът официално създал Бунтовническия съюз.

Често между тримата има несъгласия. Иблис и Мотма имат различни виждания за това как да се развива Съюзът на бунтовниците. В повечето случаи Органа посредничи между Гарм и Мон. Бейл успява да изглади противоречията между Мотма и Иблис. Органа обаче е убит когато първата Звезда на смъртта разрушила планетата Алдераан. След неговата смърт между Мон и Гарм започнала борба кой да поеме водачеството на Бунтовническия съюз. Иблис е блестящ военен тактик. Той обаче няма харизматичното обаяние на Мотма. Постепенно все повече бунтовници приемат Мон за лидер. Влиянието на Гарм започнало да спада. Мотма заповядала Иблис и група бунтовници да нападнат Милвайн в системата Джирика. Поради погрешни сведения бунтовническите сили водени от Гарм са разбити. Иблис мисли, че Мотма нарочно го е накарала да извърши нападението. Гарм смята, че по този начин Мон е подронила авторитета му. След това поражение Мотма лесно ще застане начело на Бунтовническия съюз. Иблис започнал да се опасява, че Мон иска да свали Палпатин, за да може после да заеме мястото му.

Гарм се оттеглил от Бунтовническия съюз. Иблис събрал верни войски и продължил борбата си срещу Империята. Неговата най-голяма победа над имперските сили е на планетата Тангрене. След битката на Ендор, Гарм и неговите сили продължават да се крият. Гарм мисли, че Мон ще се обяви за владетелка на Галактиката. Това обаче не се случило. Иблис осъзнал, че през цялото време е грешал за Мотма.

Хан Соло се срещнал с Гарм. Хан казал на Иблис, че може да се присъедини към Новата република. Гарм и неговите шест крайцера участват в битката за флотата „Катана” (флотилия състояща се от двеста крайцера изчезнали по време на Старата република). Намесата на Иблис довела до това, че Новата република се сдобила с петнадесет крайцера. Останалите кораби от флотата „Катана” попаднали в ръцете на Империята.

Когато силите на върховния адмирал Траун нападнали планетата Корускант (столица на Новата република) Лея помолила Гарм да поеме командването. Мотма забравила предишните противоречия с Иблис и го помолила същото. Така най-накрая различията между Мон и Гарм са заличени. Траун използвал прикриващо поле и разпръснал в орбитата на Корускант двадесет и два астероида. Иблис с помощта на прах успял да открие астероидите. Благодарение на Гарм астероидите са унищожени.

След това Иблис се включил във военното командване и в управлението на Старата република. Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката, Гарм съветва командирите на републиканските войски.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.