RSS

Борск Фейлия

Борск Фейлия е ботанец. Той е роден на планетата Котлис. Борск е много добър в политиката. Освен добрите си политически умения Фейлия развива и успешен бизнес. Амбициите на Борск често са подценявани от приятелите и противниците му.

Малко след битката при Явин, Фейлия убедил ботанците да се включат в Бунтовническия съюз. Ботанците са най-добрите шпиони на бунтовниците. По това време и монкаламарианците се присъединили към Бунтовническия съюз. Монкаламарианците имат най-добрите кораби в бунтовническата флота. Тогава за пръв път се срещнали Фейлия и Акбар. Между двамата пламнало съперничество. Акбар мисли, че Борск е политически бърборко. Ботанците доставили информация за втората Звезда на смъртта. Заради тази информация ботанците са разглеждани като герои.

След битката на Ендор, Фейлия е един от авторите на Декларацията на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз). След това Борск е член на съвета (правителството на Новата република). В съвета е и Акбар. Между Фейлия и Акбар често пламват спорове.

Въпреки че е съветник Борск продължава да поддържа бизнеса си. Корпорацията, която Фейлия има поддържа с пари бившия сенатор Гарм Бел Иблис. Гарм има собствена армия и води самостоятелна война срещу Империята. Иблис не вярва на Мон Мотма (лидер на Новата република). За това Гарм иска да има Борск като съюзник.

Фейлия прави политически интриги. Тези интриги внасят хаос и недоверие сред управниците на Новата република. Борск не вижда нищо лошо в това да критикува грешките на съветниците. В 27г. той обвинил Акбар, че е откраднал пари. Вследствие на тези обвинения Акбар временно е отстранен от съвета. След като се доказало, че става въпрос за измама Акбар е върнат на поста си. По време на битката за флотата „Катана”, Фейлия отказал да повика подкрепление. Борск не се съобразил, че по-този начин обрича на смърт Люк Скайуокър, Хан Соло, Ландо Калризиян и Чубака. За щастие Лея Органа успяла да повика помощ. След битката Фейлия е отстранен от командването на силите на Новата република.

Съвета на Новата република простил грешките на Борск. Фейлия обаче си само наложил наказание, за да изкупи вината си. Борск дал седемдесет хиляди кредита на Талон Карде. За тази сума Талон закарал Лея до планетата Затънтената земя.

По време на Яветанската криза, Фейлия работи като председател на съдийския съвет. Борск публично призовал Лея да бъде отстранена от поста президент на Новата република. След време Фейлия е избран за президент на Новата република.

По време на управлението на Борск, Юзан Вон нахлули в Галактиката. Фейлия не се отнесъл сериозно към тях. Борск мисли, че те не са заплаха. Юзан Вон обаче нападнали териториите на Новата република и започнали да ги опустошават. Фейлия се уплашил, че ботанците могат да пострадат в тази война.

Борск изпратил войските и флотата на Новата република, за да спрат Юзан Вон. Фейлия обаче не разрешил на джедаите и Люк да се включат в защитата на Новата република. Борск не изпратил помощ когато Юзан Вон нападнали джедайската академия на Явин IV. Фейлия казал, че Явин IV не попада под юрисдикцията на Новата република.

Борск останал на планетата Корускант когато тя била превзета от Юзан Вон. Фейлия детонирал мощна бомба заложена в неговия офис. Вследствие на взрива Борск загинал и са убити няколко управници от Юзан Вон. Освен това са унищожени и голяма част от най-важните документи на Новата република. Заради тази саможертва дори Юзан Вон показали уважение към Фейлия.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.