RSS

Мара Джейд

Кратки данни: Мара Джейд е вярна служителка на император Палпатин. Тя усеща Силата. Малко преди битката на Ендор императорът наредил на Мара да убие Люк Скайуокър. Джейд отишла в двореца на Джаба Хътянина (където се намира Люк), но не успяла да ликвидира Скайуокър. По-късно Палпатин е убит на втората Звезда на смъртта. Мара обвинила Люк за смъртта на императора. Няколко години Джейд изпитва омраза към Скайуокър и иска да го убие. В 27г. Джейд убила Лююк (клонинг на Люк). Така тя се освободила от омразата към Скайуокър. След това Мара станала ученичка на Люк. В 37г. Джейд и Скайуокър се оженили.

Основни сведения: Мара Джейд е известна като Ръката на императора. Тя е добре обучен убиец и агент. Още от дете Мара е подложена на тренировки и обучение, за да стане най-добрият агент на Палпатин. Тя може да борави с всякакви оръжия, добър пилот е и усеща Силата. Понеже усеща Силата, Джейд може да чува гласа на императора навсякъде в Галактиката. Мара пътува из Империята и разнася заповедите на Палпатин. Мисиите на Джейд са толкова секретни, че дори най-близките хора около императора не знаят за тях. Освен това почти никои не знае за ролята на Мара в Империята. Много често Палпатин използва Джейд за убийства. Последната задача на Мара е да убие Люк Скайуокър.

Императорът е много разтревожен когато разбрал за дуела между Дарт Вейдър и Скайуокър в Облачния град. Палпатин усеща, че Люк е събудил нещо във Вейдър. Императорът започнал да се съмнява във верността на Дарт.  Тогава Палпатин наредил на Мара да убие Люк.

Джейд знае, че Скайуокър ще помогне на пленения си приятел Хан Соло. Тя проникнала в двореца на Джаба Хътянина (където се намира Хан) преоблечена като танцьорка. Мара се представила под името Арика. Джейд обаче не успяла да се приближи до Люк, а Джаба не се съгласил Мара да присъства на екзекуцията в пустинята. Въпреки провала Ръката на императора не се отказала от задачата си. Мара решила да се върне на планетата Корускант (столица на Империята), за да докладва на императора. По време на пътуването към имперската столица чрез Силата, Джейд усетила смъртта на Палпатин. Нейният живот, висок пост, контактите на високо равнище, положението на Мара във висшето общество били загубени. Благодарение на Силата, Ръката на императора видяла последните минути от живота на императора. Люк Скайуокър бил там както и Дарт Вейдър. Двамата убили Палпатин. В продължение на пет години Джейд обвинява Скайуокър за смъртта на императора. След битката на Ендор, Мара работи различна работа на много места в Галактиката. В 27г. Джейд заела мястото на пилот и служител в контрабандистката организация на Талон Карде. Шест месеца след като се включила в организацията на Карде, Мара заела поста на заместник на Талон.

По времето на кампанията на върховния адмирал Траун срещу Новата република, Джейд срещнала Люк. Мара иска веднага да убие Скайуокър. Карде обаче наредил на Джейд да затвори Люк. Джедаят обаче успял да избяга и Мара се втурнала да го преследва. Джейд заловила Люк. След това обаче Мара не го убила. Тя се съюзила със Скайуокър, за да оцелеят във враждебната среда на планетата Миркр. Докато са заедно Люк обяснил на Джейд, че не е убил императора. Джедайските способности на Люк спечелили уважението на Джейд. След като се измъкнали от Миркр двамата се разделили. В битката за флотата „Катана”, Скайуокър спасил живота на Мара. Докато Джейд е на Корускант (столица на Новата република) тя предотвратила пленяването на Лея и нейните деца от имперски командоси. Накрая Мара разкрила тайната съкровищница на императора. Съкровищницата се намира на планетата Затънтената земя. Люк, Джейд, Ландо Калризиян, Хан Соло и няколко ногри отишли на Затънтената земя. Там най-накрая Мара изпълнила заповедта на императора. Джейд убила клонинг на Скайуокър. След смъртта на клонинга омразата на Джейд към Люк изчезва. След поражението на върховния адмирал, Люк подарил на Мара първия си светлинен меч.

Джейд отхвърлила предложението на Скайуокър да продължи нейното джедайско обучение. Тя продължила да разчита на собствените си бойни умения. Мара е много независима. Тя смята, че е още рано да се присъедини към джедайската академия на Люк. Джейд се срещнала с Кайл Катарн (друг самоук джедай, който отказал да бъде обучаван от Скайуокър) и за известно време двамата тренират заедно. Катарн обаче се сблъскал с тъмната страна на Силата. Той осъзнал опасностите, които дебнат по пътя му и отишъл в джедайската академия на Люк. Мара също посещавала академията, но не станала постоянна ученичка. В 29г. Мара участвала в защитата на джедайската академия.

Джейд се съсредоточила върху кариерата си и се изкачила в йерархията на контрабандистката организация на Карде. Тя поела някои мисии за получаване на информация. В тези мисии Мара е придружена от Ландо Калризиян. Отношенията между двамата остават строго професионални. Карде, който иска Джейд да го наследи желаел Мара да увеличи уменията си. Джейд става все по-независима и губи връзките си с контрабандистката коалиция (организация, която Талон изградил по времето на кампанията на Траун).

В 37г. станал инцидента с документа за унищожаването на планетата Каамас. Тогава Мара разкрила раздвижване на чисите на планетата Нираван. На този свят Джейд и Скайуокър отново действат заедно. Двамата нахлули в мистериозна крепост позната като Ръката на Траун. Докато са заедно Мара и Люк се комбинират перфектно. Така двамата за пореден път предотвратили смъртта си. Най-накрая Джейд и Скайуокър разбрали какъв чудесен отбор са. Връзката между двамата, която започнала с омраза се превърнала в любов.

След края на Галактическата гражданска война Мара и Люк се върнали на Корускант. Един бивш имперски агент и най-великия майстор джедай в модерната история на Галактиката пренебрегнали старите си различия и се оженили. Новата република, която дълго време страдала от войни и несигурност най-накрая е в мир. Докато Скайуокър продължил да тренира нови джедаи, Джейд поддържа контактите си. Мара взела племенничката на Люк (Джейна Соло) за ученичка. Тази идилия обаче не продължила дълго.

Докато е на дипломатическа мисия на Монор II, Джейд е заразена със спора (смъртоносен биологичен вирус създаден от Юзан Вон). На помощ на Мара се притекла Вергере (рицарка джедай от времето на Старата република). Вергере оставила на Джейд противоотрова на смъртоносния вирус. Юзан Вон са същества от съседна Галактика. В 41г. те нахлули в териториите на Новата република. Изправени пред тази нова опасност Мара Джейд Скайуокър и Люк Скайуокър намерили надежда в сина си Бен. Юзан Вон продължават да атакуват Новата република и да избиват джедаи.

Мара се качила на кораба си „Сянката на Джейд” и тръгнала на мисия срещу Юзан Вон. В същото време Бен Скайуокър (синът на Люк и Мара) е скрит на планета с кодово име Затъмнение. Заедно със съпруга си Джейд се сбогувала със завладения Корускант. Планетата е превзета от органичната технология на Юзан Вон. Технологията преобразила Корускант от бляскав град в джунгла. Мара използва все още функциониращите си кодове за достъп, за да стигне до Ирек Исмерън. Скайуокър и Джейд се изправили срещу преминалия на тъмната страна на Силата, Ирек Исмерън (той се прекръстил на лорд Ниакс). След като убили Ниакс, Джейд изпълнила няколко мисии срещу Юзан Вон. После тя отново се видяла със съпруга си. Мара, Люк и няколко джедаи се качили на „Сянката на Джейд”. Те тръгнали към Непознатите райони, за да търсят загадъчния свят Зонама Секот. На тази планета може би се крие тайната за прекратяването на войната с Юзан Вон.

След края на войната срещу Юзан Вон, Джейд и Скайуокър са радостни, че техния син Бен ще бъде обучаван за джедай от Джейсън Соло (син на Хан Соло). Мара и Люк също обучават своя син.

Черната лейди на Сит Лумия обаче успяла да поквари Джейсън. Той минал към тъмната страна на Силата. Джейсън нападнал Мара. Двамата започнали битка. Джейсън изстрелял отровна стрела в крака на Джейд. Преди да умре Мара наругала Джейсън. След това Джейд издъхнала.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.