RSS

Талон Карде

„Мисля, че е добре от време на време да си припомняме, че да си контрабандист не означава да се държиш като варварин” – Талон Карде.

Хората и другите раси от престъпния свят се характеризират с липса на скрупули, жажда за нови територии, стремеж да трупат все повече богатства. Пример за това е най-големия гангстерски бос Джаба Хътянина. Той може да убива без да му мигне окото. Талон Карде обаче е в ярък контраст в сравнение с обикновените престъпници. Той е способен контрабандистки шеф, чиято звезда изгряла след битката на Ендор.

Карде е контрабандист и търговец на информация. Неговата кариера започва като член на контрабандистка групировка чийто шеф е Джори Кардас. Когато Кардас изчезнал Талон поел контрол над организацията. Карде действа прикрито и не се набива на очи до смъртта на Джаба Хътянина.

Страстта на Талон е събирането на информация и сглобяването на отделни факти в цялостна картина. Тази негова страст му позволява да завърже доста контакти в престъпния свят. Бавно и постепенно организацията на Карде станала една от най-големите контрабандистки групировки в Галактиката. Групата на Талон не използва насилие или убийства, които са типични за престъпния свят.

Организацията получила неочаквана помощ когато срещнала млада жена наричаща себе си Селина Марнис. Селина казала, че е механик на хипердвигатели. Докато била на Варонат, Марнис показала таланти и умения доста по-големи от това, което трябва да знае един механик на хипердвигатели. Когато нещата на Варонат станали напечени Куелъв Тапър (заместникът на Карде) е убит. Селина обаче спасила контрабандисткия шеф. Талон веднага разбрал колко ценна е Марнис и я привлякъл в организацията си. Всъщност истинското име на Селина е Мара Джейд. Карде започнал да обучава Мара за свой заместник.

Главната база на Карде се намира на отдалечената планета Миркр. В горите на този свят живеят животни известни като йосаламири. Тези животни приличат на саламандри и имат уникалната способност да отблъскват Силата. Йосаламирите създават райони, в които Силата не действа.

Дълго време Карде е неутрален в Галактическата гражданска война. Талон подкрепя и двете страни. Карде снабдил Свирепия ескадрон (от Новата република) с оръжия и муниции по времето на войната за бакта. Талон позволил на имперските сили да кацнат на Миркр и да си набавят йосаламири. Неутралитета обаче става все по-труден за поддържане.

В 27г. начело на Империята е върховния адмирал Траун. Той започнал кампания за възвръщане на териториите, които Империята е загубила. За Траун йосаламирите са важна част от плана му за разгрома на Новата република.

Карде позволил на имперските войски да си набавят хиляди йосаламири. Докато имперските сили качвали йосаламирите Талон се чуди защо върховния адмирал има нужда от толкова много йосаламири. Друга загадка, която Карде се опитва да разкрие е миналото на Джейд. Мара показала, че усеща Силата. Освен това Джейд изпитва омраза към Люк Скайуокър. Въпреки това Карде назначил Мара за свой заместник.

Талон получил възможност да разкрие част от миналото на Мара и да разбере защо Джейд мрази Люк. Случайно корабът на Карде срещнал повредения изтребител на Скайуокър. Изтребителят на Люк се носи в космическото пространство. Талон завел джедая в базата си, което прекъснало контакта на Скайуокър със Силата. Карде смятал да предаде Люк на Траун, но променил решението си. Вместо това служителите на Талон помогнали на Скайуокър да се справи с имперската засада в Хилард сити. По този начин те спасили Люк от плен. Така Карде станал враг на върховния адмирал и изоставил базата си на Миркр. Контрабандисткия шеф започнал да помага на Новата република.

Талон и неговата група отишли на планетата Риши. Имперските сили обаче успели да заловят Карде. Мара Джейд обединила усилията си с Люк. Двамата заедно успели да освободят Талон. Карде е благодарен и дал на Новата република координатите на изгубената флота „Катана”. Флотата се състои от около двеста бойни крайцера. Талон създал и коалиция от контрабандисти, които помагат на Новата република. Контрабандистите доставяли на Новата република информация. По-късно контрабандистката коалиция помогнала за разгрома на имперската флота в битката при Билбринджи.

Контрабандистката коалиция се превърнала в контрабандистки съюз (формална организация под ръководството на Мара). Предполага се, че Талон иска да се оттегли от властта, но всъщност Карде иска да продължи да търси Джори Кардас. Ландо Калризиян и Джейд помогнали на Талон в тази задача. След дългогодишно търсене Ландо и Мара открили, че Кардас се намира на отдалечената планета Ексокрон в сектора Катол.

Оказва се, че търсенето на Джори е нещо повече от лична цел на Карде. В 37г. е разчетена част от повреден документ. Според тази част от документа ботанци са участвали в унищожаването на планетата Каамас. В Новата република се надига недоволство срещу ботанците и тя е заплашена от гражданска война. Талон вярва, че може да спре войната ако открие копие на документа. В копието ще пише, кои ботанци са замесени и така недоволството срещу ботанците ще стихне. Карде предполага, че Кардас ще има копие на повредения документ.

За това Талон потеглил за Ексокрон придружен от мистрилката Шада Дукал. Джори е очарован от действията на Карде, но няма копие на документа. Все пак пътуването не било напразно. Кардас дал на Талон доказателства, от които се разбира, че зад завръщането на върховния адмирал Траун седи актьор. Карде отишъл в имперското космическо пространство и се срещнал с адмирал Гилад Пелаеон (върховен командващ имперската флота). Двамата разобличили актьора и неговия поддръжник моф Дизра. Намесата на Талон ускорила подписването на мир между Галактическата империя и Новата република.

В 37г. Люк Скайуокър се оженил за Мара Джейд. Карде разбрал, че Джейд ще принадлежи на джедаите и затова назначил за свой заместник Шада Дукал. След сключването на мира Талон се натоварил със задачата да осигурява информация не само за Новата република, но и за Империята.

Шада Дукал

В 41г. Юзан Вон нахлули в Галактиката. Карде и Дукал помагат на Новата република и новия джедайски орден в борбата срещу Юзан Вон.

Талон има слабо лице, светло сини очи и черна коса. Освен това Карде носи мустаци и козя брадичка. Обикновено Талон пътува с кораба си „Волният Карде”.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.