RSS

Гилад Пелаеон

Гилад Пелаеон е роден на планетата Корелиа. Той е един от най-известните имперски военачалници. Когато бил младеж Гилад излъгал за възрастта си, за да може да влезе в академията Райт Хоу.  Тя е една от най-престижните военни академии в Галактиката. Пелаеон служи добре и е изпратен на мисия срещу пиратите, които действат в системата Гаврин.

След провъзгласяването на Галактическата империя, Гилад е прехвърлен да служи на имперския звезден разрушител „Химера”. Пелаеон постепенно се изкачил в йерархията и станал заместник на капитана. „Химера” е един от звездните разрушители, които участват в битката на Ендор. По време на битката бунтовниците направили десант и убили капитана на разрушителя. Гилад поел командването на „Химера”. Междувременно станало ясно, че имперската флота губи сражението. Много от имперските офицери избрали да останат и да се сражават докрай. Пелаеон обаче издал заповед за отстъпление. Гилад наредил остатъкът от флотата да се прегрупира край Анаж.

Пелаеон е отдаден на работата си и няма амбиции за власт. Той е професионален военен, а не политик. Точно заради това Гилад продължава да служи на Империята независимо от факта, че императорът е мъртъв. Пелаеон се опитал да въведе ред, но другите военни командири не го признали за водач. Империята продължила да агонизира. Много висши военни допринесли за упадъка на Галактическата империя. Те преследват личните си облаги и жажда за власт. С течение на времето Империята отслабва все повече и повече. Престижните военни академии били завладени от силите на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз). Империята трудно си осигурява нужните офицери. Пелаеон е принуден да работи с неподготвени служители.

В 27г. Империята владее една четвърт от предишната си територия. Галактическата империя загубила централните райони на Галактиката. В тези тежки времена Пелаеон получил съобщение от Траун (последният върховен адмирал). За разлика от другите върховни адмирали Траун не е човек. Той е чис (от расата чиси). Пелаеон има известни резерви към Траун. Върховният адмирал обаче доказал, че е военен гений. Той направил кораба на Гилад свой флагман. След това Траун започнал да произвежда клонинги от открита клонираща лаборатория. Върховният адмирал засилил мощта си като се съюзил с лудия Хорус Кбаот (клонинг на майстор джедай Хоръс Кбаот). Под командването на Траун, Империята се сдобила с по-голямата част от флотата „Катана”. След това имперските войски и флота започват да възвръщат териториите, които Галактическата империя е загубила. Върховният адмирал винаги печели в битките срещу войските и флотата на Новата република. Единствената грешка на Траун е, че има за охрана ногри. Ногрите са народ под личната власт на върховния адмирал. Принцеса Лея Органа обаче убедила ногрите, че Империята ги държи в робство. Лея разкрила измамата на имперските учени, които отровили почвата на Онор (родната планета на ногрите). По време на битката при Билбринджи личния телохранител на Траун (ногрито Рък) убил върховния адмирал. Смъртта на гениалния пълководец довела до нов хаос в Империята.

Имперските военни решили да нападнат планетата Корускант (столица на Новата република). Без гения на стратег като Траун вместо да завладеят планетата имперските сили опустошили по-голямата част от нея. След това в Империята избухнала гражданска война. В този момент се появил клонинг на император Палпатин. Клонинга иска да установи контрол над Империята. Независимо от хаоса Пелаеон продължава да служи на Галактическата империя.

Войските на Новата република унищожили клонинга на императора. По-късно адмирал Терадок застанал начело на имперската флота. Той поверил командването на част от флотата на вицеадмирал Пелаеон.

Адмирал Натаси Даала е следващата от дългата серия върховни командващи имперската флота. Тя събрала тринадесет висши имперски военачалници. След това Даала ги убила. Даала направила Пелаеон неин заместник. След това тя предприела атака срещу джедайската академия на Люк Скайуокър. Флота от разрушители клас Победа, водена от Гилад нападнала академията. Тя е отблъсната, а малко по-късно е разгромен и другия флот на адмирал Даала.

След оттеглянето на Натаси, Пелаеон поел поста върховен командващ имперската флота. Той наредил изтегляне от вътрешните територии на Галактиката. Гилад установил имперски контрол над средните територии. Станало ясно, че ако войната срещу Новата република продължи това ще доведе до края на Империята.

В 37г. Пелаеон казал на осемте останали мофи, че единствения начин Галактическата империя да оцелее е да сключи мир с Новата република. По това време моф Дизра представил един актьор за върховния адмирал Траун. Гилад получил информация от контрабандисткия шеф Талон Карде, че става въпрос за измама. Пелаеон изобличил измамниците. Той сключил историческия мир между Галактическата империя и Новата република. Така най-накрая свършила Галактическата гражданска война.

Още преди сключването на мирния договор Империята се променила. Тя премахнала робството. Дала равноправие на всички раси. Премахнати са и голяма част от строгите закони. Унищожена е диктатурата и тиранията. Преустроената Империя няма нищо общо с режима на император Палпатин.

Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката въпреки протестите на мофите Пелаеон обединил имперските сили с войските на Новата република. Обединените армии участвали в битките на Гарк и Итор. Гилад и адмирала от Новата република Траест Кре’фей направили всичко, за да спрат нашествениците. За съжаление усилията им не дали резултат. Юзан Вон унищожили природата на Итор. Шокирано от силата на атаката имперското ръководство наредило на Пелаеон да изтегли имперските войски.

Мофите мислят, че Империята няма да бъде атакувана. Юзан Вон показали на имперското ръководство, че греши. Нашествениците брутално атакували имперските светове. По време на едно нападение Пелаеон е тежко ранен. Само внезапната поява на джедаи спасила живота на Гилад. Джедайските лечители стабилизирали състоянието на Пелаеон. Люк Скайуокър и Джейсън Соло помогнали на Гилад да неутрализира враговете си. Джейсън предложил на мофите съюз между Империята и Галактическия съюз (наследник на Новата република). Пелаеон заплашил, че ще напусне поста на върховен командващ имперската флота ако мофите не приемат предложението на Джейсън. Мофите се съгласили. След това имперските сили започнали да помагат на Галактическата Федерация на Свободните Съюзи (другото име на Галактическия съюз).

По време на войната срещу Юзан Вон, Гилад се показал достоен наследник на гения на Траун. Може да се каже, че Пелаеон е най-добрия ученик на върховния адмирал. Гилад печелел победа след победа срещу силите на Юзан Вон. Малко преди края на войната срещу Юзан Вон, Пелаеон станал върховен командващ на имперските сили и силите на Галактическия съюз. Под ръководството на Гилад обединените войски разгромили силите на Юзан Вон и освободили Корускант. По време на битката е убит адмирал Сиен Сов (командващ силите на Галактическия съюз). Пелаеон се съгласил да поеме неговите функции.

В 58г. Корелиа обявила независимост и се отцепила от Галактическия съюз. От Галактическия съюз започнали преговори с ръководителите на Корелиа. Целта на преговорите е планетата да се върне в Галактическия съюз. По време на едни преговори, които се състояли до Куел министър председателя Айдел Саксън поканил и Пелаеон.

Преговорите се водели на станцията Ториаз. Малко след започването на преговорите Саксън и всички участници са убити. Гилад избегнал смъртта защото убийците убили двойник на Пелаеон. След това Корелиа и Галактическия съюз скъсали дипломатическите си отношения. Пелаеон се опитал да убеди корелианското правителство да не воюва с Галактическия съюз. Кал Омас (лидер на Галактическия съюз) мобилизирал войска за защита на Галактическата Федерация на Свободните Съюзи. Тогава Гилад разбрал, че с преговорите е свършено. Той се оттеглил от поста на върховен командващ на Галактическия съюз. На мястото на Пелаеон е избран Ча Ниатал.

Пелаеон отишъл на планетата Бастион. Там Гилад има имение. Въпреки че е на деветдесет години Пелаеон е много ценен. Мофите, които управляват Империята се вслушват в съветите на Гилад.

След това Галактическия съюз поискал помощ от Империята. Джейсън Соло (който преминал на тъмната страна на Силата) станал заплаха за Галактическата Федерация на Свободните Съюзи. Мофите изпратили Пелаеон с малка флота. Флагман на флотата е звездния разрушител „Кървавата ръка”. Флотата отишла до планетата Фондор. Гилад получил подкрепа и от адмирал Даала. Натаси потърсила помощта на Боба Фет и мандалорианците. Боба и група мандалорианци са на мостика на „Кървавата ръка”. Те служат като охрана на Пелаеон.  Тахири Вейла (ученичката на Джейсън) била пленена. Тя е заведена на мостика на „Кървавата ръка”. На мостика е и Гилад. Джейсън дошъл и освободил от плен своята ученичка. След това той наредил на Пелаеон да бомбардира градовете на Фондор. Гилад отказал. Тогава Вейла простреляла Пелаеон в гръдния кош. След това Тахири и Джейсън избягали. Малко преди да умре Гилад определил кои мофи да управляват Империята. После Пелаеон умрял. Витор Рейдж взел тялото на Гилад. После Витор и Натаси закарали трупа до Корелиа. Там Пелаеон е погребан.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.