RSS

Палпатин

Кратки данни: Палпатин е Черен господар на Сит, който управлява Галактиката над двадесет години. Той привлякъл Анакин Скайуокър към тъмната страна на Силата, наредил да бъдат избити джедаите и закрил имперския сенат. Палпатин се опитал да убие Люк Скайуокър, но подценил доброто, което живее във Вейдър. Като видял агонизиращия Люк, Вейдър вдигнал Палпатин и го хвърлил в реакторната шахта на втората Звезда на смъртта.

Основни сведения: Палпатин е върховния лидер на най-силния тираничен режим властвал в Галактиката. Никой не знае кога Палпатин е преминал към тъмната страна на Силата и е станал ученик на ситския лорд Дарт Плегиъс. Палпатин е най-могъщия Черен господар на Сит в съвременната история. Той изучил древните руини на ситската планета Корибан. Палпатин открил и разгадал много от познанията на Силата благодарение на пленен джедайски холокрон. Тъмната страна на Силата в Палпатин е толкова могъща, че постепенно убива неговото тяло. За да контролира процеса на само разрушаване на тялото си Палпатин комбинирал технологиите и ситската магия. Той използва клониращи цилиндри „Спаарти”, за да създаде клонинги на своето тяло. След като има готов клонинг с помощта на ситската магия Палпатин пренася духа си в клонираното си тяло. На практика докато има клонинги Палпатин е безсмъртен защото духът му не може да бъде унищожен. Духът на Палпатин може да се вселява в клонираните тела безкрайно. Палпатин построил своята клонираща лаборатория на планетата Бис. На този свят негови верни хора защитават лабораторията.

Преди да разкрие истинската си мощ Палпатин е амбициозен сенатор в Старата република. Той вижда как държавата е разяждана от корупция. Безскрупулни сенатори поемали управлението на системи с цел да забогатеят. Сенаторите успявали заради бавната бюрокрация, която оставяла престъпленията им ненаказани.

Звездата на Палпатин изгряла по времето на едно търговско ембарго. Търговската Федерация протестира срещу правителството на Старата република. Причината за този протест са данъците, които управляващите наложили върху далечните търговски пътища. За да принуди правителството да отстъпи Търговската Федерация блокирала планетата Набу. След това войските от дроиди на Търговската Федерация нападнали и окупирали Набу.

Кралица Падме Амидала (владетелката на нападнатата планета) отишла на Корускант, за да потърси помощта на Палпатин. По време на тези събития Палпатин е сенатор от Набу. Ето защо той и кралицата поставили въпроса в сената, за да видят каква ще е реакцията на сенаторите. За съжаление правителството и канцлера Валорум не могат да помогнат на Падме. Тогава Палпатин предложил на Амидала да поиска избор на нов канцлер. Падме приела предложението. Тя поискала оставката на канцлера. Последвал вот на недоверие и Валорум е свален. За канцлер е номиниран Палпатин. Кризата на Набу спечелила симпатиите на сенаторите и те избрали Палпатин за канцлер.

Той обещал да донесе ред и справедливост в управлението. Въпреки обещанията на Палпатин, Старата република продължава да потъва в хаос. След осем годишно управление канцлера се изправил пред голям проблем. В 5г. пр.Имп. избухнало движението на сепаратистите. Сепаратистите искат да отцепят много планети от Старата република. Това движение е ръководено от граф Дуку.

Почти всички започват да се страхуват, че може да се стигне до война, която да обхване цялата Галактика. Палпатин обаче се надява, че чрез споразумение ще може да разреши противоречията със сепаратистите. Отцепниците обаче не се съгласяват на преговори. Те тайно подготвят армия, съставена от дроиди, за да завладеят Старата република.

Изправен пред тази нова заплаха сенатът взел решение за създаване на армия на Старата република. Сенаторите, които са лоялни на Палпатин гласували извънредни пълномощия на канцлера. Палпатин приел новите си пълномощия като обещал, че ще върне абсолютната власт на сената след края на кризата.

Кризата обаче не могла да се реши по мирен начин. Избухнала война между сепаратистите и Старата република. Конфликтът останал в историята с името Войните на клонингите.

Мандатът на Палпатин като канцлер свършил. Кризата със сепаратистите обаче позволила на Палпатин да запази поста си. В името на сигурността народите и сената се отказали от правата и свободата си. Сенатът не можел да се справи с управлението на войските по време на Войните на клонингите. Това позволило на Палпатин да получи нови правомощия. Канцлера променил конституцията и опростил бюрократичните процедури. Много хора мислят, че под напътствията на Палпатин враговете ще бъдат разгромени, а Старата република спасена.

Джедайския съвет с тревога следи тези промени. Джедаите са инструмент на сената и хората. Джедайския орден не могъл да приеме директния контрол на Палпатин. Някои сенатори също започнали да недоволстват. Канцлерът знаел за делегацията от недоволни сенатори. Той решил да се справи с тях по-късно.

По време на Войните на клонингите Анакин Скайуокър се превърнал в легендарен герой. Неговата сила е невероятна и Палпатин решил да го използва за своите цели.

Канцлерът инсценирал собственото си отвличане. Той бил отвлечен от войските на генерал Гривиъс (киборгът командващ сепаратистките армии). Както се очаквало героите на джедайския орден (Анакин Скайуокър и Оби-Уан Кеноби) са изпратени, за да освободят Палпатин. Джедаите нахлули с изтребителите си в кораба на Гривиъс. После Анакин и Оби-Уан си пробили път до канцлера.

На техния път обаче се изпречил граф Дуку. Започнала битка с лазерни мечове. Кеноби и Скайуокър заедно атакували Дуку. Графа отстранил Оби-Уан като го зашеметил. Анакин продължил битката сам. Дуку напътствал гнева на Скайуокър. Анакин отрязал и двете ръце на графа. Сепаратисткия лидер коленичил пред Скайуокър.

Канцлерът окуражил Анакин да убие Дуку. Скайуокър обезглавил графа. Заради това младия джедай изпитва угризения. Анакин не спазил джедайските принципи, но Палпатин го окуражил. Все пак Дуку бил твърде опасен, за да бъде оставен жив коментирал канцлерът.

За пореден път канцлера похвалил способностите на Скайуокър. Анакин често е ограничаван от джедайския кодекс. Скайуокър не може да прави това, което мисли за правилно. Канцлера никога него обвинявал и винаги е на негова страна.

Опасенията на джедайския съвет относно Палпатин се засилили. Причина за тях били промените в конституцията наложени от канцлера. Според промените властта се отнемала от сената и се съсредоточила в ръцете на Палпатин. Канцлера също не вярва на джедайския съвет. Палпатин назначил Скайуокър за свой представител в съвета на джедаите. Джедаите приели. Те искат да превърнат Анакин в шпионин. Скайуокър трябва да докладва за намеренията на канцлера.

Палпатин използва това, за да увеличи съмненията и объркването на Анакин. Скайуокър има доверие на канцлера защото единствено Палпатин вярва в силите му. Палпатин разказал на Анакин една ситска легенда. Това е легендата за Дарт Плегиъс Мъдрия. Той бил ситски лорд, който владеел древно изкуство. Изкуството позволявало на Плегиъс да концентрира мидихлорините на Силата и да създава живот. Мъдрия дори може да спасява от смъртта тези, които обича. Именно по това време Анакин страда от кошмари. Според тях жена му (Падме Амидала) умира. Скайуокър се страхува, че тези видения могат да се превърнат в предсказание. Анакин иска да разбере повече за това изкуство. Палпатин обаче казал, че то е непознато за джедаите. Само един сит може да му разкрие техниката на безсмъртието.

Канцлерът разбрал, че е заинтригувал Скайуокър. Палпатин разкрил, че е ситския лорд Дарт Сидиъс. Той казал, че е единствения, който може да спаси Падме от смъртта. Анакин е объркан. Въпреки това, той казал на Мейс Уинду, че Палпатин е Дарт Сидиъс. Уинду и още трима джедаи отишли да арестуват канцлера.

Джедаите се сблъскали с Палпатин в канцлерския офис. От ръкава си канцлерът извадил лазерен меч. Тъмната страна на Силата дала на Палпатин мощ и скорост. Той успял да убие трима джедаи. Мейс обаче продължил битката. Офисът се превърнал в арена на дуела между Уинду и Палпатин. По време на двубоя един от прозорците на офиса бил счупен. Мейс обезоръжил канцлера. В този момент дошъл Анакин.

Палпатин нападнал Мейс със светкавици, но Уинду ги отблъснал с меча си. Скайуокър е объркан. Той вижда, че канцлера е уморен и безпомощен, а Уинду е готов да го посече. Когато Мейс замахнал Анакин се хвърлил и отрязал ръката на Уинду. Палпатин изстрелял нов залп от светкавици към Мейс. Последният залп от светкавиците изхвърлил Уинду през счупения прозорец в небето на Корускант. Канцлера се усмихнал, а Скайуокър преминал на тъмната страна на Силата.

Анакин коленичил пред Палпатин. Канцлерът му дал името Дарт Вейдър. Първата задача на Вейдър е да отиде в джедайския храм и да избие всички. Дарт отишъл в храма с отряд от клонинги. В същото време Палпатин се свързал с всички командири на клонинги и издал заповед шестдесет и шест. Заповедта идентифицира джедаите като предатели. В цялата Галактика всички клонинги се обърнали срещу джедаите. Клонингите избили почти всички джедаи ( сред оцелелите джедаи са Оби-Уан Кеноби и Йода).

На следващия ден канцлерът свикал извънредна сесия на галактическия сенат. Пред сенаторите Палпатин обяснил, че се измъкнал от джедайския бунт. Канцлерът казал, че макар и обезобразен волята му е по-силна от всякога. Палпатин обявил промяна на управлението.

Той се провъзгласил за император и прокламирал създаването на Галактическата империя. От страна на сенаторите последвали гръмки аплодисменти.

След това Палпатин написал военна програма. По негова заповед били създадени имперски звездни разрушители и оръжия. През тези тъмни времена стотици светове били поробени, а индустрията национализирана. В резултат на тези действия се появили бунтовници. Бунтовниците се обединили в Бунтовнически съюз.

Въпреки че Палпатин наредил да бъдат унищожени джедаите той има служители, които усещат и използват Силата. Тези служители са специално обучени агенти познати като ръцете на императора. Най-главната от тях е Мара Джейд известна като Ръката на императора.

В 18г. императора закрил имперския сенат. Това осигурило на Палпатин абсолютна власт. След унищожението на първата Звезда на смъртта, императора изпратил Вейдър да разбие бунтовниците. Палпатин скоро открил Люк Скайуокър, императора решил да го привлече към тъмната страна на Силата. Люк обаче не се поддал и Палпатин решил да го унищожи. Императора изстрелял светкавици към младия джедай. Вейдър обаче сграбчил Палпатин и го хвърлил в реакторна шахта на втората Звезда на смъртта. Духът на императора останал, но понеже нямал клонинг се носел из пространството. Благодарение на своята воля духът оцелял докато се преселил в ново клонирано тяло.

След битката на Ендор (когато била унищожена втората Звезда на смъртта) Империята загубила много територии и едва оцеляла. Понеже императорът нямал наследник отделни мофи (управители на сектори) станали самостоятелни владетели и не се интересували от бъдещето на Империята. От това разцепление и борбите между мофите за власт се възползвала Новата република (наследник на Бунтовническия съюз). Силите на Новата република завладели три четвърти от Галактиката. В 27г. се появил върховния адмирал Траун. Той е единствения военачалник, който успял да стабилизира Империята. Траун има изкусни тактики и безпогрешни стратегии. Благодарение на тях той спечелил първите победи на имперските сили след битката на Ендор. Освен това войските на Империята завладели много планети, които били контролирани от Новата република. Траун обаче бил убит и това сложило край на победоносната имперска кампания.

Главозамаяни от успехите на върховния адмирал останалите имперски военачалници нападнали планетата Корускант (столица на Новата република). Траун искал да превземе планетата непокътната. Имперските военачалници обаче ги интересува само победата. Голяма част от имперския град (най-населената и красива част на Корускант) била опустошена. Правителството на Новата република било принудено да се евакуира. Имперските сили кацнали на повърхността и битките се водели между разрушените небостъргачи.

В 28г. е направен клонинг на императора. Това станало на планетата Бис. Вниманието на клонирания Палпатин отново се съсредоточило върху Люк. Използвайки ситските магии клонингът на императора призовал буря и транспортирал Люк от Корускант на мандалориански кораб, който се намира в орбита около Бис. След това Люк бил преместен в богато украсена цитадела. В цитаделата клонингът на Палпатин разкрил мощта на тъмната страна на Силата пред джедая. Люк разбрал, че не може да победи клонинга на императора. Джедаят решил да стане ученик на клонирания Палпатин. По този начин Люк се надява да открие някакво слабо място и да унищожи клонинга и духа на императора. Въпреки че джедаят саботирал някои от начинанията на клонинга на Палпатин лека полека тъмната страна на Силата обгръща Люк. Скоро джедаят щял да престане да се съпротивлява и да премине окончателно към тъмната страна на Силата. В този момент на Бис се появила Лея Органа Соло (сестрата на Люк). Тя дала допълнителни сили на брат си и го върнала към доброто. Люк и Лея заедно се изправили срещу клонинга на императора и го победили.

Няколко месеца по-късно духът на императора си намерил ново тяло. Тялото било нов клонинг на Палпатин. Клонингът отвлякъл Лея, която била бременна. Клонирания император иска да привлече бъдещия син на Органа към тъмната страна на Силата. Клонингът на Палпатин изобретил ново смъртоносно оръжие познато като Галактическото оръдие. Галактическото оръдие може да унищожи звездна система. Възползвайки се от него клонингът на императора присъединил много светове към Империята. Въпреки това клонингът на Палпатин усеща разлагането на своето тяло. Клонираният император решил, че му трябва ново тяло. Духът на Палпатин решил да се всели в Анакин Соло (нероденият син на Лея). При този опит обаче Хан Соло (съпругът на Лея) прострелял клонинга на императора в гърба. Преди да умре клонинга духът на Палпатин се вселил в тялото на джедая Емпатоджейос Бранд. След това обаче Бранд умрял. Останал без тяло духът на императора изчезнал. Най-накрая Палпатин бил мъртъв. Опасността от завръщането му изчезнала завинаги.

Tags: , , ,

петък, май 21st, 2010 at 22:10 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.